Kaslová: Kauza nákupu letadel bude rozpletena

Rozhovor s poslankyní Janou Kaslovou

27. 6. 2012

Sněmovna teď čeká na doporučení i mandátového a imunitního výboru, který se schází právě dnes. Jeho členky, Jany Kaslové, jsme se ptali, jestli vydání Vlasty Parkanové podpoří.

V tuto chvíli to je opravdu předčasné předjímat, jak budu hlasovat, protože zatím mandátový a imunitní výbor nejednal o této záležitosti. Ještě paní Parkanová samozřejmě se k tomu nevyjádřila. Takže v tuto chvíli já se ani nemohu vyjádřit k tomu, jak se rozhodnu hlasovat.

Dnes tedy vyslechnete Vlastu Parkanovou. Na co se jí ve výboru budete ptát?

Já nemám připraveny žádné specifické otázky. A uvidím, jak to jednání bude probíhat. A co vlastně nám paní místopředsedkyně Parkanová bude chtít sdělit, až na základě toho se rozhodnu, zda vyvstanou nějaké otázky další.

Vy máte nějaké doporučení strany tedy TOP 09, jak postupovat? Budete postupovat společně?

Zatím se strana neusnesla na žádném usnesení o tom, jak postupovat. A takže zatím, zatím nikoliv.

V tom 18 členném orgánu ve výboru má většinu opozice, která už naznačila, že pro vydání hlasovat bude. To znamená 4 členové z ČSSD, potom dva členové z KSČM a naznačily, že pro vydání budou hlasovat i Věci veřejné, dva členové. Může paní Parkanová před výborem říct něco, co by rozhodlo pro její nevydání k trestnímu stíhání? A co by to případně bylo?

Já samozřejmě věřím, že tato situace nastane, nebo může nastat. Já nevím, jak kolegové tedy jsou rozhodnuti hlasovat, ale pevně věřím, že paní Parkanová může tato jejich rozhodnutí zvrátit.

Objevily se zprávy, že dnes výbor o vydání Vlasty Parkanové nerozhodne. Proč ty odklady?

Já nejsem si jistá, jestli jsou to vyloženě odklady. Ono, my jsme požádali jako výbor o několik stanovisek. A já si v tuto chvíli nejsem vědoma toho, že by veškerá ta stanoviska již dorazily. Takže my samozřejmě nemůžeme rozhodnout předtím, než všechna stanoviska budeme mít k dispozici.

Můžete upřesnit, na jaké podklady ještě výbor čeká?

Já v tuto chvíli nejsem obeznámena s tím, jaké už dorazily, nicméně mandátový a imunitní výbor si zažádal o stanovisko Ministerstva financí, stanovisko Ministerstva obrany. A stanoviska Nejvyššího kontrolního úřadu. Takže já si myslím, že, že všechna stanoviska tam ještě nemáme k dispozici.

A vy si myslíte, že pokud tedy sněmovna Vlastu Parkanovou nevydá k trestnímu stíhání, že se kauzu už nikdy nepodaří rozplést, jak hrozil například předseda Věcí veřejných Radek John?

Já si myslím, že tak to není. Víme, že pan Staněk, který byl náměstkem ministryně obrany v té době, tak také je obviněn. Takže si myslím, že ta kauza určitě rozpletena bude. Toť vše.

Tolik Jana Kaslová z TOP 09, členka mandátového a imunitního výboru. Na druhé lince máme Petra Mlsnu, který je místopředsedou Legislativní rady vlády. Dobrý den.

Český rozhlas - Rádio Česko, 27. 6. 2012

Štítky
Osobnosti: Jana Kaslová
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme