Karel Schwarzenberg by byl dobrý prezident

Rozhovor s poslancem TOP 09 Petrem Gazdíkem

11. 6. 2010

* HN: Jak se vám, jako nováčkovi ve vysoké politice, jeví koaliční jednání?

Abych použil náš volební citát: Je to lepší než si myslíte. Jako běžný občan jsem měl představu, že jednání jsou drsná, tvrdá, že je tam napjatá atmosféra. Ale vůbec to tak není. Jinak: já jsem teď vlastně na dovolené. Se starosty východního Slovácka jsme na chatě v oboře v Ládví u Prahy. Večer tam vždycky z jednání přijedu, společně zpíváme, pijeme, hrajeme hry a podobně. Měli jsme to domluvené asi čtyři měsíce dopředu.

* HN: To jste tedy asi nepočítal, že se budete účastnit jednání o vládě, že?

Trochu ano. Proto jsme u Prahy a ne v Chorvatsku.

* HN: Kdo vlastně vymyslel, že budete ve čtvrtek jednat od šesti ráno?

To byla vzájemné dohoda. Usoudili jsme, že je třeba zvýšit tempo. Třeba pro Karla Schwarzenberga to nebylo nic příjemného. Jeho předci by v patnáctém století služebným za něco takového nejspíš sťali hlavu.

* HN: Jak se jedná s Věcmi veřejnými? Kdo je podle vás skutečným mozkem strany?

Předsedou je pan John...

* HN: To ano, ale kdo je lídr? Nemá větší slovo Vít Bárta?

Pan Radek John a pan Vít Bárta vystupují přibližně stejně často. Do vlády nepůjdu, sněmovna je víc

* HN: Která ministerstva jako TOP 09 chcete?

Naši prioritou je, aby Karel Schwarzenbegr byl ministrem zahraničí. Zajímá nás resort financí. Také ministerstvo zemědělství, které bychom rádi přejmenovali na ministerstvo zemědělství a venkova. A také ministerstvo životního prostředí.

* HN: Chcete do vlády?

Ne. Už jsem slyšel nejrůznější spekulace, že mám být ministrem buhvíčeho. Mezi starosty je ale řada schopnějších kandidátů. A také myslím, že mám jako předseda poslaneckého klubu před sebou důležitější úkol než řídit jedno ministerstvo. Chci zajistit, že budeme jednotný tým. V minulosti vždy nové strany na vnitřní nejednotnost doplatily.

* HN: Myslíte, že je mezi vámi potenciální přeběhlík?

Já jsem starosta, ne jasnovidec. Ale nevidím důvod, proč by měl někdo přebíhat. Nemám potřebu si poslance zavazovat nějakými smlouvami. Vůbec neříkám, že jsme nejednotní. Ale v každé straně se nejednota může objevit a musíme se umět domluvit. Už jste někdy viděli uskupení 40 lidí, kteří by dokázali být čtyři roky absolutně jednotní? To bychom byli v ráji, ne v Poslanecké sněmovně.

* HN: Mluví se o tom, že vláda bude složená až v půlce prázdnin. Proč to trvá tak dlouho?

Domlouváme zásadní reformy. Budou nepopulární, dotknou se každého z nás. Logicky při jejich prosazování přijdou obrovské tlaky. A byli bychom neradi, kdyby jakákoli strana couvla. Takže koaliční smlouva musí být precizní a podrobná.

* HN: Co když VV předloží smlouvu k hlasování svým „véčkařům“ a ti ji shodí?

To už je jejich odpovědnost. Pokud se to stane, byla by to špatná zpráva pro rating Česka, pro zahraniční investory. Ale byla by to také rána pro pověst samotných Věcí veřejných. Věříme, že členové VV chápou, že voliči jasně řekli, co chtějí. A nedovolí si koalici shodit.

* HN: Když budou reformy tak nepopulární, jak říkáte, nebojíte se, že to ublíží vašemu hnutí starostů v komunálních volbách?

My starostové jsme zvyklí nosit kůži na trh. Dobrý starosta se pozná podle toho, že umí říci „ne“, pokud je to v zájmu jeho obce. Nemáme problém voličům vysvětlovat, že reformy sice teď budou bolet, ale do budoucna přinesou mnohem větší efekt.

* HN: Souhlasíte s tím, že by náklady na penzijní reformu měly být hrazeny zvýšením DPH?

Pokud mně skupina odborníků nominovaných stranami napříč politickým spektrem řekne, že to je správná metoda, tak nemám důvod o tom pochybovat.

* HN: Vy jste ale před volbami slibovali, že se daně nebudou zvyšovat...

My jsme hledali jiný způsob financování důchodové reformy. Například sociální škrty nebo zmrazení penzí. Když ale Bezděkova komise řekla jasně, že je potřeba zvýšit dolní sazbu DPH, tak věřím, že je to nejlepší možnost. Na reformu jsou prostě potřeba peníze, a z jaké kapsy je lidem vytáhnu, to je otázka pro odborníky. Porcování medvěda je korupce, zakážeme ho

* HN: Budete chtít, aby malé obce dostávaly z daní víc peněz na jednoho obyvatele než dnes?

Je to pro nás naprosto zásadní věc. Nyní jsou obce v nejhorší situaci v historii. Vezměte si tenhle rozdíl: teď se diskutuje se o tom, jestli vláda může omezit výdaje ministerstev o deset procent. A je z toho strašný povyk. Naproti tomu obce kvůli propadu výběru daní dostávají mnohem míň peněz a starostů se samozřejmě nikdo neptá, jak s tím vyjdou. Musíme prostě hospodařit s tím, co máme.

* HN: Jak by se to mělo změnit?

Nyní dostává Praha na jednoho obyvatele čtyřiapůlkrát víc než „moje“ Suchá Loz. My chceme, aby to byl dvouapůlaž třínásobek, což je běžná evropská úroveň. A kde na to vzít? Česko má nyní 270 národních dotačních titulů, které se na ministerstvech rozdělují korupčně a netransparentně. My je zrušíme a prostředky přesuneme do měst a obcí. Vyjma čtyř největších, jejichž financování je už teď dostatečné

* HN: Proč vám vlastně tak vadí „porcování medvěda?“ Jsou to přece peníze, které jdou do obcí.

Není v tom žádný systém a je to vlastně korupční jednání. Někdo dostane víc jen proto, že má známého toho nebo onoho poslance. Já bych si pro svou obec Suchá Loz z „medvěda“ nikdy nic nevzal, považuju to za nemravné. Chceme změnit jednací řád sněmovny tak, aby porcování jednou provždy skončilo.

* HN: Na koaličním jednání jste se shodli na přímé volbě prezidenta. Mají se zároveň zvýšit prezidentské pravomoci?

To má širší souvislosti. My chceme, aby silná vládní koalice provedla kompletní revizi ústavy. Nedá se to udělat jen tak, že prezidentovi přidáme dvě nebo tři pravomoci. Jde o to, jestli nezměnit volební systém, například tak, že by se do sněmovny volilo jako nyní do Senátu a naopak. Jestli upravit pravomoci Senátu. A jestli třeba nevolit přímo i starosty a hejtmany. Musí o tom jednat ústavní experti a musí se s tím ztotožnit i opozice. Pokud jde o přímou volbu, tak v kontextu celé ústavy

* HN: Měl by být v roce 2013 Karel Schwarzenberg prezidentem?

Předně nevím, jestli je to jeho přání. Ale osobně bych měl rád prezidenta, jako je Karel Schwarzenberg, protože je to velmi důstojný představitel státu. V tomto případě bych byl hrdý na svého prezidenta.

* HN: Blíží se senátní volby. Budete chtít, aby za vás kandidoval ministr Eduard Janota?

Určitě by to byl kandidát, který osloví voliče, je za ním vidět obrovský kus práce. Kdyby k takové dohodě došlo, byli bychom velice rádi. Máme víc výrazných jmen, po úspěšných volbách zájem za nás kandidovat vzrostl. Ale většina z těch osobností ještě není stoprocentně rozhodnuta.

* HN: Proč nechcete dát opozici křeslo šéfa Poslanecké sněmovny?

My to zvážíme podle toho, jestli ČSSD změní politický styl. Ta studená válka je hrozná. Tiskové konference pana Sobotky a některé výkřiky pana Zaorálka na naši adresu nepovažuju za gentlemanské.

* HN: Takže křeslo dostanou, když budou mlčet?

Musí si uvědomit, že když se jim něco nelíbí, je solidní přijít a říci to. A ne to začít vykřikovat do médií. Mají na nás telefony, tak ať se ozvou. Béma si vážím, média mu křivdí

* HN: Budete současně starostou a předsedou poslaneckého klubu TOP 09?

Dlouhodobě to nepovažuji za příliš vhodné.

* HN: To už mluvíte jako Pavel Bém...

Asi mě nakazil.

* HN: Vy jste si s ním vyměnil na jeden den místo. Vy jako pražský primátor, on jako starosta Suché Lozi. Mluvil jste s ním v poslední době?

Naposledy 14 dní před volbami, kdy jsem v kroji na Staroměstském náměstí společně s dalšími starosty obsluhoval zahraniční turisty a představoval jim východní Slovácko. A on byl tak laskav, že si udělal tři čtvrtě hodiny svého drahocenného času a přišel za námi.

* HN: Vy o něm mluvíte málem jako o vrchnosti, přitom vaše hvězda teď v politice stoupá, a jeho jde dolů...

Nesoudím lidi podle toho, jestli jsou hvězdy v politice. Vážím si ho jako člověka, kterého jsem osobně poznal. Udělal jsem si na něj názor sám. Ne podle toho, jak o něm píší kdejaké noviny. Je mě jedno, jestli je politická hvězda, nebo třeba vězeň, budu se k němu chovat pořád stejně. Jako člověka si ho vážím a těším se na to, až se ve sněmovně ve vší korektnosti pohádáme o rozpočtové určení daní.

* HN: Pavel Bém byl jedním ze symbolů nepopularity pražské ODS. Myslíte, že ta pověst je nespravedlivá?

Místy ano. Neumím posoudit, co se dělo v kauze Opencard a dalších. To je úkol policie, státních zastupitelství. Ty zatím k jasnému závěru nedošly. Nebudu tvrdit, že se u Opencard krade, jen podle novinových článků.

Hospodářské noviny, 11. 6. 2010, Rubrika: Rozhovor, Strana: 12

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme