Klienti se budou moci lépe bránit praktikám operátorů

Klienti mobilních operátorů budou lépe chráněni před jejich praktikami. Umožní to poslanecká novela zákona o elektronických komunikacích, kterou teď podpořil i Senát.

24. 6. 2013

K tomu, aby nabyla účinnosti, tak už zbývá pouze podpis prezidenta Miloše Zemana.

„Operátoři nesmyslně pokutují zákazníky při předčasném vypovězení smlouvy. Cenově nevýhodné smlouvy prodlužují automaticky a nezřídka manipulují zejména starší občany k novým tarifům, aniž by jim poskytli všechny informace. Nová právní úprava zavede do telekomunikační džungle elementární pořádek a zlepší ochranu spotřebitelů,“ tvrdí autor této předlohy, poslanec TOP 09 Jan Husák.

Doplatek bude nižší

O schválení novely se však 20. června rozpoutal v Senátu tvrdý boj. Poslankyně Daniela Filipiová (ODS) požadovala její zamítnutí s tím, že navrhovaná právní úprava je nepřiměřeným zásahem do soukromoprávních vztahů. „Není zřejmé, proč by měl v telekomunikacích platit jiný smluvní režim než v jiných odvětvích,“ kritizovala v rozpravě Filipiová.

Nakonec ale Senát hlasy 43 z 64 přítomných senátorů schválil předlohu ve znění, jež mu postoupila Sněmovna.

Novela stanoví, že při předčasném ukončení smlouvy už nebude muset klient doplatit operátorovi zbývající paušály v plné výši, ale jen pětinu jejich součtu nebo pětinu sjednaných minimálních částek, jež se zavázal smluvně provolat. „Spotřebitel také bude mít 14 dní na to, aby se rozhodl, jestli je pro něj tarif opravdu výhodný. Operátor mu bude muset buď písemně, nebo elektronicky dodat všechny informace. Dosud se totiž stávalo, že ve dvouleté smlouvě platil tzv. výhodný tarif pouze první rok, a ve druhém roce pak zákazník musel platit mnohem vyšší cenu, aniž by měl operátor povinnost o tom klienta detailně informovat,“ vysvětluje Husák, proč s novelou přišel.

Jiří Novotný

Právo, 24. 6. 2013, rubrika: Trhy a ekonomika, str. 18

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme