Kalouskovi cifršpioni zajistili přes miliardu korun

Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí, jehož úkolem je odhalovat praní špinavých peněz a financování terorismu, loni zajistil přes jednu miliardu korun. O rok dříve to bylo 808 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy útvaru, kterou zveřejnilo ministerstvo financí. Útvar loni podal 429 trestních oznámení, předloni to bylo 256 trestních oznámení.

25. 3. 2013

Počet oznámení o podezřelých obchodech a transakcích loni stoupl o 221 na 2191. Počet podnětů celníkům a finančním úřadům FAÚ zvýšil zhruba o třetinu na 979. "To umožnilo exekučně odčerpat zhruba půl miliardy od podvodníků v oblasti DPH. Za toto vysoké nasazení chci poděkovat všem pracovníkům útvaru i jeho řediteli Milanu Cícerovi," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

výroční zprávy útvaru vyplývá, že loni pokračoval trend, kdy rostl podíl případů daňové trestné činnosti především v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně. Útvar proto loni také zvýšil počet pracovníků. Tradičně nejčastější byly případy krácení daní u pohonných hmot. Vzhledem k situaci na Blízkém východě narostla úřadu také agenda související s mezinárodními sankcemi. V současnosti se to týká nejvíce KLDR, Sýrie, Afghánistánu, Libye nebo Íránu. Za loňský rok vedl úřad 33 řízení pro podezření z porušení právních předpisů v oblasti mezinárodních sankcí, o rok dříve to bylo osm řízení. Ve 24 případech FAÚ vydal rozhodnutí o uložení pokuty.

Příběhy pro dnešní den:

Osoba činná ve veřejném životě se snažila v dědickém řízení prokázat, že nebožtík jí nečekaně zanechal prostředky v řádu milionů korun. Prokázalo se však, že překvapivý milionář nevykonával za svého života žádnou činnost, ze které by mohl nabýt tak rozsáhlý majetek.

Starosta obce se stal závislým na hazardu, ale prohrával. Díky tomu tuneloval obecní finance, peníze posílal z obecního účtu na účet vlastní. Obci vznikla škoda přes milion Kč.

Účelově založená společnost zakoupila od společnosti s výraznou státní účastí komplex nemovitostí na lukrativním místě v Praze. Bez jakékoliv další investice jej pak za tři roky prodala jedné z univerzit, a to za dvojnásobnou částku a na základě nepravdivých znaleckých posudků. Ve věci bylo podáno trestní oznámení.

Jednatel pěti společností působil v oboru reklamy. Účtoval si za fiktivní služby na základě falešných dokladů. Jediným cílem bylo snížení daňového základu a následné vrácení peněz jejich odesílatelům. Při hotovostních výběrech byl vždy doprovázen třetí osobou.

Typickým příkladem je krácení DPH u pohonných hmot. Dvě obchodní společnosti krátily svou daňovou povinnost o 53 mil. Kč. Do podvodu byla zapojena inkasní společnost, která prováděla správu pohledávek a závazků. I přes snahu přesunout prostředky na dalšího obchodníka v řetězci došlo k blokaci bankovního účtu a podání trestního oznámení.

Zahraniční společnost si otevřela v tuzemské bance účet a inkasovala platby za luxusní automobily. Banku následně kontaktoval cizinec, který byl údajně podveden při nákupů těchto automobilů. Ve spolupráci se zahraničními partnery bylo zjištěno, že společnost je zapojena do činnosti rozsáhlé kriminální skupiny. FAÚ podal trestní oznámení.    

FAÚ je součástí celosvětové sítě takzvaných finančních zpravodajských jednotek zřízených proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Vedle toho je také koordinátorem uplatňování mezinárodních sankcí. Například FAÚ podle výroční zprávy odhalil případ, kdy obec přišla o více než jeden milion korun, když starosta závislý na hazardu posílal peníze obce na vlastní účet.

Další případ se týkal osoby činné ve veřejném životě, jež se údajně snažila prokázat v dědickém řízení, že nebožtík jí nečekaně zanechal prostředky v řádu milionů korun. Prokázalo se však, že milionář za svého života nevykonával žádnou činnost, ze které by mohl nabýt tak rozsáhlý majetek.

V případě krácení DPH pak informoval úřad o tom, že dvě obchodní společnosti nezaplatily na daních 53 milionů korun. Do podvodu byla zapojena inkasní společnost, která prováděla správu pohledávek a závazků. "I přes snahu přesunout prostředky na dalšího obchodníka v řetězci došlo k blokaci bankovního účtu a podání trestního oznámení," uvádí zpráva.

FAÚ předloni zjišťoval například toky peněz od firmy ProMoPro, která v době českého předsednictví EU zajišťovala pro stát zakázku na audiovizuální služby, kterou se zabývá protikorupční policie.

ČTK

tyden.cz, 25. 3. 2013, rubrika: Byznys

Přílohy
PDF Zpráva o činnosti Finančního analytického útvaru za rok 2012.pdf (1.3 MB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme