Kalousek: Špína tekoucí z VV poškozuje důvěru v demokracii

15. 5. 2011

Má smysl pokračovat v současné koalici? Jak se postavit ke skandálům nejmenší koaliční strany Věcí veřejných? Jak udržet a znovu obnovit důvěru veřejnosti v politiku? To vše budou v neděli vpodvečer řešit politici z TOP 09, kteří se sejdou k jednání. "Chceme se volně pobavit o variantách dalšího vývoje. Rozhodně nechceme ale řešit tu špínu, která teče Věcmi veřejnými," reagoval na dotaz on-line deníku TÝDEN.CZ první místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Důvod k urgentnímu svolání jednání politiků TOP 09 je prostý. Zveřejnění další nahrávky ze zákulisí ve Věcech veřejných a postupná degradace české politické scény. „To, co poslední dobou zaplňuje zpravodajství médií totiž poškozuje nejen naše koaliční partnery, vládu, politickou scénu, ale vůbec to ohrožuje elementární důvěru veřejnosti v demokratický systém, což je ten nejvážnější problém," vysvětlil Kalousek s tím, že je nezbytné přemýšlet o tom, co udělat, aby se dál neohrožovala elementární důvěra nebo spíš poslední zbytky důvěry veřejnosti  v zastupitelský demokratický systém.

Budou politici TOP 09 diskutovat i variantu, že by pro současnou vládu bylo nejlepší, aby kabinet nejproblematičtější článek koalice - Věci veřejné opustily? "To jsou už jednotlivé technické varianty toho cíle, o kterém hovořím. Těžko mohu předjímat průběh diskuse. Bude to však diskuse strany, která má své hodnoty, své desatero a my se budeme se snažit, aby toto hodnotové desatero nebylo dál v očích veřejnosti devalvováno. Současně se ale budeme snažit, aby programové prohlášení vlády, které má svůj smysl, neztratilo naději na realizaci," uvedl první místopředseda TOP 09.

Drama se nečeká

Že by nedělní jednání přineslo nějaký dramatický výstup, si však Kalousek nemyslí. "Neočekáváme žádný dramatický výstup. Se členy předsednictva, poslanci a senátory se především vyjednávači, kteří vyjednávají za K9 (setkání špiček koaličních stran - pozn. red.), chtějí volně pobavit o variantách dalšího vývoje. Neznám rychlé východisko. Musíme o něm ale mluvit, musíme ho hledat, to je jisté," tvrdí první místopředseda TOP 09.

O tom, že se v podvečer sejdou politici TOP 09, informoval v televizi Prima místopředseda a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Strana podle něj považuje situaci za vážnou. Se svým oponentem v debatě, stínovým ministrem ČSSD Janem Mládkem, se pak Drábek shodl, že současná situace ohrožuje důvěryhodnost koaličních partnerů i politiky jako celku. Mládek zopakoval stanovisko ČSSD, že nejlepším řešením by byly předčasné volby. Věci veřejné podle Mládka podvedly své voliče.

Drábek však zastává názor, že je přednější udržet současnou vládní koalici. Nové volby by podle něj zpozdily reformy nejméně o rok. Úvahy o konci vládní spolupráce s Věcmi veřejnými se objevily v souvislosti s únikem tajně pořízené nahrávky z porady vedení VV, kde zazněly například kontroverzní výroky o tom, jak je financována nejmenší vládní strana.

(poe)

tyden.cz, 15. 5. 2011, Rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme