Kalousek: Stát musí být mnohem štíhlejší a úsporný

25. 9. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

moderátorka

Vláda rozhodla přidat školám 3 miliardy korun. Pokud byste byl ve vládě, udělal byste to taky?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Tři miliardy korun, pokud bych to prezentoval jako prioritu, a to bych prezentoval, by tam byly od samého začátku a nehledal bych je až úplně na konci. To je jenom zpráva o tom, že vláda nemá žádné priority. Má historicky nejvyšší výdaje, největší počet státních zaměstnanců, ale také historicky nejnižší investice. Je vidět, že bez jakýchkoliv priorit rozdávala peníze nalevo a napravo, neměla priority a byla bez vize o budoucnosti. Je to velmi špatný rozpočet.

moderátorka

Vláda schválila rozpočet se schodkem 50 miliard. Výši schodku kritizujete. Kde konkrétně byste těch 50 miliard ušetřil?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To není otázka dnešního dne. To je otázka tříleté vládní politiky, která nabírala nové a nové závazky, ať už zákony, anebo nabírala nové státní zaměstnance a tím pádem jí nezbývalo na to ostatní. Je to stejné, jako když máte 30 tisíc měsíčně a přijdou Vám složenky za 20 tisíc. Pak Vám nestačí peníze a musíte si někde půjčit, anebo musíte zrušit některé závazky. Na příští rok by v tuhle chvíli po 3 letech neodpovědné politiky vyrovnaný rozpočet neudělal vůbec nikdo. To by se musela 3 roky dělat odpovědná vládní politika, kde by bylo dost na investice, rozpočet by byl vyrovnaný a stát by méně projídal.

moderátorka
Kde byste tedy konkrétně ušetřili? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Stát musí být mnohem štíhlejší. Musí mít mnohem méně zaměstnanců a úředníků. Vláda měla víc jak dvojnásobný počet zakázek bez výběrového řízení. Peníze létaly z okna doleva a doprava. Stát musí být úsporný. Za 3 roky neuvěřitelným způsobem nabobtnal, a pak už nezbývá na investice a platy pro učitele. To nespravíte během jednoho měsíce. Musí se dlouhodobě dělat rozpočtově odpovědná politika. Jinými slovy se musí provést reformy, které vláda sice slibovala, ale neudělala nic. 

moderátorka

Nejvíc rostou výdaje na důchody a platy. Znamená to, že by měla vláda zvyšovat platy a důchody méně?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Zvyšování platů a důchodů v dobrých časech je naprosto v pořádku. S tím nemám sebemenší problém. Problém je zvyšování počtu státních zaměstnanců. To žádný efektivní stát neudělá. Vláda za 3 roky zvýšila o 30 tisíc armádu státních zaměstnanců. To je samo o sobě 20 miliard ročně. Něco takového se nikdy nemělo stát. Měla proběhnout reforma zdravotnictví. Měla proběhnout reforma penzijního programu. Pak mohl být vyrovnaný rozpočet, mohlo být daleko více na investice a mohlo být více i na platy učitelů. Koruna je jenom jedna. Buď ji vláda sama projí, anebo jí investuje do budoucnosti své země. 

moderátorka

Zmiňujete státní zaměstnance, ale na těch přece 50 miliard neušetříte.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To ne, ale 20 ano. Kdyby jich bylo úplně stejně, jako před 3 roky, tak je to o 20 miliard levnější. Takhle můžete jít položku po položce. 

moderátorka

Tím, že kritizujete podobu rozpočtu, znamená to, že rozpočet, který se bude schvalovat po volbách, nepodpoříte?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

V této podobě určitě ne. Přizpůsobili bychom ho svým prioritám. Určitě by se ale nikdo nemusel bát, že by dostal méně. Méně by bylo na dotacích pro neinvestiční subjekty. Méně by bylo pro samotnou vládní spotřebu. Zdůrazňuji, že po 3 letech politiky tak, jak ji vláda udělala, by teď na podzim už vyrovnaný rozpočet na rok 2018 neudělal vůbec nikdo. Musí se provést strukturální změny. Nicméně v roce 2019 a 2020 by měl být vyrovnaný rozpočet naprostou povinností. Kdysi bývalý ministr financí Babiš sliboval, že už v roce 2017 by klidně vyrovnaný rozpočet mohl být, ale to by se musela vláda chovat jinak. 

Zdroj: ČT24, 25. 9. 2017

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme