Kalousek: Už jsem starší a skeptičtější

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

12. 1. 2011

* Od tohoto týdne máme nového ministra životního prostředí, neobsazeno zůstává místo po vašem náměstkovi Bartákovi, který odešel na neplacené volno. Kdy bude obsazeno?

Mám šest náměstků. A ti náměstci mají kompetentní podřízené. Takže srovnávat člena vlády s jakýmkoliv náměstkem asi není úplně na místě.

* Tady to někdo srovnával?

Ve mně asi nesprávně takový dojem vznikl. Náměstek je na neplacené dovolené a nejsem si úplně jist, kdy ta neplacená dovolená může skončit. Je to stejné, jako kdybych měl náměstka dlouhodobě nemocného. Doba, kdy to budu řešit, ještě nenastala.

* Kdy nastane?

Rozhodně to nemíním řešit v lednu ani v únoru. Předpokládám, že orgány činné v trestním řízení budou postupovat tak rychle, aby věc byla jasná během několika málo týdnů. Déle snad vyšetření toho, jestli někdo něco řekl, nebo neřekl, nemůže trvat.

* Měli jsme tady zdánlivě jednoduché kauzy, které nebyly vyřešeny nikdy, že?

Dobře. Já teď nebudu spekulovat o tom, jestli se jim podaří vyšetřit, co pan náměstek ještě v roli ministra obrany řekl, nebo neřekl. A kdyby vyšetření této věci mělo trvat víc než pár týdnů, spíš bych si kladl otázku, kdo má zájem na tom, aby nezaznělo, zda se to stalo, či nikoliv.

* Vypadáte, že za náměstkem Bartákem hodně stojíte. Mýlím se?

To, co je šetřeno, spadá do doby, kdy byl prvním náměstkem ministra obrany za ODS. Musím ho hodnotit za práci, kterou dělal na ministerstvu financí.

* Nemůže jeho pověst ublížit úřadu, který zastáváte, nebo vám osobně?

(povzdech) Kdybych si měl vybírat spolupracovníky jenom podle mediální pověsti...

* To vám snad nikdo neradí.

... tak bych velmi riskoval, že se personální agentury hledající adepty na klíčová místa ve státní správě přesunou do redakcí českých deníků. To nikdy neudělám.

* Tak jinak: ODS k vám pana Bartáka nenominovala, nedoporučovala ani nijak netlačila. Ještě před jeho angažmá na ministerstvu financí pana Bartáka odmítli ministři Vondra a John. Vážně si myslíte, že jste udělal dobře?

Jsem si naprosto jist, že jsem vybral správného muže na správné místo. Pochopitelně, že pokud se ukáže, že se pan náměstek něčeho dopustil, tak mi to asi výrazně neprospěje. Ale odmítám řídit svoji personální politiku podle toho, že se někdo stane během dvou měsíců mediálním štvancem.

* A čím si vysvětlujete, že partaj, která pana Bartáka do různých pozic tlačila, od něj dala ruce pryč?

Já nevidím do vnitrostranických válek ODS. Ptejte se tam, proč někteří nařčení členové ODS jsou hájeni a bráněni a některých se strana vzdává ještě dřív, než nařčení zazní, jako by téměř tušila, že zazní.

* Znali jste se s panem Bartákem už v době, kdy jste byl na ministerstvu obrany?

Poznal jsem ho až jako ministra obrany a jsem hluboce přesvědčen, že práci, kterou za ODS dělal, dělal kompetentně. A taky jsem ho viděl politicky jednat a argumentovat a líbil se mi. Ostatně i pan premiér Fischer ho chválil ve své knize, jak jsem si všiml. Nikdy jsme s premiérem Fischerem nezastírali, že jsme přátelé, a já tyto jeho reference beru velmi vážně.

* Takže vy jste se vlastně choval podle doporučení premiéra Fischera?

No to v žádném případě! Jen vám ukazuji, že ne všichni o mém náměstkovi mluví úplně špatně.

* To, co na adresu náměstka Bartáka řekl velvyslanec Cabaniss, ve vás nevyvolalo ani stín pochybností směrem k Bartákovi?

To se mnou samozřejmě hluboce otřáslo. Už jen proto, že pana Cabanisse taky znám osobně. Tam skončila legrace a teď je třeba vyšetřit, zda se to doopravdy stalo.

* A otřáslo vámi to, že to pan Cabaniss řekl, nebo to, co mohl pan Barták udělat?

Já nevím, jestli se ukáže, že to pan Cabaniss řekl. Zatím vím jen to, co bylo napsáno v médiích, a byly to příliš závažné informace na to, aby pan Barták mohl vykonávat pravomoci mého náměstka.

* Byl Oldřich Martinů dobrý policejní prezident?

Nemám proti jeho práci nejmenší výhrady. Nechci říct, že jsem si každý večer přeříkával: Oldřichu Martinů, můj strážníčku, opatruj mi cokoliv. Ale neměl jsem žádný důvod mít k němu nedůvěru.

* Stagnaci v objasňování velkých kauz si vysvětlujete jak?

Nejsem znalcem, ale nedávno jsem si zrovna přečetl, že nebyla dostatečně vyšetřena kauza mého bytu. Ponechme stranou, že byt není můj, důležité je, že se tím rok zabývaly orgány činné v trestním řízení a i finanční správa a jasně dospěly k tomu, že to, z čeho jsem byl nařčen, se nestalo. A prezentuje se, že se nepodařilo prokázat. Je otázka, kolik takových kauz, které se opravdu vyšetřily a opravdu se řeklo, že se to nestalo – kolik takových kauz se pojmenovává „nevyšetřené“, protože jsme toho darebáka nezavřeli.

* Takže objasňování korupčních kauz stagnuje, protože korupce v Česku taky stagnuje?

Ne, to vůbec nechci říct. Stagnuje především proto, že korupce jako trestný čin se dokazuje velmi těžko. Ale nikdo mi nepředložil doklad o tom, že ten před panemMartinů to dělal lépe, nebo o tom, proč to bude dělat lépe ten po panu Martinů. Pro mne bylo argumentem pro výměnu policejního prezidenta to, že v něj ministr vnitra nemá důvěru. Je jasné, že pak to nemohlo fungovat. Nemyslím, že bych měl právo se zamýšlet nad tím, jestli pan Martinů byl, nebo nebyl špatný prezident.

* Vy nemyslíte, že jste měl právo, já myslím, že každý člen vlády, která se nazývá protikorupční, měl téměř povinnost se nad tím zamýšlet?

Prosím, aby slovo právo bylo vyměněno za důvod.

* Alexandr Vondra pohovořil nedávno docela ostře na téma obavy ODS z vlivu ABL na resort vnitra. Sdílíte stejné obavy, nebo vás kolega překvapil?

Překvapil mě razancí svého prohlášení poté, co jim to půl roku nevadilo.

* Cítíte obavy z vlivu firmy ABL na ministerstvo vnitra?

Já jsem někdy něco takového řekl?

* Snažím se ptát na věci, které jste dosud neřekl, nezlobte se, prosím.

Nevidím žádný posun mezi srpnem 2010, kdy ODS a TOP 09 akceptovaly, že VV budou mít ve své správě ministerstvo vnitra, a dneškem. Co se stalo tak strašlivého? Pro mne žádná změna.

* Jste členem K9 – padla tam někdy výtka od ODS směrem k Věcem veřejným o vlivu ABL na ministerstvo vnitra?

Do okamžiku, než se začalo jednat o policejním prezidentovi, nikdy. Pokud vím.

* Změnila kauza Drobil váš vztah k ODS?

Vzniklo závažné podezření z korupce, ministr Drobil odstoupil, což jsme přijali s velkou úlevou. Dál je to otázka vnitřních mechanismů ODS a na mém vztahu k ODS se tím nic nezměnilo.

* Věříte straně, která si nominovala na post ministra a dál si drží ve funkci místopředsedy strany člověka, který prokazatelně řekl to, co řekl?

Já prostě respektuju, že je to jejich věc.

* Jelikož spolu tvoříte koaliční vládu, které říkáte protikorupční, je to i vaše věc.

Opakuji, že svůj názor na ODS jsem nezměnil, ovšem na začátku tvorby tohoto názoru nebyly žádné iluze. Já jsem nikdy neříkal do veřejného prostoru, že probíhá úžasný očistný proces v ODS. V tuto chvíli si lepší politické uspořádání v zemi nedokážu představit, ale nechtějte po mně víc.

* Takže vám partaj s Drobilem jako místopředsedou nevadí, protože jste počítal s tím, že se tam takové věci budou dít?

(povzdech). Já jsem si prostě nedělal žádné iluze. Jsem starší, tudíž skeptičtější člověk.

* Iluze si nemáme dělat ani o TOP 09?

Já si iluze dělám a vy si dělejte takové iluze, jak se vám jevíme.

* Člověka typu Drobil byste si v TOP 09 na místopředsednické židli nechali?

S největší pravděpodobností bychom ho v takovém případě požádali, aby výkon té funkce pozastavil. Jen si v takových případech dovolím doporučit, abychom byli velmi opatrní, když si děláme jasno, kdo je hrdina a kdo je podliak.

* Snažím se být opatrná, tak jsem si přečetla přepisy nahraných rozhovorů mezi pány Drobilem a Michálkem, dostupné na iDNES. Jejich pravost nikdo nezpochybnil. Bez ohledu na to, co policie vyšetří, na téma nahrávek říká bývalý ministr Drobil – cituji: „Já vám říkám, moje dobrá rada je, přineste mi to, zničte to a odpřisáhněte mi, že neexistuje nic jiného.“

Já prostě s velkou úlevou konstatuju, že to nemusím řešit. Řešil jsem podobnou kauzu v TOP 09 s kolegou Šustrem a tam to byla otázka od půlnoci do čtyř do rána.

* Když ministr takzvané protikorupční vlády doporučí zničit důkazy a zůstává místopředsedou vašeho nejsilnějšího koaličního partnera v takzvané protikorupční vládě...

Říkám, že pokud ta věta, pokud (výrazně) ta věta nabádala ke zničení důkazů, tak je to zlá věta.

Mf Dnes, 12. 1. 2011, Rubrika: Publicistika, Strana: 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme