Kalousek: Švýcarsko nám poskytne podporu více než dvě miliardy korun

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

21. 9. 2012

Dotace z EU nejsou jedinými evropskými prostředky, které proudí do ČR. Další čerpáme například na základě Programu švýcarsko-české spolupráce. Proč vůbec Švýcarská konfederace posílá do naší země nějaké peníze?

Zjednodušeně řečeno, Švýcarsko není členem Evropské unie, nicméně využívá smluvních výhod EU, a proto se s Unií dohodlo, že poskytne podporu novým členským státům. S novými členskými státy podepsalo dohody o financování rozvojových projektů, které si kladou za cíl přispět ke snížení sociálních a hospodářských rozdílů. A to nejen mezi starými a novými členskými státy, ale také v rámci regionů jednotlivých nových členských států. Tuto podporu samozřejmě vítáme a velmi si jí ceníme.

V rámci programu nám Švýcaři zatím poslali zhruba tři milióny franků. Jaká bude celková výše jejich podpory?

V rámci programu celkem obdržíme grant asi 110 miliónů švýcarských franků, což představuje více než dvě miliardy korun. Podařilo se nám zajistit 100 % prostředků programu. Tyto prostředky budou postupně propláceny až do června 2017, do kdy skončí i realizace vybraných projektů.

Na jaké projekty švýcarské peníze půjdou?

Z programu je stále možno žádat o granty z Fondu Partnerství, Blokového grantu-Fondu pro nestátní neziskové organizace a z Fondu na stipendia SciexNMS. K těmto stále otevřeným fondům přibydou ještě dva nové programy, program Inostart a program Zdraví. Seznam všech konkrétních projektů máme zveřejněn na svých internetových stránkách, každý se může podívat na www.swiss-contribution.cz. Prostředky budou směřovat zejména do oblasti dopravní infrastruktury, životního prostředí, sociální péče či do podpory podnikání.

Kdo tyto projekty schvaluje?

Poslední slovo má vždy švýcarská strana. Do přípravy a monitoringu programu je zapojeno Velvyslanectví Švýcarské konfederace a dvě švýcarská ministerstva. Na výběru se také podílí české ministerstvo financí, které je zodpovědné za celkovou koordinaci programu, dále pak jednotlivá ministerstva, která zprostředkovávají podporu konkrétním příjemcům grantů.

Mohl byste jmenovat konkrétní projekty?

Je jich opravdu hodně, tak vyjmenuji jen některé. V oblasti dopravní infrastruktury je to třeba výstavba trolejbusové trati v Ostravě, dopravního terminálu v Berouně a Uherském Brodu. V oblasti sociální péče podporujeme neziskový sektor, např. financujeme rekonstrukce Domovů pro seniory v Opavě a ve Vsetíně. Zhruba 12 % z celkové výše grantů bude směrováno na zkvalitnění vybavení a činnosti Policie ČR. Již od roku 2009 funguje i Fond na stipendia pro doktorandy a postdoktorandy na jejich výzkumné pobyty ve Švýcarsku.

Zmínil jste i program na podporu podnikání. Ten se bude konkrétně týkat čeho?

Jedná se o projekt Inostart, který se zaměřuje na podporu začínajících malých a středních podnikatelů, a to v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Právě začínající drobní podnikatelé mají často problém získat úvěr u běžných komerčních bank, proto podpora spočívá ve zvýhodněných úvěrech, zárukách a poradenství prostřednictvím státní Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Jakub Svoboda

Právo, 21. 9. 2012, Rubrika: Trhy a ekonomika, str. 19

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme