Kalouskova složenka s lidmi sekne. Výplatnici skousnou raz dva

14. 5. 2010

Sedmasedmdesátileté paní, kterou drsná konfrontace s výší státního dluhu přivedla do péče lékařů, lze zcela vážně a upřímně popřát jediné: aby se brzy uzdravila a mohla se vrátit domů a ke svým blízkým.
Její případ ale bohužel ukazuje na vážný problém. V této zemi stále žijí lidé, kteří jsou hluší k novinovým, internetovým či televizním zprávám, ale zato mimořádně vnímaví k politické propagandě. U nich se pak skutečně - poté, co léta ignorovali zprávy o státním rozpočtu a pravidelně zveřejňované výši dluhu, která se pro lepší představu vždycky přepočítává na jednoho obyvatele - může tváří v tvář drsné realitě dostavit kruté vystřízlivění a šok.

Viníkem tohoto šoku ale není ten, kdo lidem rozeslal složenku, která jen opakuje něco, o čem jen iDNES.cz píše minimálně jednou do měsíce . Zděšení lidí mají na svědomí ti politici, kteří vytrvale opakují, že státní dluhy se neplatí a nikoho z nás se netýkají. Jeden bývalý ministr průmyslu dokonce ve Sněmovně při projednávání Janotova balíčku vykřikoval, že státní dluh je virtuální číslo.

Přitom nic není vzdálenější pravdě. Paní z Vrčeně na Nepomucku sice nemusí s Kalouskovou složenkou na poštu, svých 121 tisíc ale splácí každý den, třeba v podobě DPH u každé věci, kterou si koupí v obchodě. A její syn, kterého složenka tak rozhořčila, hradí svůj díl pokaždé, když dostane výplatu. Pohled na účtenku v obchodě nebo na výplatní pásku přitom tyto lidi nijak nerozčiluje.

Celý příběh paní, která vyhledala pomoc psychiatra kvůli předvolebnímu taháku TOP 09, bude mít věřme dobrý konec v podobě jejího brzkého zotavení. Obávám se ale, že v něčem vyústění příběhu dobré nebude. Namísto poučení a vyššího zájmu o to, co se s hospodařením státu děje, přesvědčí okolí onu ženu o tom, že to celé byl jen hloupý vtip, který není třeba brát vážně. A to je skutečně špatně.

Idnes.cz, 14. 5. 2010, Rubrika: Domácí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme