Kalousek: Pro EU jsme nečitelní, s takovými se nepočítá

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

31. 1. 2012

Zatímco ODS a Věci veřejné podporují stanovisko premiéra nepřipojit se k nové fiskální smlouvě EU, TOP 09 doufá, že Petra Nečase do březnového summitu přesvědčí, aby Česká republika podepsala.

"Řekněme si, kde bychom ztratili pravomoci: můžeme přijít o jedinou suverenitu, a sice o suverénní právo chovat se finančně neodpovědně. Budeme-li se chovat rozpočtové odpovědně tak, jak si sami chceme dát do Ústavy - a bez referenda, tak o žádné pravomoci nemůžeme přijít," říká k tomu 1. místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Doufám, že se v březnu smlouva podepíše," dodává v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Nicméně eurotajemník Nečasova kabinetu tvrdí, že se to spíš nestihne, že se smlouva bude právně analyzovat, že ji bude analyzovat kancelář prezidenta republiky. Že se to tedy spíš do března nestihne...

Pokládal bych to za chybu. Za prodlužování stavu, kdy naši partneři neví, co si o nás mají myslet. Oni teď našemu postoji nerozumí. Když někomu nerozumíte, tak s ním nepočítáte. Když řeknou Britové: nám to nevyhovuje - prosím, je to srozumitelné.

Náš postoj je naprosto nečitelný. A nečitelný partner je partner, se kterým se příliš nepočítá. To si česká zahraniční politika nezaslouží.

Pokud Česká republika v březnu smlouvu nepodepíše, hrozí odchod Karla Schwarzenberga z vlády?

Nikdo samozřejmě nemůže premiéra nutit, aby něco podepsal. Ruku má jenom jednu. Že to ale neprospěje české zahraniční politice, je myslím zjevné.

A co v tom případě udělá TOP 09?

TOP 09 se do března bude snažit, aby to premiér na březnovém summitu podepsal. Co bude dělat TOP 09, když se to v březnu nepodepíše, se mě zeptejte v dubnu.

A.cz: Podle našich informací nejde ani tak o smlouvu o rozpočtové kázni, jako spíše o to, prosadit zákon o referendu o přistoupení k eurozóně...

Pokud by tomu tak skutečně bylo, což nemohu vyloučit, byl by to velmi nedůstojný handl. Buď souvisí fiskální smlouva s referendem, nebo nesouvisí.

Pokud ODS tvrdí, že nesouvisí, tak pojďme schválit a ratifikovat smlouvu o fiskální unii a ať potom ODS, uzná-li to za vhodné, usiluje o referendum o euru. Spojovat to, nedává žádný smysl.

A.cz: Vy byste na tuto výměnu nepřistoupili?

Ne, v žádném případě. My jsme vůbec zdrženliví k referendu jako takovému a v tomto případě ho nepokládáme za vhodný instrument.

Politici mají mít dostatek odvahy a vztah k eurozóně měly všechny strany ve svých programech. To, jak ODS komunikuje svůj přístup k fiskální smlouvě mi připadá jako snaha vyhnout se přímé odpovědnosti a snahu neučinit jasné rozhodnutí.

A.cz: Proč je kolem takový humbuk, když ke smlouvě musíme přistoupit až v okamžiku, kdy bychom chtěli přistoupit k euru?

Samotný obsah té smlouvy za ten rachot nestojí. Ale přistoupení či nepřistoupení ke smlouvě je symbol - jak se chceme či nechceme podílet na dalším integrujícím evropském proudu. A protože v ODS je velmi silná skupina, která říká: v žádném případě ne, tak to má premiér velmi složité a kličkuje.

Jan Němec

aktualne.cz, 31. 1. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme