Kaslová: Vzdělání, kariéra i děti? Možné to je

Komentář poslankyně Jany Kaslové

13. 6. 2011

Řada českých žen by chtěla mít titul z vysoké školy, dobře placenou práci, a k tomu spokojenou rodinu. Doba, kdy bylo třeba volit jedno na úkor druhého, je pryč. Díky flexibilním formám práce mohou mít Češky vše.

Na vysokých školách a univerzitách v současné době studuje přibližně 200 000 českých žen. V době, kdy studium ukončí a před jméno si budou moci napsat vysněný titul, bude většině z nich mezi 24 a 26 lety. A brzy nastane otázka – zakládat rodinu nebo, startovat kariéru?

Je přirozené, že ženy, které investovaly do svého vzdělání, chtějí poté dosáhnout na odpovídající platy. Během studia příliš pracovních zkušeností nezískaly a cítí, že je co dohánět. Nicméně potřeba napracovat roky a nepřerušit kariéru by neměla být důvodem proč odsunovat založení rodiny.

V tom mohou mladým Češkám,  nejen vysokoškolačkám, vyjít vstříc zaměstnavatelé. Zákoník práce nabízí řadu variant flexibilní práce, které zaměstnankyním umožní pečovat o děti a zároveň do určité míry vykonávat svoji práci. Nyní této možnosti, nejčastěji v podobě zkráceného úvazku, využívá ale jen necelých  9 %  práceschopných žen.

Příklad zemí západní Evropy, kde jsou počty žen na částečných úvazcích o desítky procent vyšší, ukazuje, že i u nás by při využití dostupných legislativních možností flexibilní práce mohlo být skloubení rodinného a profesního života snazší.

Vysokoškolačkám na prahu třicítky by se tím ušetřilo stresující rozhodování.

Jana Kaslová
poslankyně

parlamentnilisty.cz, 13. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Jana Kaslová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme