Kalousek: Schodkový rozpočet je obrovská nezodpovědnost

20. 6. 2018

Moderátor: Proč jste označil výsledek jednání o rozpočtu za rozpočtový zločin, pane předsedo?

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09: Protože po několika letech výjimečně dobrých časů nemá skutečné ospravedlnění plánovat vysoké deficity na příští rok a navíc i na roky 2020 a 2021. To je obrovsky neodpovědné. Dobré časy nebudou trvat věčně. Co bude dělat jakákoliv vláda, až se překlopí ekonomický cyklus do recese? To pak těžko bude mít řešení a bude to strašně bolet. Kdyby byla vláda odpovědná, vytváří finanční bariéru a přebytky pro ty špatné časy, pak by se to dalo kompenzovat z nashromážděných prostředků. Vláda bude vydávat víc, než jsou zcela mimořádné příjmy, které v příštích letech už nebudou. A to je prostě obrovská neodpovědnost vůči budoucnosti.

Moderátor: Na druhou stranu touto optikou by možná nikdy nebyl ten správný čas, kdy přidat učitelům, kdy přidat důchodcům, z nichž pětina je pod hranici chudoby podle některých zjištění. Nebo kdy by to mělo být?

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09: Přidávat učitelům a důchodcům v dobrých časech je naprosto v pořádku. Proti tomu vůbec neprotestuji. Ale není už naprosto na místě nabrat o 40 tisíc nových státních zaměstnanců víc, které samozřejmě nepůjde jen tak propouštět, až přijdou horší časy. Nikdo z nás díky těm desetitisícům zaměstnanců, nevidí zlepšení ve veřejných službách, nikdo z nás nepotřebuje populistické dárky a uplácení voličů typu slevy na jízdném pro studenty a důchodce do 75 % a mohl bych dlouho pokračovat. Upřímně řečeno, ty investice jako prioritu má vláda pouze v ústech. V letošním roce, kdy má o 200 miliard k dispozici více, investuje o 24 miliard méně, než investovaly vlády v roce 2012, kdy byla krize. Právě proto, že rozdávají doleva i doprava úplatky voličům, místo toho, aby mysleli na budoucnost. Jestli vláda nalezla o 100 miliard vyšší příjmy, než se ještě loni očekávalo, tak polovina z těch 100 miliard měla jít na umoření schodku, a ne na rozdávání peněz.

Moderátor: Na druhou stranu, my jsme taky dnes slyšeli Andreje Babiše, jak hovoří o tom, že vyzve všech na ministerstva, aby začala škrtat ve svém personálu a v administrativě. Slyšeli jsme o zvýšení investic, což je možná také částečně na úkor schodku. To ale nevypadá, jako něco, co by TOP 09 nepodporovala v minulosti.

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09: Já slyšel již velmi mnoho, a když jsem pak viděl konkrétní čísla, tak říkala něco úplně jiného, než to, co říkala vláda. Znovu opakuji, podívejte se do letošního rozpočtu. Vy slyšíte premiéra, tak jak tahle vláda investuje. Když se podíváte do čísel, investuje o 24 miliard méně, než investovala vláda v roce 2012 v době krize, to je objektivní fakt. To, co říká premiér, je věc jedna, co říkají čísla, je věc druhá. Až uvidíme investiční čísla na příští rok, protože skutečně přesná čísla uvidíme až v září, tak uvidíte, že to s těmi investicemi opravdu nebude tak horké.

Moderátor: Ale to se budeme muset počkat až na výsledky.

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09: Dnes stoprocentně víme, že na rok 2019 vláda přes výjimečně dobré časy plánuje nesmyslně vysoký schodek 50 miliard korun, pro což opravdu není ospravedlnění, a to není jenom názor opozičního politika. Neznám jednoho jediného nezávislého ekonoma, který by říkal, že je to dobře. Všichni říkají, že je to rozpočtově neodpovědné.

Moderátor: Dobře, já připojím zkušenost ze zahraničí. Německo, to hospodaří touto optikou odpovědně, nemá schodkový rozpočet, ale zároveň tam investiční čísla jsou téměř na nule. Třeba do armády, modelově, tam si dlouhodobě Bundeswehr stěžuje na to, že se neobnovuje vozový park, že se neobnovují zbraně a všichni, alespoň v minulém volebním období, tlačili na ministra financí, aby šel klidně do schodku, a Německo není na tom o mnoho jinak, než Česká republika.

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09: Německo je na tom výrazně lépe, co se týče produktivity ekonomiky. Ale znovu odpovím čísly v české ekonomice. Jestliže v roce 2012 jsme z celkových výdajů dokázali investovat 10 %, a vláda v letošním roce, kdy má o 200 miliard víc, dokáže investovat jenom 6,5 %, tak schválně, kolik si myslíte, že to bude příští rok? Vzhledem k obrovskému navyšování počtu státních zaměstnanců, navyšování důchodů a dalších populistických dárků. Já se s Vámi teď vsadím o co chcete, že to víc jak 7% nebude, což je prostě dramaticky málo a vůbec to neodpovídá verbálním prioritám, které pan premiér říká.

zdroj: ČT 24, 19. 6. 2018