Kalousek: Zrušení sKaret povede ke zbytečným škodám

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

6. 5. 2013

Proč se podle vás projekt sKaret vládě nepovedl?
Co se týká sKaret, nepamatuji si projekt takového rozsahu, který by musel ve svém průběhu projít nezbytnými korekcemi, ať už šlo o občanské průkazy s čipem, biometrické pasy, datové schránky, Czech pointy. Já jsem na ministerstvu financí realizoval dva obrovské projekty, institucionální i systémovou transformaci finanční a celní správy. I tam jsme museli dělat řadu změn a oprav. Stejně tak u projektu Státní pokladna.

Pamatujete si projekt, který musel být zrušen?
sKarta není projekt, který by musel být zrušen, sKarta je opravitelná, může fungovat, může být úspěšným projektem. To, že ODS k tomu přistoupila ryze stranicky a nechce dovolit, aby byl úspěšný, nemá s jeho efektivitou vůbec nic společného. Navíc vláda něco doporučila, nikoliv uložila.

Takže vláda nerozhodla o zrušení sKarty?
Ten, kdo usnesení formuloval, si je vědom toho, že to povede k naprosto zbytečným škodám a chce odpovědnost ponechat na ministryni Ludmile Müllerové. Ona ji však nést nemá. Těším se na to, až na stole budou dvě kalkulace, zrušení sKarty a vyplacení kompenzací a postavení nové sKarty na zelené louce za jiných podmínek. Garantuji, že to bude varianta dvakrát dražší než opravit sKartu za pochodu tak jako všechny dosavadní projekty.

Ponese ministryně takovou odpovědnost, nebo odstoupí?
Doporučení není závazná formulace. Ministryně Müllerová prověří nákladnost doporučení a seznámí vládu s důsledky realizace tohoto rozhodnutí. Je to motiv stranické rivality uvnitř ODS, nikoliv věcného řešení. ODS si toho je vědoma a nikdy se neodvážila říct, že to ministryni ukládá. Snaží se ji dotlačit do toho, aby to bylo její rozhodnutí, a já bych před tím paní ministryni velmi varoval.

S sKartou jste začali ze špatného konce. Proč jste začali identifikační funkcí, a ne tou kontrolní, kvůli které jste ji zaváděli?
Projekt s kontrolní funkcí počítá, jsem přesvědčen, že do roka by se to mohlo naplnit. Každý projekt má své korektury a zpoždění. Podívejte se na občanské průkazy, které se vydávají s čipem, na co tam ten čip je? Přesto je dobře, že tam je, do budoucna může být funkční. U sKarty je zřejmé, že její základní motiv, zabránit zneužívání sociálních dávek, může být do roka splněn. Když bude zrušena, tak k tomu nedojde.

Jitka Vlková

iDNES.cz, 7. 5. 2013, rubrika: Domácí