Kalousek: Vláda brání zájmy beneficienta svěřenského fondu, ne České republiky

Vláda a koaliční poslanci v otázce bruselského auditu premiéra Andreje Babiše (ANO) hájí Babišovy privátní finanční zájmy na místo toho, aby hájili zájmy českých občanů. V Událostech, komentářích to prohlásil Miroslav Kalousek z TOP 09. Auditem se v úterý zabýval i kontrolní výbor sněmovny, podle jeho předsedy Romana Kubíčka ale Babiš ve střetu zájmů není. Média s odkazem na informace z Bruselu tvrdí opak.

18. 12. 2019

Povaha auditu je důvěrná, podle dosavadních informací médií z něj ale vyplývá, že český premiér je ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na holding Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to už dříve odmítl a tvrdí, že převedením své firmy do svěřenského fondu splnil všechny zákonné podmínky.

Podle Evropské komise musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě – a případem se v úterý zabýval i kontrolní výbor dolní komory, který vyzval příslušné úřady, aby mu poskytly český překlad bruselských dokumentů.

„Známe základní parametry, ale potřebujeme oficiální verzi, protože v anglickém auditu jde o hraní se slovíčky,“ vysvětluje předseda výboru a poslanec za hnutí ANO Roman Kubíček. O hlavním sdělení od Evropské komise ani důsledcích nechtěl spekulovat. „Musíme si počkat na definitivní verdikt. Jsme přesvědčeni o tom, že Andrej Babiš podle současné dikce zákona není ve střetu zájmů.“

Kalousek: Je to jako při léčbě zhoubného nádoru

Člen kontrolního výboru a předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek je ve svých prohlášeních razantnější – a tvrdí opak. „O čem není sebemenších pohyb a jsem přesvědčen, že to vědí i zástupci koalice, byť to popírají, je, že český premiér je v konfliktu zájmů a je v bytostném zájmu ČR, aby tento problém byl odstraněn,“ prohlásil v Událostech, komentářích s tím, že jediným řešením je odchod Babiše z funkce ministerského předsedy.

„Tím, že vláda a vládní poslanci brání problém řešit, dokazují, že mnohem víc brání soukromé zájmy beneficienta svěřenského fondu, než aby hájili zájmy České republiky,“ dodal. „Je to stejné jako při léčbě zhoubného nádoru. Můžete to chvíli popírat a léčbu oddalovat, ale čím déle ji oddalujete, tím to bude bolestivější a dražší.“

Česko by údajně mohlo přijít o 285 milionů korun vyplacených holdingu Agrofert. Babiš několikrát zdůraznil, že se žádné dotace vracet nebudou. Kubíček z ANO mluví podobně – peníze by podle něj vracel Agrofert.  

„V případě, že vznikne škoda, je úkolem kontrolního výboru udělat cokoliv, aby český občan nemusel platit. Budeme po příjemcích dotací návrat finančních prostředků zajisté požadovat,“ sdělil Kubíček a současně upozornil: „Každá auditní zpráva se dá rozporovat. Budeme čekat na výsledek.“

Podívejte se na celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. 

Zdroj: Česká tlevize, Události, komentáře, 17.12.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme