Kalousek: Spor o mýto se týká každého, je důležité najít řešení

8. 7. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem pro ČT24)

Moderátor

Jak rozumíte sporu o mýto?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Je to věcný spor, který se týká každého z nás. Ta hrozba, že nebudeme vybírat mýto od ledna, je velmi reálná. Půjde o mnohomiliardové ztráty příjmů, ale především to bude znamenat zahlcení České republiky v okamžiku, kdy se dopravní společnosti dozví, že se v České republice nevybírá mýto. Je proto nesmírně důležité, aby se našlo řešení. Vláda trestuhodně zaspala. Letos v lednu v televizním rozhovoru se mnou pan premiér říkal, že vláda trvá na otevřeném výběrovém řízení, a pokud k tomu nedojde, budou vyvozeny důsledky. Tak jsem na ně zvědavý.

Moderátor

Vidíte nějaké jiné řešení než prodloužení smlouvy?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Řešení, které vyhovuje zákonům. Za situace, kterou skutečně způsobilo ministerstvo dopravy svou totální neschopností, v tuto chvíli neexistuje žádné jiné řešení, než prodloužení smlouvy s firmou. Jsem ale přesvědčený, že to nevyhovuje současné legislativě. V tuto chvíli nevidím jiné řešení než speciální právní úpravu, nějaký zákon, o kterém jsme připraveni se bavit. Vláda musí přiznat, že totálně selhala a musí požádat o spolupráci. Všichni měli tři roky na přípravu, vymlouvají se na časový tlak a přitom jde o jejich neschopnost.

Moderátor

Jste ochotní spolupracovat na řešení této situace?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

My jsme připraveni o tom vést politickou diskuzi a určitě nechceme být těmi, kteří by zapříčinili, že se tady nebude od 1. ledna vybírat mýto. Vláda musí přiznat, že selhala a požádat o pomoc.

Moderátor

Jaké jsou podmínky TOP 09 pro novy zákon?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Já nechci příliš kramářsky handlovat. Nelze očekávat, že řekneme: my vám to podpoříme, když nám dáte to a ono. Spíš jsme ochotni vám to podpořit, když přiznáte veřejně, jak to bylo, kdo selhal, kdo je za to zodpovědný a co uděláte pro to, aby se podobné věci už neopakovaly. Protože vláda pořád říká, jak maká.

Moderátor

Co musí vláda udělat, abyste se zapojili?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Konkrétní podmínky říkat nebudu, spíš jde o to, aby vláda veřejnosti poctivě přiznala, jak ten problém vypadá, co hrozí a co lze dělat, abychom ho odvrátili. Bude-li diskuze veřejná a otevřená, jsme velmi ochotni návrh podpořit, aby došlo k vybírání mýta.



zdroj: ct24.cz, 7. 7. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme