Kalousek: Vláda chce zvýšit daňovou zátěž občanů

16. 10. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou klubu poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane poslanče Kalousku, je to obstrukční taktika opozice, jak se dnes vyjádřil předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik, který řekl, že nebude pokračovat v obstruování toho balíčku?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já skutečně nevím, jak přišli na to, že to je obstrukční taktika. Pokud by vládní koalice spolu s komunisty chtěla, tak měli dost hlasů na to, aby si ten daňový balíček zařadili již na ráno na devátou hodinu. A mohli jsme dnešní den začít daňovým balíčkem, nikoliv veterinárním zákonem a rostlinnou lékařskou péčí. To zřejmě nebylo pro koalici větší priorita. Daňový balíček se neprojednal, protože se před tím projednávaly jiné body. Takže proč přichází vládní koalice s obviňováním z obstrukce, to skutečně netuším.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane poslanče Feranče, a proč tedy vládní koalice nepředložila ten balíček dřív, abychom teď nemuseli řešit, jestli se to stihne do konce roku a co bude, když se to nestihne a tak dále a tak dále?

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/

Tak tento návrh byl předložený, pokud se nemýlím, myslím, v květnu tohoto roku. Absolvovali jsme několik jednání v prvním čtení, dlouhé jednání v druhém čtení, no a teď máme dostatek času, abychom projednali ve třetím čtení, eventuálně v případě, že by to Senát vrátil, tak abychom vlastně mohli jednat o eventuálním přehlasování Senátu, takže já si stále myslím, že ten čas tady je.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Vy dostatek času máte, ale ti obchodníci ne, pane poslanče. V tom je totiž ten problém. My máme konec října, Senát na to má měsíc, platit to má od 1. ledna. To znamená, pár dní před Vánoci ještě nebudou obchodníci tušit, jaká bude uvalena spotřební daně na dané zboží. V hernách ještě nebudou vědět, jaká bude daň z hazardu, a to všechno nesmírně komplikuje podnikatelské prostředí. To je prostě hazardování s těmi, kteří nám ty daně mají platit. Takhle se slušný člověk nechová. Není to fér. Samozřejmě, že se ti obchodníci předzásobují v tuhle chvíli, protože nějaké zvýšení spotřební daně nepočítají. Ale prostě fér to není. Měla by tady být dostatečně dlouhá legis vacance, kdy je zákon sice platný, ale vstupuje v účinnost až za nějaký čas, aby si na to veškerý ten terén zvykl a měl dostatečný čas na přípravu. Vládní koalice se takhle nechová. Nechová se ani podle svých slibů, že nebude zvyšovat daně, naopak je zvyšuje.

Michal KUBAL, moderátor

Pojďme se podívat na daňový balíček řečí čísel. Například od zvýšení spotřební daně z lihu si vláda slibuje necelou miliardu korun. V roce 2021 by pak mělo jít do státního rozpočtu ještě zhruba 200 milionů víc. V případě zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků jsou příjmy odhadované Ministerstvem financí 7 miliard a 700 milionů pro rok 2020 a 9 miliard a 200 milionů pro ten rok další, tedy 2021. Krabička cigaret by podle tabákových firem mohla zdražit až o 13 Kč. Ministerstvo přitom mluví o pětikorunovém růstu. Cena půllitru čtyřicetiprocentní lihoviny podle výrobců stoupne zhruba od 9 Kč.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Tak jsme ta čísla slyšeli. V programovém prohlášení má vláda napsáno, že nebude zvyšovat daňovou zátěž, ale teď jsme právě viděli, že ji zvyšuje.

Milan FERANEC, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/

No, ale musíme si tu danou daňovou zátěž vzít jako celek. Tato vláda snížila daně, snížila některé sazby DPH a další daně, takže určitě platí, že i přesto toto zvýšení těchto daní celková daňová zátěž poklesla. Takže v tomto smyslu jako celek jsme daně nezvýšili.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Už se těším na reakci pana poslance Kalouska.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To opravdu není pravda, tato vláda zvyšuje daně od samého počátku, protože si jistě vzpomínáte na protikrizová opatření, která byla uzákoněna pouze na 3 roky. Měla platit do 1. 1. 2015 a  do 1. 1. 2016. Takže obě 2 vládní strany ANO i ČSSD, byť zvýšení daní tvrdě kritizovaly, tak tu dočasnost zrušily. Tím zvýšily daně o několik desítek miliard a zvyšují je dál, protože máme v tomto roce, a v příštím roce budeme mít, vůbec nejvyšší daňovou kvótu. To znamená celkovou míru přerozdělování za celých 12 let. Víte, my bychom neměli nejmenší problém se zvýšením spotřební daně z tabáku, z lihu a daně z hazardu. Kdyby byla koalice ochotna skutečně dodržet svůj slib, že nebude zvyšovat daně, a snížila nějaké daně jiné. Předložili jsme řadu pozměňujících návrhů, které snižují odvody na pracovním místě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

A které by to třeba měly být? Co byste uvítal jako nějakou daňovou motivaci nebo opatření?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Na stole leží konkrétní pozměňovací návrhy. Buď můj, nebo kolegů z ODS či z pirátské strany. A ty všechny snižují daně z příjmů fyzických osob. Ať už snížením sazby, zrušením superhrubé mzdy, což má vláda v programovém prohlášení a taky to nechce udělat, nebo zvýšením slevy na dani. Tam je mnoho pozměňujících návrhů, které kdyby koalice byla ochotna akceptovat, tak my samozřejmě bez problémů podpoříme zvýšení spotřební daně. Ale nemůžeme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Protože to je v podstatě zdanění neřesti.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ano, tvoří se na tom závislost, ale jistě ani pan poslanec Feranec nebude tvrdit, že je škodlivá závislost na práci. A my snižujeme odvody, navrhujeme snížení odvodů z pracovního místa. Ale to vláda nechce, ona chce zvýšit daňovou zátěž. To je její primární cíl.

 

Podívejte se na celý díl pořadu s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

zdroj: Události, komentáře, 16.10.2019

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme