Klíma: Pracujeme na navýšení kapacit na středních školách

16. 5. 2023
Jihočeský kraj připravuje rozšíření kapacit všeobecného vzdělávání ve středních školách. Chce zřídit třídy lyceí v odborných školách. Otevřít by se měly od školního roku 2024/2025. Nyní školy se všeobecným vzděláním v regionu navštěvuje přibližně 8000 žáků.
Vedení kraje tímto krokem reaguje na rostoucí poptávku po všeobecném vzděláváním. Ale nechce rozšiřovat počet tříd v gymnáziích, kde chce zachovat dosavadní nároky a kvalitu. „Všeobecné vzdělávání by nabízela lycea na odborných školách, tím bychom zvýšili i zájem o tyto školy. V minulosti už podobný model v kraji fungoval, ale postupně téměř zanikl. Do současnosti zůstalo už jen pár tříd odborného lycea,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma.
Na čtyřletá gymnázia se v posledních letech hlásilo vždy přibližně 1500 uchazečů. V přijímacím řízení uspělo zhruba 40 procent z nich. „Absolventi lycea na odborných školách by také měli snadnější uplatnění na trhu práce,“ uvedl Klíma. Dodal, že jižní Čechy se v tomto směru inspirovaly Jihomoravským krajem, kde pro příští školní rok nově nabízí třídu technického lycea ve střední škole ve Znojmě a přespříští rok se má otevřít třída technického lycea ve škole v Břeclavi.

Zdroj: Učitelské noviny, 16. 5. 2023

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme