Kalousek ve věci "Okamura" apeluje na IQ

Největší politický střet bude před volbami mezi hlavními pravicovými a levicovými stranami. Očekávají to jejich představitelé. Na nová politická hnutí pohlížejí už skeptičtěji. Velcí političtí rivalové - Miroslav Kalousek (TOP 09) a Bohuslav Sobotka (ČSSD) - se však shodují v jednom: prezident Miloš Zeman zasahuje do politického boje.

8. 9. 2013

"Hlavní střet proběhne mezi námi a ČSSD," řekl v debatě na TV Prima místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který kandiduje ve Středočeském kraji. Soupeřem mu bude dosavadní senátor ze Zlínska Tomio Okamura, který si za účelem parlamentních voleb založil politické hnutí Úsvit přímé demokracie.

"Zaslechl jsem, že Tomio Okamura dostal tisíce dopisů, aby šel kandidovat do středních Čech. Já předpokládám, že je dostal skutečně od svých voličů ze Zlínského kraje, kteří doufají, že se ho tak zbaví a nadělí ho Středočechům. Ale nemyslím si, že by středočeský volič nesložil test inteligence," utahoval si v nedělním pořadu Kalousek ze svého konkurenta.

Bašta ČSSD

Politických protivníků z nových hnutí a stran se nebojí ani sociální demokracie, která bude chtít ovládnout i pro svého předsedu Bohuslava Sobotku domovskou jižní Moravu, kde kandidují i další sociálně demokratičtí předáci Michal Hašek a Jeroným Tejc. Hnutí podnikatele Andreje Babiše na zdejší kandidátku postavilo oblíbeného herce a bývalého diplomata Martina Stropnického.

"Největším soupeřem pro nás budou pravicové strany ODS a TOP 09. Nemyslím si, že k úspěchu může přispět to, že do kraje najednou přicestuje lídr typu pana Stropnického, který předtím s jižní Moravou a životem tamních lidí neměl nic společného," vymezil se v neděli i předseda ČSSD Sobotka. "Myslím, že jde o souboj programů a koncepcí," uzavřel.

Na sociální demokraty bude však v Jihomoravském kraji čekat i další těžký soupeř. Občanští demokraté do boje posílají exministra školství a někdejšího rektora brněnské Masarykovy univerzity Petra Fialu.

Nadstranický Zeman na stranických plakátech

Letošní předčasné volby do Poslanecké sněmovny se potkávají i s dalším fenoménem - nepřehlédnutelným vlivem prezidenta na politiku a hlavně jednotlivé strany. Jeho obličej z grafiky poštovní známky nelze přehlédnout nikde v republice. A kde jinde než na plakátu Strany práv občanů Zemanovci. "SPOZ se někdy snaží až křečovitě parazitovat na úspěchu Miloše Zemana v prezidentských volbách," prohlásil v debatě Bohuslav Sobotka a zopakoval, že by prezident měl zůstat nestranickým. Hlas ve volbách totiž přece jen dostal i od sociálních demokratů, připomněl.

A pustil se i do hradního kancléře. "Výroky pana Vratislava Mynáře není možné vnímat jako výroky kancléře prezidenta republiky. Pan Mynář kandiduje za politickou stranu. Všichni víme, že pan Mynář slučuje funkci vysokého státního úředníka a lídra jedné z politických stran," poznamenal Sobotka.

"Proběhl zápas v sociální demokracii a skutečným lídrem se stal věru Miloš Zeman," připomněl Kalousek probíhající vnitřní napětí uvnitř ČSSD, kterou skutečně rozdělují různé sympatie k prezidentu Zemanovi. Prezident je podle Kalouska přesto lídrem "levicového bloku", který sdružuje vedle SPOZ a socialistů také komunisty. Proto je spolupráce TOP 09 s nějakou z levicových stran vyloučena. Svůj zásah do politiky předvedl podle Kalouska Zeman už povoláním některých členů Rusnokova kabinetu do kampaně SPOZ.

(kls)

tyden.cz, 8. 9. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme