Kalousek: Ulevilo se mi, že ČSSD s námi do koalice nechce

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

10. 4. 2012

V sobotu jste mluvil o tom, že by TOP 09 případně mohla jít do koalice s ČSSD. Předseda sociálních demokratů Sobotka ale tuto variantu odmítl. Co vy na to?

Já jsem řekl, že si to představit lze, ale velmi, velmi obtížně. A ještě jsem k tomu říkal, že by nemohli mít většinu s komunisty. Ale myslím si, že v situaci velkých turbulencí v celé Evropě není odpovědné říkat, že si něco představit vůbec nelze. Prostě něco si lze představit dobře, jako například koalici s ODS, něco si lze představit nesmírně, nesmírně obtížně, něco si představit vůbec nedovedu.

A spolupráce s ČSSD tedy spadá do jaké kategorie?

Vyjádření pana předsedy Sobotky je pro mě velmi, velmi úlevné, protože tím pádem si nemusím nic představovat a je zřejmé, že ČSSD se jednoznačně orientuje na komunisty.

V tom případě by ale zřejmě TOP 09 předčasné volby nechtěla.

Nehněvejte se, ale to není pravda. Já si umím snadno představit, že budeme v opozici. Samozřejmě, že předčasné volby nejsou dobré, to jsem řekl několikrát. Ale někdy stojíme před situací, kdy nevybíráme z dobrého a špatného, ale ze špatného a ještě horšího. Pokud se Věci veřejné nezačnou chovat jako standardní politická strana, tak nám nezbyde nic jiného. Nějakou stabilní vládu tahle země prostě mít musí.

hof

Lidové noviny, 10. 4. 2012, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme