Karel Schwarzenberg - prezidentský dotazník

Rozhovor s prezidentským kandidátem Karlem Schwarzenbergem

10. 12. 2012

Je podle vás správné, že se vláda snaží zvýšit DPH na 15 a 21 %? Pomůže takový krok české ekonomice, nebo ji spíše zbrzdí? Vrátil byste tento návrh jako prezident zpátky sněmovně?

Nevrátil. Mám rezervovaný přístup k prezidentským vetům v oblasti hospodářských zákonů. Vetováním zákonů bych se zabýval pouze v případech, kdy bych měl pochybnost o tom, zda je příslušný zákon v souladu s Ústavou.

Druhá kategorie jsou normy, které by odporovaly legislativě EU, neboť se musíme řídit i naším členstvím v unii. Do třetice, veto bych použil v případě, kdyby zákon ohrozil zásadní zájmy státu.

Pokud jde o zvýšení sazba DPH,  byl to jeden z kroků k nutné rozpočtové stabilizaci. Nyní již je třeba dávat důraz i na povzbuzení růstu ekonomik a zaměstnanosti a další snižování rozpočtových schodků by mělo být pozvolnější. K výraznější stabilizaci bude prostor, až se podaří ekonomiku oživit.

Jak vy osobně reagujete na zhoršující se ekonomické podmínky, pokud jde o osobní finance? Investujete je? Jak a jak velkou část? Změnil jste v  růběhu ekonomické krize nějak své osobní hospodaření?

Ještě před začátkem krize jsem převzal politický úřad a předal podnikání synovi, sám už nepodnikám. Také nedělám žádné investice. Osobní spotřebu nemám nijak enormní, je pořád na zhruba stejné úrovni.

Doporučil byste svým příbuzným spoření na důchod v soukromých penzijních fondech podle dnes známých parametrů vládní důchodové reformy?

Ano.

Mělo by se Česko aktivně podílet na záchraně eurozóny a přispívat do záchranného fondu po zavedení eura? Nebo se má už nyní pokusit vyjednat si podobně jako Velká Británie, Dánsko a Švédsko výjimku?

Je otázka, jestli by se dala výjimka vyjednat dodatečně. Jistou formu solidarity bychom však měli dodržet.

Jan Kubita

iHNed.cz, 10. 12. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme