Kauza nákupu letadel CASA

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

29. 6. 2012

Jan BUMBA, moderátor

Fakta, která nikdo nerozporuje, jsou tato. Ministr financí, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zatelefonoval policejnímu vyšetřovateli kauzy nákupu letadel CASA pro českou armádu. A ten telefonát se týkal vyšetřování. Dále se ale verze události rozcházejí. Vyšetřovatel Jiří Mazánek si to údajně vyložil jako nátlak, informoval o tom své nadřízené a rozhodujícího státního zástupce. Jako první o tom informoval s odkazem na své zdroje časopis Respekt. Pan Kalousek ale slova o nátlaku označil za, cituji: "Absurdní pomluvu estébáckého charakteru." Ministr financí Miroslav Kalousek je naším prvním hostem. Dobrý den.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor

Pane ministře, zaznamenali jsme vaše vysvětlení, že jste panu Mazánovi zavolal, abyste mu řekl, že státnímu zástupci zasíláte odborné stanovisko ministerstva financí k případu, proč jste to ale dělal?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Ten telefon mi dal on sám s tím, abych mu kdykoliv zavolal, tedy jsem mu zavolal a řekl jsem mu, protože jsme spolu před tím již mluvili, a řekl jsem mu, že mám odborné stanovisko, které si ode mě vyžádal mandátový a imunitní výbor a že ho zasílám dozorovému státnímu zástupci, a upřímně řečeno vyjádřil jsem velký podiv nad tím, že on, když to dva roky vyšetřuje, že si o to odborné stanovisko nikdy nezažádal. Rozhodně vylučuji, že bych mu jakkoliv vyhrožoval, nebo že bych řekl tu větu, která, kterou jsem označil za estébáckou pomluvu, že jsem mu řekl, že u policie končí. Tu větu jsem jednak neřekl, a upřímně řečeno, i kdyby zazněla, jakože nezazněla, tak kdyby zazněla, tak je k smíchu, protože já nemám žádný nástroj, jak někomu ukončit službu u policie, což vím já i ten policista, takže ani to by se nedalo vykládat jako nátlak, ale v žádném případě jsem tu větu neřekl.

Jan BUMBA, moderátor

Pokud, pane ministře, jste panu Mazánkovi řekl, že se divíte, že si na rozdíl od mandátového a imunitního výboru sněmovny to stanovisko nevyžádal, tak jste ale kritizoval jeho práci, to nemůže být vykládáno jako nátlak?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Jestli si tohle vykládal jako nátlak, tak nezlobte se, to je trochu přecitlivělý, to bych nemohl brát vážně, prostě jsem mu řekl, že zasílám stanovisko odborného garanta, dozorovému státnímu zástupci a že ho o tom chci informovat. To si myslím, že nelze vykládat jako nátlak.

Jan BUMBA, moderátor

V žádném okamžiku vás nenapadlo, že by to tak mohlo vypadat, že by si to někdo mohl vykládat jako nátlak na policejního vyšetřovatele?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Víte, můžete si vykládat cokoliv jakkoliv. Já, pokud si někdo můj telefonát vykládal jako nátlak, tak to prostě nemůžu brát vážně. Daleko vážněji beru skutečnost, že v žádosti, která leží v Poslanecké sněmovně, je několik zcela prokazatelných nepravd. To je pro mě vážná věc. Rozhodně ne to, že informace, že zasílám odborné stanovisko státnímu zástupci, je nátlak. To já, zvlášť, když ten telefon mi dal on sám a řekl mu a řekl mi, ať mu kdykoliv zavolám.

Jan BUMBA, moderátor

Premiér Petr Nečas řekl, že šlo z vaší strany o cituji, mimořádně nešťastný krok a že po vás bude chtít vysvětlení, jaké vysvětlení to bude, předpokládám, že víceméně totéž, co jsme slyšeli teď?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

To říkám já vám teď, chápu, že premiér byl celou dobu pryč, řeší budoucnost Evropy, tak zaslechne velmi kusou informaci a těžko mohl říct něco jiného než to, co řekl, já mu pochopitelně rád poskytnu toto vysvětlení, prostě odmítám, že bych se, že bych se dopustil jakéhokoliv nátlaku. Pokud je vyšetřovatel přecitlivělý a tak to pochopil, tak je to prostě jeho subjektivní pocit, ale já to prostě nemohu brát vážně, že jsem na někoho dopouštěl nátlaku. Informace o tom, že posílám nějaké stanovisko státnímu zástupci, není možné brát jako nátlak.

Jan BUMBA, moderátor

Jste zkušený politik, víte, že v politice se hraje také s tím obrazem, se symboly, s tím, jak věci vypadají, nemáte obavu, že  jste tím svým telefonátem vlastně teď zaručil Vlastě Parkanové, že jí imunitní výbor vydá trestnímu stíhání?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Víte, zda bude či nebude Vlasta Parkanová vydána, to není vůbec podstatné. Podstatné je to přijít na to, proč v žádosti o vydání Vlasty Parkanové je napsáno několik prokazatelných a zjevných lží, takhle nepotřebujeme nezávislý soud, nezávislý soud nám nemusí říkat, kdo byl ministr obrany na konci roku 2009, nebo zda CASA byly nebo nebyly vojenský materiál. Na to jsou kalendáře a jasná stanoviska Evropské komise, evropské směrnice. Tam jsou napsány zjevné prokazatelné nepravdy, my na ně umíme ukázat a kdosi se o tohle snaží odvést pozornost.

Jan BUMBA, moderátor

Prosím už jenom jednu stručnou větu, předpokládám, že výzvu k okamžitému odstoupení, se kterou přišla ČSSD, nevyslyšíte?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Já myslím, že každý, kdo řekne nějakou hloupou pomluvu, se může stoprocentně spolehnout na to, že to okamžitě uchopí ČSSD a vyhlásí nějakou dramatickou výzvu. Nezklamali ani tentokrát.

Jan BUMBA, moderátor

Ministr financí, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkujeme, na shledanou.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Děkuji.

ČRo 1 - Radiožurnál, 29. 6. 2012, 18:10, Zpráva

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme