Kalousek: Referendum nepodpoříme

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

18. 1. 2012

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

A ve studiu Událostí, komentářů ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dobrý večer.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ

Proti němu sedící ministr obrany a místopředseda Občanské demokratické strany Alexandr Vondra. Dobrý večer i vám.

Alexandr VONDRA, ministr obrany, místopředseda strany /ODS/

Sedíme i ve vládě proti sobě, takže hezký dobrý večer.

Miroslav KALOUSEK

Ve vládě proti sobě sedíme.

Martin VESELOVSKÝ

My jsme to tak zařídili i tady, pane ministře, ve studiu. Co se, pane místopředsedo Vondro, změnilo od roku 2005, od výroku vašeho stranického místopředsedy Jiřího Pospíšila, který tehdy říkal: "Referendum může být nebezpečné, protože přesouvá politickou odpovědnost volených politiků na neurčitou masu." Teď už není nebezpečné?

Alexandr VONDRA

Tak referendum je vždycky nebezpečné. Referendum je vždycky svým způsobem riskantní, ale zároveň v některých výjimečných a oprávněných případech je důležité, abysme si jedno referendum zažili a tehdy jsme ho také podpořili a to bylo referendum o přístupu k Evropské unii, včetně přístupu k eurozóně.

Martin VESELOVSKÝ

A přesto všechno teď chcete nové referendum o přístupu k eurozóně a také kromě jiného o smlouvě, o evropské smlouvě o fiskální odpovědnosti.

Alexandr VONDRA

Tak já bych si vás dovolil opravit. Vy jste to trochu vyšponoval tedy v tom zahřívání, není to tak a - a, ale je to buď, anebo.

Martin VESELOVSKÝ

V jakém smyslu?

Alexandr VONDRA

V tom smyslu, že buď o této dohodě, zatím teda ta dohoda ještě není na světě, ale z toho všeho, co o ní víme z těch příprav, tak zcela zásadním způsobem změní podmínky fungování v eurozóně, a pak my si myslíme, že nejpozději před přistoupením České republiky k eurozóně by bylo férové referendum uspořádat, protože se změní podmínky k něčemu, k čemu již referendum bylo uspořádáno.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře. Pane místopředsedo Kalousku, co je na referendu o bezesporu tak vážné věci, jako bude ta smlouva o fiskální odpovědnosti v Evropě, špatného?

Miroslav KALOUSEK

Víte, ono nemusí být jenom nebezpečné. Ono také může být velmi pohodlné, pokud někdo nechce nebo nemá odvahu vzít odpovědnost za rozhodnutí a tu politickou odpovědnost, tu politickou odpovědnost si nést. Já jsem říkal dva důvody dnes na tiskové konferenci, dovolím si je zopakovat. Tím jedním důvodem je kontinuita české zahraniční politiky. Když se schvalovala Lisabonská smlouva, která nepochybně také přesouvala kompetence a vznikaly nové instituce, tak tehdejší česká vláda nechtěla referendum a já si vzpomínám na jejího místopředsedu Alexandra Vondru, který tenkrát brilantně argumentoval, dokonce i před Ústavním soudem, proč to referendum být nemá. On ze svého dnešního pohledu by možná tu svoji tehdejší argumentaci vnímal jako eurohujerskou, ale já si ji pamatuju a pořád mi připadá brilantní. To znamená nebylo-li k Lisabonské smlouvě, nevidíme důvod, a chceme být čitelní, nevidíme důvod, aby byla ani k této smlouvě. A v tom druhém důvodu se zcela ztotožňujeme s panem prezidentem. Lidé v roce 2004, když hlasovali o Evropské unii, tak přece drtivá většina z nich, a přiznejme si, z nás, neznala přesně procesy, mechanismy instituce, hlasovali o směřování své země do Evropské unie a všichni chápou, že během let se procesy, mechanismy vyvíjejí, instituce se modifikují a o tom už mají rozhodovat politici a umět na sebe vzít tu politickou odpovědnost.

Martin VESELOVSKÝ

Mimochodem, pane ministře, to, co jste říkal v té první části odpovědi, to znamená, že někdo nemá odvahu na sebe vzít tu odpovědnost a rozhodnout, to říkáte o svých koaličních partnerech?

Miroslav KALOUSEK

Může to tak vypadat. Leda, že by ...

Martin VESELOVSKÝ

No na to se ptám.

Miroslav KALOUSEK

Leda, že by mně to teď pan ministr Vondra vyvrátil, protože my jako TOP 09 říkáme, byť nám tam teď také řada věcí vadí a budeme se snažit ještě na jednání ministrů financí, dali jsme mandát premiérovi, aby se snažil vyjednat některé věci jinak, ale i kdyby to zůstalo v této podobě, tak říkáme ano, myslíme si, že je pro Českou republiku prospěšné, abychom k tomu přistoupili a jsme připraveni o tom politicky rozhodnout v Poslanecké sněmovně. A teď já bych chtěl slyšet legitimní názor pana ministra Vondry, aby řekl ano nebo ne a ...

Martin VESELOVSKÝ

Víte, pane ministře Kalousku, to znamená, jako kdybyste o tom s panem ministrem Vondrou nikdy nemluvili.

Miroslav KALOUSEK

Mluvili jsme o tom mockrát, ale ještě jsem to neslyšel.

Alexandr VONDRA

My jsme o tom samozřejmě mluvili naposledy dneska. Koneckonců poměrně dost se shodujeme tam, kde máme ty výhrady. Ale toto je otázka procedurální. Dvě roviny, abych reagoval na to, co tady zaznělo. Lisabonská smlouva - ano, já jsem se tehdy přiklonil k tomu, že referendum není nutné. Argumentoval jsem i před Ústavním soudem a argumentoval jsem natolik ...

Martin VESELOVSKÝ

To si pan ministr Kalousek pamatuje správně.

Alexandr VONDRA

... dobře, že Ústavní soud ...

Miroslav KALOUSEK

Brilantně.

Alexandr VONDRA

... dal tehdy zapravdu vládě. Ale ta Lisabonská smlouva, ta samozřejmě přenášela nějaké pravomoci. Ona ustavovala třeba tu evropskou službu vnější akce, ale nenahradila české ministerstvo zahraničních věcí.

Martin VESELOVSKÝ

Zatímco o smlouvě o fiskální odpovědnosti se to podle vašeho názoru říct nedá.

Alexandr VONDRA

Mě překvapuje pan ministr financí, protože přeci jenom rozpočet, rozpočet není větší politikum, než je sestavování rozpočtu, a tato ...

Martin VESELOVSKÝ

Teď jsem slyšel pana ministra Kalouska říkat, že to chce vyřešit politickou cestou, tedy parlamentní cestou. Tak o tom na té tiskové konferenci dneska mluvil.

Alexandr VONDRA

Já znovu říkám, že ten náš názor, vy jste to šponoval tak, že my chceme snad dvě referenda. Ne, to v žádném případě. Stačí ...

Martin VESELOVSKÝ

Tak to nebylo myšleno, pane ministře.

Alexandr VONDRA

Stačí jedno, buď ...

Martin VESELOVSKÝ

Řekněte mi, prosím, řekněte mi ...

Alexandr VONDRA

Nechte mě domluvit. Vy jste pana ministra také nechal domluvit.

Martin VESELOVSKÝ

I vás jsem nechal domluvit, tak teď ještě jednu, prosím, podotázku, pane ministře. Řekněte mi, z jakého důvodu by ta smlouva neměla projít parlamentní procedurou? Proč ne?

Alexandr VONDRA

Protože lidé v této zemi před několika lety hlasovali o nějaké důležité záležitosti a nyní se podmínky zcela zásadním způsobem, z toho, co zatím víme nebo tušíme, změní, že jsme dospěli k názoru, že by se lidé měli znovu vyjádřit, zda-li si přejí vstup do eurozóny. A ta druhá rovina, abych reagoval i na to, čili je to daleko zásadnější, fatálnější zásah do pravomocí členských států, než byla Lisabonská smlouva, to, co se chystá. A za druhé, to není žádný alibismus, to já naprosto odmítám, není to zbavování se odpovědnosti. Samozřejmě všichni, kdo do toho referenda půjdou, tak budou muset odkrýt karty, budou muset se za nějaký názor postavit, ano nebo ne. Ale je férové vůči lidem v této zemi se jich zeptat na názor, protože oni rozhodli. Ale podmínky se od té doby s vysokou pravděpodobností zásadně změní. Čili je férové vůči těmto lidem, jim dát možnost, aby se vyjádřili ještě jednou.

Martin VESELOVSKÝ

Pojďme si to, prosím ... Dovolte, pane ministře.

Miroslav KALOUSEK

Já bych přece jenom velmi rád slyšel ...

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře ...

Miroslav KALOUSEK

... ano nebo ne? I kdyby bylo referendum, co byste řekl svým voličům? Ano nebo ne?

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře, pojďme, prosím, do toho vnést ještě jeden argument.

Miroslav KALOUSEK

Vidíte, on to neřekne. Schválně, zkuste to z něj dostat. Já jsem to z něj ještě nedostal. Ano nebo ne?

Martin VESELOVSKÝ

Pánové, já mám intenzivní pocit, že tady hrajete nějaké poněkud připravené představení.

Alexandr VONDRA

Pokud je ... Ne, ne, ne. Pokud se vláda za tu smlouvu postaví, pokud ji podepíše, pokud ji předloží parlamentu, zatím v té situaci nejsme, ale pokud tato situace nastane, no, tak pak samozřejmě je povinností lidí, kteří něco takového předloží, tak se za to postavit. Takže ano.

Martin VESELOVSKÝ

Což ovšem předpokládáte, vzhledem k tomu, že ODS a Věci veřejné ve vládě TOP 09 přehlasují.

Alexandr VONDRA

O čem?

Martin VESELOVSKÝ

O tom, jestli vůbec takový materiál tu smlouvu budou ...

Alexandr VONDRA

To nebylo hlasování o smlouvě, protože smlouva zatím není vyjednána. To bylo hlasování o jediné věci. My jsme potřebovali jako vláda zaujmout postoj k tomu, jaký názor máme k některým těm pasážím smlouvy, jak jsou vyjednávány, hájit. Tady se shodujeme, že k mnoha těm pasážím máme značně kritický postoj. A za druhé, a to bylo, tam byl ten jediný rozdíl v dílčím hlasování, že Evropská unie chtěla jakýsi dotazník nebo členské státy, ti, kteří vyjednávají o té dohodě, chtěly, formou dotazníku se ptají, jaké procedury se budou vztahovat v členských státech na ratifikaci, pokud tato dohoda bude dojednávána. A my jsme se bavili o té proceduře a tady jsme my, ODS a Věci veřejné hájíme názor, že z toho, jak to vypadá, tak s největší pravděpodobností prostě to bude podle našeho soudu vyžadovat referendum. A kde je ještě ta změna, a to nebylo v případě Lisabonu, kterou sjednávala vláda, která neměla ve svém programovém prohlášení tento závazek, zatímco my ...

Martin VESELOVSKÝ

Dovolíte, pane ministře, já po vás ...

Alexandr VONDRA

Nechte mě domluvit. ... zatímco my tam tento závazek máme. Čili to je další rozdíl.

Martin VESELOVSKÝ

Jednu věc, mi, prosím, řekněte a myslím, že zejména našim divákům. Tak situace ve vládní koalici je po dnešku nějaká, co se týče toho, jakým způsobem se bude vláda stavět k ...

Alexandr VONDRA

Situace je normální. My se velmi realisticky ...

Martin VESELOVSKÝ

Já jsem neříkal, že není normální.

Alexandr VONDRA

... a pragmaticky bavíme.

Martin VESELOVSKÝ

Poslouchejte, pane ministře. Zkuste vysvětlit divákům, co se tedy s tou smlouvou, která ještě bude tvořena, o fiskální odpovědnosti, bude dít v Česku? Bude se o ní hlasovat nejdřív ve vládě, potom ve sněmovně, potom v Senátu? Bude referendum, pane ministře financí?

Miroslav KALOUSEK

Teď budou takové dva zásadní summity. Lednový summit, který bude už za týden, kde se lídři Unie, většina z nich zcela jistě dohodne na textu té smlouvy, a potom na březnovém summitu ti, kteří budou zmocněni k tomu, aby tu smlouvu podepsali, tak ji podepíší, pak poběží nějaká legislativní část a v jednotlivých zemích dojde k ratifikačnímu procesu. V Bundestagu například o tom bude hlasovat ústavní většina.

Martin VESELOVSKÝ

Přiznám se, pane ministře, že mně spíš jde o Prahu.

Miroslav KALOUSEK

Dobrá. V jednotlivých zemích bude různý ratifikační proces. Vláda, která svojí většinou řekla, že chce ratifikaci referendem, předloží do Poslanecké sněmovny návrh zákona o referendu a já dopředu avizuji, protože všichni ministři TOP 09 na vládě nehlasovali pro ratifikaci referendem, nebudeme pro to hlasovat ani v Poslanecké sněmovně. To znamená je velmi pravděpodobné, pokud se ODS nedohodne s komunisty nebo s částí sociálních demokratů, je velmi pravděpodobné, že nebude dostatek hlasů pro ústavní zákon o referendu. Ale nechci předbíhat. Třeba se ODS dohodne s komunisty.

Martin VESELOVSKÝ

Tak to je jedna část. A teď ta moje otázka na vás, pane místopředsedo ODS. Ten zákon, který bude předložen, pokud to bude takto, jak to narýsoval Miroslav Kalousek, tak bude zákon o jednorázovém referendu, bude to zákon o obecném referendu?

Alexandr VONDRA

Ne, určitě by to byl zákon o jednorázovém referendu. Já nejsem také žádným fanatickým přívržencem pořádat referendum ke každé drobnosti. Referendum považuji za výjimečnou věc a v tomto případě, pokud skutečně se naplní to, co takříkajíc očekáváme, že skutečně tady bude mít, Evropská komise získá pravomoc žalovat členský stát, Evropský soudní dvůr bude mít novou pravomoc rozhodovat o rozpočtových otázkách znovu tedy jaksi. Velmi mě překvapuje ...

Miroslav KALOUSEK

Ale to není pravda, pane ministře.

Alexandr VONDRA

... bohorovnost pana ministra financí, že se tu nejedná až o tak zásadní věc. A pokud budou nastupovat automatické sankce, které dneska pro rozhodování, a to byla třeba podstata Lisabonské smlouvy, že se rozšířil počet rozhodování tzv. kvalifikovanou většinou, to znamená nemusí být konsensus, ale musí být, pro nějakou změnu musí být veliká většina.

Martin VESELOVSKÝ

To rozhodně.

Alexandr VONDRA

Teď ...

Martin VESELOVSKÝ

Přiznám se, že mě zajímá ...

Alexandr VONDRA

Nechte mě domluvit, aby každý pochopil tu zásadní změnu. Teď tedy Evropský soudní dvůr učiní nějaké rozhodnutí, které pak může zvrátit, když se dohodne Francie, Německo, ale všichni ostatní ...

Martin VESELOVSKÝ

Počkejte, pane ministře. Ještě stále ta smlouva není na stole, ještě se o ní nehlasuje. Mě by teď zajímalo ...

Alexandr VONDRA

Není na stole? Máte pravdu, není zatím na stole.

Miroslav KALOUSEK

Já jsem tady taky.

Martin VESELOVSKÝ

Nebojte se, pane ministře. Budete potřebovat, pokud TOP 09 nebude s vámi spolupracovat na prosazení tohoto jednorázového zákona, ještě nějaké hlasy v Poslanecké sněmovně. Tak komu si o ně řeknete?

Alexandr VONDRA

Podívejte, v politice nemá cenu říkat, co by bylo, kdyby. Prostě ...

Martin VESELOVSKÝ

To není kdyby.

Alexandr VONDRA

No, kdyby ... Tak za prvé, ta dohoda bude účinná jenom pro členské státy eurozóny, čili pro nás, pokud se k této dohodě někdy připojíme, tak stejně bude účinná až v momentě našeho vstupu do eurozóny. Proto říkám, to referendum nemusí být o této dohodě, ale nejpozději, a já dokonce se kloním, protože lidé, samozřejmě je docela důležité, aby měli možnost jednoznačně pochopit, o čem se hlasuje. Čili hlasovat před naším vstupem do eurozóny, protože tato dohoda zcela zásadním způsobem může změnit podmínky fungování v té eurozóně.

 

Martin VESELOVSKÝ

Tak, pánové, pojďme si poslechnout ještě argumenty opozice, protože bezesporu, pokud se budeme bavit čistě o jednoduchých počtech, tak pokud by ten zákon o jednorázovém referendu chtěla ODS například s Věcmi veřejnými prosadit, tak by potřebovala ještě nějaké hlasy v Poslanecké sněmovně. Tak ve vysílání Událostí, komentářů vítám senátora a místopředsedu České strany sociálně demokratické Jiřího Dienstbiera. Dobrý večer.

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti, místopředseda strany /ČSSD/

Hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ

Jste připraveni do toho s ODS a Věcmi veřejnými případně jít?

Jiří DIENSTBIER

Tak takto položená otázka je trošku zvláštní. My jsme nepochybně připraveni podpořit obecný zákon o referendu. Je to dluh vůči naší ústavě už od jejího schválení. ODS, především ODS tedy dlouhodobě blokuje přijetí zákona o obecném referendu. A já si myslím, že politici by v zásadě měli dát nástroj lidem, aby si v některých případech mohli peticí vynutit konání referenda, ale politici by se za referendum neměli schovávat a sami v takovýchto případech rozhodovat.

Martin VESELOVSKÝ

Pane senátore, i přesto, že říkáte, že ta otázka je zvláštní, tak já ji přece jenom ještě budu jednou opakovat. Slyšel jste tady pana místopředsedu Vondru, jak říkal, že by se bezesporu jednalo o návrh jednorázového referenda.

Jiří DIENSTBIER

Nejsme ochotni podpořit návrh zákona o jednorázovém referendu. Jsme ochotni bavit se o naplnění ústavní mezery, dluh vůči naší ústavě a to je schválení zákona o obecném referendu. Referendum má být nástroj lidí, kteří si na základě petice doopravdy mohou vynutit konání referenda o nějaké zásadní otázce, a nemá to být zástěrka pro politiky, aby se zbaběle schovávali místo toho, aby sami rozhodovali.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře, ještě z druhé strany. Jak se vám jako místopředsedovi ČSSD líbí nebo zdá ten nápad hlasovat v referendu o smlouvě o fiskální odpovědnosti?

Jiří DIENSTBIER

Já si nemyslím, že je důvod konat referendum o této věci a rozhodně ne tedy z iniciativy politiků. Nemyslím si, že to je nějaká zásadní změna.

Martin VESELOVSKÝ

Pardon, pane místopředsedo, tomu nerozumím. Co je špatného na iniciativě politiků směrem k referendu?

Jiří DIENSTBIER

No, je na tom špatné to, že to je pokrytectví. Protože pokud ta samá strana, která vždy referendum odmítala. Odmítá přijmout zákon o obecném referendu, tak kdykoliv se vlastně bojí říct narovinu, jaký je její postoj nebo nechce svést nějaký zásadní střet, v tomto případě možná se premiér Nečas bojí jít do konfliktu s prezidentem republiky z nějakých i možná vnitrostranických důvodů, tak vždy se vlastně vymluví na nějaké jednostranné jednorázové referendum. A my si myslíme, že to není koncepčně správně. Jestliže naše ústava říká, že tady má být ústavní zákon o obecném referendu a od jejího přijetí stále ještě nebyl tento zákon schválen, tak je něco špatně. Je to přinejmenším nedostatek úcty k naší ústavě a doopravdy to nemá být účelové, že kdykoliv si politici vzpomenou, že nechtějí rozhodovat, tak řeknou tak teda teď zase uděláme jednorázové referendum, ale lidem tu možnost nedají, aby na základě petice řekli oni, kdy chtějí v referendu rozhodovat.

Martin VESELOVSKÝ

S jakým pocitem vy vlastně jako opoziční politik sledujete ten nový možná koaliční rozpor, minimálně ten rozpor mezi dvěma ministry Nečasovy vlády?

Jiří DIENSTBIER

Tak je zásadní problém, že tady není ani základní shoda v zahraničně-politických otázkách nebo v otázkách evropské integrace. To samozřejmě je velký problém, protože potom i navenek u našich evropských partnerů působíme jako nesolidní partner. Pokud sami nevíme, co chceme, tak těžko můžeme něčeho v jakémkoliv jednání dosáhnout. A třeba co se teď týče té projednávané smlouvy, tak my se tady bavíme o tom, že vlastně není nic na stole, že nevíme, o čem je řeč, ale přitom na evropské úrovni se o této smlouvě intenzivně jedná a tady na domácí scéně vláda vlastně vůbec s partnery žádné jednání nevede. My jsme si například i v Senátu stěžovali, že premiér Nečas, který k nám vůbec nechodí, byť by měl na projednávání těchto věcí, tak byť vlastně na summitu se bránil, že nemá domácí mandát, že si ho musí vyjednat, tak od té doby například do Senátu vůbec nepřišel, aby se s parlamentní komorou bavil o tom, co by v té smlouvě mělo být, co by tam nemělo být, jaký bude mít mandát nejenom od Senátu, ale i od Poslanecké sněmovny pro ta jednání. To znamená ...

Martin VESELOVSKÝ

Pane místopředsedo ...

Jiří DIENSTBIER

... tady je zjevná neochota vést seriózní debatu i na domácí půdě, jaká má být naše pozice k evropským záležitostem.

Martin VESELOVSKÝ

Rozumím tomu, co říkáte. Pane místopředsedo, díky za váš čas. Hezký večer. Na shledanou.

Jiří DIENSTBIER

Děkuju. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ

Pane ministře Kalousku, je možné se přes tento rozpor nějakým způsobem přenést, prostě říct dobře, tohleto nejde, o tom se nedomluvíme, jdeme dál?

Miroslav KALOUSEK

Tak já si nemyslím, že ten rozpor hrozí zásadní vládní krizí, ale je to velká škoda. A je to škoda právě v té čitelnosti české zahraniční politiky. Já bych chtěl upozornit na to, co řekl pan ministr Vondra a mnohokrát to již opakoval. Vždyť to referendum nemusí být teď, vždyť může být o vstupu eurozóny až někdy a všichni víme, že ještě několik let náš vstup do eurozóny nepřipadá v úvahu. A Česká republika má přece své zahraniční partnery, je součástí Evropské unie. A je v našem zájmu, aby byla čitelná, aby všichni věděli, co ti Češi udělají, zda řeknou principiálně ano nebo principiálně ne. A ...

Martin VESELOVSKÝ

Jenom, pardon. V kontextu toho, co říkáte, tak kdy by ten návrh nebo vůbec jaké téma té smlouvy mělo projít parlamentní procedurou, aby to bylo podle vašeho názoru korektní vůči partnerům?

Miroslav KALOUSEK

Já jsem přesvědčen, že parlamentní ratifikace by měla proběhnout, proto ne referendum, že parlamentní ratifikace by měla proběhnout ještě během volebního období této vlády, protože jinak, když se řekne, že až někdy referendum, neřekne premiér svým partnerům nic jiného, než my vám to tady klidně podškrábnem, ale vůbec nevíme, jak to dopadne, protože o tom bude jednou referendum. Jinými slovy, mnoho dalších let naši partneři nebudou vědět, co ti Češi jednou udělají a to, upřímně řečeno, to opravdu není průhledná konzistentní zahraniční politika. To je velmi riskantní.

Martin VESELOVSKÝ

Tedy /nesrozumitelné/ nečitelnosti vůči zahraničním partnerům. Pane ministře.

Alexandr VONDRA

Ne nečitelnost. Já si myslím, že ta diskuse na vládě minulý týden a tento týden je snahou o to být čitelný. My jsme samozřejmě mohli tady, protože víme, že tady máme tenhle ten rozpor, tak my jsme ho mohli nechat úplně stranou, mohli jsme vlastně strčit hlavu do písku, vůbec neposlat žádnej názor.

Martin VESELOVSKÝ

To by bylo čitelné?

Alexandr VONDRA

No ne, to by samozřejmě nebylo čitelné. Čili my jsme se rozhodli ten názor sdělit. Sdělujeme ho samozřejmě s tím, že jeden z koaličních partnerů v dané chvíli nepovažuje referendum za nutné, zatímco dva další koaliční partneři v této vládě, kteří tvoří většinu, se domnívají na základě toho, co vědí, že se tomu referendu prostě nevyhneme. To je všechno. Nic víc a všechno ostatní, já teda si dovoluji jaksi tady poukázat na to, Jiří Dienstbier mluvil o otázkách zahraniční politiky. Koneckonců myslím, že to řekl jednou Miroslav Kalousek hned tady u té konverzace. Tady vůbec nejde o zahraniční politiku. Prosím vás, rozpočet a jurisdikce nad tím, to je skutečně otázka navýsost domácí politiky, našich domácích věcí a ...

Miroslav KALOUSEK

Nezlobte se, ale už podruhé klamete. Ne, pardon, se mýlíte. Omlouvám se.

Alexandr VONDRA

V čem je to zahraniční politika?

Miroslav KALOUSEK

Už podruhé se mýlíte v tom, že Evropský soudní dvůr může rozhodovat o rozpočtové politice. On může jenom vymáhat sankce za to, bude-li ona rozpočtová politika porušována v kritériích, na kterých se domluvíme, ...

Alexandr VONDRA

Ano, samozřejmě, což se týká platů státních zaměstnanců, což se týká ...

Miroslav KALOUSEK

... což je něco úplně jiného. Ale ...

Martin VESELOVSKÝ

Pánové, nezlobte se, tuto debatu bezesporu, vzhledem k tomu, že se jedná o tak zásadní rozpor, povedeme ještě i nadále, ale ne v tuto chvíli, pane ministře.

Miroslav KALOUSEK

Přece jenom si dovolím říct ještě jednu zásadní větu v té čitelnosti. To, co navrhuje ODS, není nic jiného, než že my neříkáme ani tak, ani tak, ale máme na to principiální názor. Principiální názor je jediný. Říct tomu v následujících měsících, této smlouvě, buď ano, nebo ne. A upřímně řečeno ...

Alexandr VONDRA

Jakmile budeme znát obsah, tak se samozřejmě k tomu vyjádříme.

Martin VESELOVSKÝ

Tak.

Alexandr VONDRA

Teď je obsah stále předmětem jednání a kritický názor na to máme oba dva.

Martin VESELOVSKÝ

Pánové, dnešní první debata Událostí, komentářů právě skončila. Miroslav Kalousek. Alexandr Vondra. Pánové, děkuji pěkně za návštěvu. Hezký večer.

Miroslav KALOUSEK

Hezký večer.

Alexandr VONDRA

Hezký večer.

ČT 24, 18. 1. 2012, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme