Kalousek: Zeman chce změnit ústavní pořádek a posunout moc směrem k autokratickému režimu

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

16. 9. 2013

Když vám z Blesku volal imitátor hlasem prezidenta Miloše Zemana, vašeho politického odpůrce, hovořil jste velmi servilně. Proč?

S Milošem Zemanem se známe dvacet let, tykáme si a šlo o velmi silnou nadsázku. Nebyl jsem o tom na sto procent přesvědčen, ale tak napůl jsem měl podezření, že to nebyl prezident, protože ten nikomu na mobil nevolá. To je známá věc a trochu jsem si myslel, že je to kulišárna. Nicméně Petr Jablonský ho imitoval tak skvěle, že jsem byl na pochybách. V mém hlase ale žádná servilita nebyla. Jestli z něčeho nemohu být podezírán, tak ze servility k panu prezidentovi.

Do nastávajících voleb jdete s výzvou, která by se dala zúžit do věty: Buď diktaturu Miloše Zemana anebo demokracii s TOP 09 v Poslanecké sněmovně. Není to přitažené za vlasy?

To, co jste řekl, je velká parafráze. Náš program bude odpovídat na všechny společenské výzvy. Ať už v oblasti vzdělání, kultury, hospodářské a zahraniční politiky, ale i v otázkách venkova, rozvoje a infrastruktury. Je v něm vše, co seriózní programy seriózních stran mají. Program jsme zpracovávali zodpovědně a jde o návrhy řešení. To je ale jen jedna šachovnice, na níž se ve volbách bude hrát. Šachovnice systému parlamentní demokracie, na kterou jsme zvyklí. V rámci tohoto systému probíhá ideový boj o priority uvnitř systému. Spor mezi levicovými a pravicovými prioritami. Daně menší nebo větší? Méně státu, více státu? To ale neznamená méně svobody či více svobody. Jde jen o jiné priority v rámci stejného systému.

Nastávající volby však budou výjimečné i tím, že se bude hrát partie i o šachovnici výš. O systém samotný. Jestli se změní nebo nezmění. Jestli zůstane systémem liberální parlamentní demokracie anebo bude posunut k systému autokratičtějšímu. Jinými slovy o to, zda rovnováha mezi ústavními institucemi, protože tento systém je založen na dělbě moci a rovnováze mezi mocí zákonodárnou, výkonnou, soudní, tedy mezi parlamentem, vládou, prezidentem, soudy, nebude narušena. Zda se praktické pravomoci některých institucí nezačnou vyprazdňovat a přesouvat k silnější, totální až totalitní moci. To je trend.

Opět se vyjadřujete podle mě dost servilně. Vždyť Miloše Zemana přirovnáváte ke Klementu Gottwaldovi…

Nepřirovnávám ho ke Gottwaldovi. Jen metodu a jeho výroky přirovnávám k praktikám z padesátých let. Klement Gottwald provedl puč v roce 1948 podle demokratické ústavy jen tím, že ji začal vykládat zcela legalisticky a vykašlal se na všechny ústavní zvyklosti, principy i tradice. Jen četl písmenka a říkal, že do starých měchů nalije nové víno. Ono to stačí. Nemusí se nic přepisovat. Ústava je psaný text, principy, zvyklosti a tradice. To, co tam napsané není, je stejně důležité, jako to, co tam napsané je. Dohromady jde o ústavní pořádek. Ten je zárukou práv a svobod každého z nás. Když někdo prohlásí část ústavního pořádku za idiotský, tak ústavní pořádek mění. Chce ho někam posunout, chce do těch starých měchů nalít nové víno.

parlamentnilisty.cz, 16. 9. 2013, rubrika: Zprávy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme