Kaslová: Dopřejme čerstvým tatínkům den volna

Komentář poslankyně Jany Kaslové

6. 9. 2011

Přestože současná vláda podporuje takzvané aktivní otcovství, stávající Zákoník práce novopečeným tatínkům brzké zapojení do péče o dítě zrovna neusnadňuje. V Česku totiž muži nemají možnost vzít si po narození potomka ani den pracovního volna.

Je s podivem, že mladý muž, který se chystá začít rodinný život, může dostat dva dny pracovního volna na svou svatbu, nicméně při narození dítěte nárok na žádné volno nemá. Podle Zákoníku práce může nastávající tatínek využít pracovní volno jen k tomu, aby odvezl svou manželku nebo partnerku do porodnice a za tuto dobu mu přísluší i náhrada mzdy. Pracovní volno bez náhrad pak může čerpat také, je-li přítomen u porodu.

Tím ale úlevy tatínků při narození dítěte končí, a jestliže si nevezmou dovolenou, druhý den jsou již očekáváni na pracovišti. Jaká ale může být efektivita jejich práce, když do pozdních ranních hodin oslavovali? Za zvážení stojí i bezpečnostní rizika zejména u manuálně pracujících a řidičů, spojená s únavou, zbytkovým alkoholem a nesoustředěností.

Narození dítěte je velká změna v životě každého z nás, a čerství tatínkové by měli mít nárok alespoň na den volna, aby mohli novou situaci vstřebat a užít si radost z mimika. Navíc matky potřebují jejich pomocnou ruku, zejména tehdy, když je v rodině další malé dítě. Řada maminek rodí druhé dítě tehdy, když první ještě ani nechodí do školky a pak je téměř nezbytné, aby byl po porodu doma i otec.

V mezinárodním srovnání se situace českých tatínků pomalu stává výjimkou. V mnoha zemích EU mají muži nárok na čerpání otcovské dovolené, největších výhod se jim pak dostává ve Skandinávii. V Česku s návrhem týdenního volna pro tatínky přišel v roce 2008 bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, jeho prorodinný balíček byl ale odložen.

V době úsporných opatření je neochota vlády zavádět nové sociální dávky pochopitelná. Avšak vzhledem k vládní podpoře aktivního otcovství se domnívám, že nyní je nejvhodnější příležitost pro to, abych se jako poslankyně zasadila o prosazení jednoho den pracovního volna pro tatínky do Zákoníku práce nebo příslušných předpisů. Muži by tím získali možnost zapojit se do péče o dítě hned od jeho narození, maminkám by se tím ulehčilo po návratu z porodnice a rodina by ty nejkrásnější okamžiky prožívala pospolu.

Jana Kaslová
poslankyně

idnes.cz-blog, 6. 9. 2011

Štítky
Osobnosti: Jana Kaslová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme