Když se nedostanu do Sněmovny, budu si užívat života

Karel Schwarzenberg odpovídal v online rozhovoru voličům

12. 5. 2010

Celý rozhovor naleznete zde.

Když se nedostane do Sněmovny, tak s úlevou nastoupí dovolenou a bude si užívat života. I to zaznělo v on-line rozhovoru s šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Bránil se také nařčení, že je pouhou tváří pro média. "Jsem velice aktivní předseda. Nelze-li dosáhnout v předsednictvu shody, poslední slovo mám já," řekl.

Schwarzenberg při internetové diskuzi také bránil své spolustraníky, kteří přešli do TOP 09 z KDU-ČSL. "Dle ústavního pořádku České republiky je poslanecký mandát volný, nikoli svázaný s politickou stranou. Nárok na mandát má zvolený poslanec, nikoliv politická strana," uvedl.

V on-line rozhovoru se řešila také Schwarzenbergova rodina. Jeden ze čtenářů chtěl, aby se Schwarzenberg vyjádřil k využívání Romů z tábora v Letech za války.

"Tato informace, která se již objevila, není z archivních dokumentů, nýbrž z románu, který byl kdysi vydán. Od roku 1942 jsme byli pod nucenou správou, otec neměl nejmenší vliv na řízení podniku. Neexistuje jediný doklad o tom, že by rodina, byť v nejmenším, těžila z práce Romů, kteří byli drženi v koncentráku v Letech. Opakování nesprávného tvrzení se ještě nestává pravdou," odpověděl lídr TOP 09.

TOP 09 počítá například se zpřísněním podmínek pro vyplácení sociálních dávek a se zrušením porodného jako plošné dávky. Souhlasí také se školným či placením u lékaře. Strana zároveň sází na program razantních škrtů.

I škrty se v chatu řešily. "Šetřením neřešíme ekonomickou krizi, nýbrž krizi státního rozpočtu. Ekonomická krize je celoevropská a vzhledem k závislosti naší ekonomiky na exportu, může nalézt své řešení také pouze v celoevropském zotavení," vysvětlil Schwarzenberg jednomu ze čtenářů.

Karel Schwarzenberg je potomkem šlechtického rodu Schwarzenbergů. Byl vedoucím kanceláře prezidenta Václava Havla, také ministrem zahraničních věcí nominovaným za Stranu zelených v Topolánkově vládě. V současnosti je senátorem za Prahu 6. V listopadu loňského roku se postavil do čela TOP 09.

Idnes.cz, 12, 7. 5. 2010
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme