Kalousek: Zásahy policie musí řešit mimořádná schůze sněmovny

12. 4. 2016

(Projev předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v Poslanecké sněmovně 12. dubna 2016)

Dámy a pánové, já vás nebudu zdržovat. Milí kolegové z řad vládní koalice ANO a ČSSD. Chtěli jsme skutečně bez velkého pokřiku zařadit na řádnou schůzi bod rozpravy o postupu policie během návštěvy čínského prezidenta, protože jsme si mysleli, že věcná diskuse je skutečně nezbytná. To, co se odehrálo, se odehrálo ve dvouciferném procentu případů. Skutečně to v nás vzbuzuje velmi silný pocit, že byla naprosto zbytečně omezena a potlačována práva českých občanů Policií České republiky.

Pan ministr vnitra v nedělní diskusi v televizi se mnou s hrdým čelem říkal, že do konce tohoto týdne bude mít všechny podklady a pak nemá problém předstoupit před Poslaneckou sněmovnu všechno to vysvětlit. My jsme si přáli, aby ta rozprava skutečně proběhla, protože kde jinde by měla proběhnout než v Poslanecké sněmovně, které se vláda České republiky a ministra zodpovídá. Poslanecké sněmovně, která má kontrolní pravomoc nad vládou Českou republiky.

Tím, že jste odmítli diskusi, tím, že se bojíte diskuse na půdě Poslanecké sněmovny, tím jste jednoznačně potvrdili podezření, které má široká česká veřejnost. Podezření, že tady existovalo centrální politické zadání, jak se má policie vůči českým občanům chovat. Nemůžeme rezignovat na to, že tato diskuse proběhne. Byť jsme si nepřáli žádné mimořádné prostředky, přáli jsme si věcnou diskusi, vy sami jste nás svým nestatečným přístupem donutili k tomu, že vám po dohodě s kolegy z ODS mohu oznámit, že na toto téma bude svolána mimořádná schůze. Ta diskuse tady musí proběhnout. Tím, že ji odmítáte, tím, že před tím, co se stalo, zbaběle strkáte hlavu do písku, promiňte, pak neděláte nic jiného, než že ohrožujete důvěru v Policii České republiky. Důvěru, kterou si tato instituce těžce vydobývá 27 let po listopadu 1989 a se kterou vy svým nezodpovědným chováním hazardujete.

Miroslav Kalousek

Projev v Poslanecké sněmovně, 12. dubna 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme