Kalousek: Zvednout ruku pro schodek 500 miliard? To je rozpočtový zločin

Vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM navrhuje rekordní deficit letošního rozpočtu ve výši 500 miliard korun. Podle exministra financí a předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska to však není konečné číslo. Schodek bude podle něj nakonec ještě vyšší. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS s ním hovořila Pavlína Kosová.

8. 7. 2020

Poslanecká sněmovna v posledním čtení zákonodárného procesu schvaluje prohloubení rozpočtového schodku na letošní rok, rozhodovat o něm bude ve středu.

Miroslav Kalousek se domnívá, že konečné číslo schodku bude ještě vyšší, než předpokládá vláda. „To číslo není konečné. Vychází z dubnové predikce, kdy vláda předpokládala propad příjmů o 217 miliard korun. Čerstvá predikce Evropské komise a naše čísla průmyslového propadu za květen říkají, že to bude větší propad,“ řekl Kalousek. „Deficit se může přiblížit až k 600 miliardám. Přesně to nikdo neřekne, z čísel je ale jasné, že propad bude větší,“ dodal.

Během středečního jednání Poslanecké sněmovny se hodlá Miroslav Kalousek na navrhovaný deficit zeptat ministryně financí a vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO). „Když je zřejmé, že propad bude větší, budu se ptát, jaké připravuje ministryně financí opatření na výdajové straně. Pokud nebude schopna odpovědět, je rozpočtový zločin pro takovýto návrh zvednout ruku,“ řekl Kalousek.

Předseda poslanců TOP 09 považuje za nemravné, že zatímco všechny firmy musí šetřit provozní náklady, vládní úřady se chovají, jako by žádná krize nebyla. „Nemusí šetřit ani korunu. Vláda měla udělat symbolické úspory v provozu alespoň v objemu desítek miliard, nemá k tomu ale vůbec vůli,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Opozice: Vláda neřekla, kam peníze půjdou

Letošní vysoký deficit státního rozpočtu si podle exministra teoreticky představit lze, do dalších let si jej ale podle něj Česká republika nemůže dovolit.

Změny rozpočtu pro tento rok vláda zdůvodňuje zmírněním ekonomických dopadů epidemie nového koronaviru. Původně měl činit schodek 40 miliard, posléze ho Sněmovna zvýšila na návrh kabinetu na 200 miliard a poté na 300 miliard. Nyní má vzrůst o dalších 200 miliard korun. Opozice vládě vyčítá především to, že nespecifikovala, na co peníze půjdou.

Poslechněte si celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem

Zdroj: CNN Prima News, 8.7.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme