Kalousek zahajuje likvidaci neplatičů DPH

Ministerstvo financí vyhlašuje vyhlazovací válku firmám, které neplatí DPH. Ministr Miroslav Kalousek varuje, že tentokrát se nejedná o žádnou nápravu nepoctivých, ale rovnou o jejich ekonomickou likvidaci. Hlavní „zbraní“ na straně státu má být veřejně dostupná černá listina neplatičů.

6. 9. 2012

Pokud by někdo obchodoval se společností uvedenou na tomto seznamu, riskuje, že za ni bude muset uhradit nedoplatky.

„S tak označeným obchodním partnerem už nikdo nebude chtít nic mít, a tím dojde k jeho odstranění ze systému,“ říká ministr.

Černá listina by se jmény hříšníků měla začít plnit od ledna příštího roku. Zapotřebí je k tomu už jediné. Aby poslanci a senátoři během příštích týdnů zvedli ruce pro novelu zákona o DPH, jež institut „nespolehlivého plátce“ zavede. Toto opatření naváže na už rok platný systém ručení, kdy za nespolehlivého plátce přebírá placení daně jeho obchodní partner. Někteří podnikatelé se ale obávají šikany. „Jsem absolutně proti. Ať jde o listinu, nebo o loni zavedený systém záruk. Stát přece má ohromné pravomoci a přitom u daní přenáší to, co má dělat sám, na jiné,“ řekl týdeníku Ekonom podnikatel Michal Bláha, majitel společnosti Doporucim.cz. Navrhované zpřísnění by podle něho možná mohlo platit pro obchodování s pohonnými hmotami, kde dochází k největším únikům, v žádném případě ale ne plošně.

Jenomže ministerstvo financí upozorňuje, že problémy se netýkají jen pohonných hmot. V poslední době se stíhají i pochybné obchody se železným šrotem, dřevem nebo kamenivem.

„Definice, kdo je nespolehlivý plátce, bude stanovena metodikou Generálního ředitelství cel. Ta bude transparentně zveřejněna vždy dopředu, aby nemohlo docházet ke spekulacím o zvůli správce daně,“ dodává k tomu Kalousek.

Jeho experti odhadují roční přínos černé listiny pro rozpočtové příjmy „v jednotkách miliard korun“. Podle oficiálních úředních údajů mezi lety 2010 a 2011 vzrostl objem nedoplatků DPH o více než 11 miliard, hlavně kvůli únikům při obchodech s pohonnými hmotami. Celková částka se přibližuje k 70 miliardám korun, přičemž roční výběr DPH je nyní odhadován na 279 miliard.

Dlouhý seznam Podle šéfa Generálního finančního ředitelství Jana Knížka bude mít seznam nespolehlivých plátců DPH několik tisíc položek. „Máme tu stovky firem, které nic nedělají a slouží jen jako schránky, aby přes ně šly jeden či dva podivné obchody,“ dodává. Podle důvodové zprávy, kterou ministerstvo poslalo poslancům, má jít dokonce až o 28 tisíc jmen. „Hledáme proto způsoby, jak se v takovém seznamu orientovat. Seřadit je podle abecedy by nestačilo,“ soudí.

Také přesná kritéria, na jejichž základě se rizikové firmy dostanou na seznam, se teprve připravují a budou zveřejněna až koncem roku. „Na seznam by se dostal ten, kdo nějakou dobu nepodává daňové přiznání, kdo už nějaký delikt spáchal, kdo se účastnil podvodných řetězců,“ zůstává Knížek v obecné rovině. Podle jeho spolupracovníků bude jedním z kritérií spolupráce firmy se správcem daně. Jestliže půjde o podnik s neexistujícím sídlem a nebude možné se s ním spojit, bude považován za nespolehlivý. Dalším kritériem může být nepodání přiznání k DPH ani po výzvě. Nebo když se nepřizná daňová povinnost z intrakomunitárního plnění, přestože tato povinnost prokazatelně vznikla.

Obávat by se naopak neměly společnosti, které se s daňovým přiznáním jen opozdí a na úřední výzvu to napraví, nebo ty, kde se dopustí chyby jejich daňoví poradci. Což pokrývá asi 98 procent zaznamenaných problémů. „Rozhodně to nemíníme tak, aby se každý drobný neplatič DPH začal třást strachy,“ podotýká Knížek.

Ministr Kalousek ujišťuje, že rozhodující pro zařazení do seznamu budou informace o osobě plátce, dosavadní zkušenosti berních úředníků s ním a také míra rizika, která v případě, že DPH nezaplatí, veřejným rozpočtům vznikne.

Jde vlastně ale jen o další zpřísnění daňové legislativy. Od loňského dubna odběratel ručí po tři roky za dodavatele, pokud věděl či mohl vědět, že ten svoji část DPH nezaplatí. Této povinnosti se firmy zatím mohou zbavit tím, že samy za své obchodní partnery DPH odvedou. Loni tímto způsobem státu zaplatily zhruba jednu miliardu korun.

S listinou neplatičů by se to podstatně zjednodušilo. Ručení za firmy uvedené v seznamu totiž bude automatické.

Naopak, pokud jméno obchodního partnera na této listině nebude, bude firma, která s ním obchoduje, chráněna proti požadavkům berňáku o uhrazení DPH. „Uvedené opatření proto nelze vnímat jen jako další represivní nástroj. Institut ručení již dnes v zákoně existuje a podnikatelé nás sami žádají o informaci, jak si mají spolehlivost svého obchodního partnera ověřit,“ říká ředitel Knížek. Tajnosti spojené s přípravou kritérií souvisejí s reakcí byznysu na černou listinu, a ta vůbec není jednoznačná.

Seriózní obchodníci s pohonnými hmotami zpřísnění legislativy vítají. Despektem se naopak netají komora daňových poradců, výhrady mají i lidé ze Svazu průmyslu a dopravy ČR a z ministerstva průmyslu a dopravy. Jaké jsou jejich hlavní argumenty?

Podle nich půjde o opatření, které ztíží podnikání, omezí volnost trhu a zvýší administrativní zátěž. Navíc se cejchu neplatiče nemá být snadné zbavit. Odvolání proti zápisu na listině bude nutné stihnout do patnácti dnů a výmaz má být možný až po roce dobrého chování. Už debata na vládě byla podle ředitele Knížka košatá, resort financí uspěl poté, co přislíbil veřejně dostupnou metodiku. „Proti zveřejnění neplatičů DPH v té obecné rovině nejsme. Pečlivě se ale podíváme na návrh, až bude definitivně hotov, zejména proto, aby nemohlo docházet k omylům a neoprávněnému nařčení,“ řekl Ekonomu náměstek ministra průmyslu Bedřich Danda. „Otázkou je, komu takové zveřejnění pomůže a zda bude jiný podnikatel vůči zveřejněnému podnikateli obezřetnější a zda s ním opravdu neuzavře smlouvu,“ netají se pochybnostmi Danda. A za svůj resort dodává, že pokud se tímto způsobem přece jen podaří DPH vybírat lépe, měla by se v budoucnu daň snížit. 

Jako jinde v Evropě

Seznam neplatičů DPH přitom zveřejňuje řada evropských států a někde je možné firmy, které se vědomě zapojují do daňových úniků, úředně rovnou zrušit. Ve Velké Británii obdobný seznam obsahuje rating problematických firem, varovné listiny v různé podobě existují v Německu a Rakousku, nověji na Slovensku. Evropská směrnice říká i to, že za odvod daně mohou ručit jiné osoby, než které ji odvádějí, tedy příjemci zboží či služeb.

Poslanci projednávaná novela zákona o DPH obsahuje také další kroky na boj s daňovými úniky. Například se u DPH zkrátí zdaňovací období nově registrovaných firem na jeden měsíc. „Do značné míry se tím omezí řetězové obchody vznikajících a zanikajících garážových s. r. o., jejichž jediným cílem je přeprodat zboží a neplatit DPH. To za ten jeden měsíc přece jen nestihnou,“ doufá ministr Kalousek. Teprve až by firmy prokázaly, že své daňové povinnosti plní, mohly by DPH odvádět kvartálně.

Kumulované daňové nedoplatky (v mld. Kč)

Podíl DPH na daňových nedoplatcích 14 %

Podíl DPH na daňových nedoplatcích 58 %

Zdroj: Ministerstvo financí

28 tisíc: tolik podniků by se mohlo objevit v první fázi na černé listině neplatičů DPH. 

Josef Pravec

Ekonom, 6. 9. 2012, Rubrika: Byznys a politika, str. 23

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme