Kalousek poslancům peníze na fotbal nedá

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) udělal třicítce poslanců-fotbalistů čáru přes rozpočet.

19. 4. 2013

Požadovaných 650 tisíc na květnový fotbalový turnaj v ruském Soči totiž odmítl uvolnit ze státního rozpočtu, jak to ve středu v podobě mimořádného rozpočtového opatření schválil sněmovní rozpočtový výbor.

O záměru poslanců informovalo včerejší Právo. Po schůzce s iniciátorem akce, poslancem Igorem Svojákem (ODS), to včera Právu potvrdil Kalousek.

„Sdělil jsem, že žádné peníze na tuto akci ze státního rozpočtu nedám,“ prohlásil.

Ještě ve středu přitom Svoják ujišťoval kolegy ve výboru, že k uvolnění peněz z kapitoly všeobecná pokladní správa mají poslanci předběžný souhlas ministra. Zda si tedy poslanci zahrají na turnaji s účastí dalších evropských a asijských parlamentních týmů, není jisté.

„Co bude dál, to se musíme poradit s kolegy,“ řekl včera Právu Svoják. Dodal, že účast na turnaji český parlamentní tým bude nejspíš nyní nucen odpískat. Hrát na něm měli poslanci ze všech sněmovních klubů.

Svoják dodal, že spolu s dalšími kolegy, Josefem Tancošem (ČSSD) a Josefem Šenfeldem (KSČM), s nimiž kvůli turnaji založili občanské sdružení, preferovali transparentní jednání, proto se obrátili jak na ministerstvo financí, tak na rozpočtový výbor. Nečekal prý, že jejich akce vyvolá takovou vlnu nesouhlasu.

Koalici by chyběly hlasy ve Sněmovně

Ta se zvedla také u šéfů zejména koaličních poslaneckých klubů Marka Bendy (ODS) a Petra Gazdíka (TOP 09). Turnaj se totiž koná v době jednání schůze Sněmovny, kde koalice pro přehlasování Senátu hledá každý hlas.

Už při dubnové schůzi byly ODS, TOP 09 a LIDEM nuceny odložit přehlasování Senátu, protože jim chyběli lidé. Šlo přitom zejména o novelu zákona o jednacím řádu Sněmovny, která má umožnit vznik samostatného klubu LIDEM se všemi výhodami, které s tím souvisí. A také zákon o finanční kontrole.

„Na žádný fotbal bych je prostě nepustil, to je jednoduché,“ řekl Právu Benda, který prý o záměru poslanců nic nevěděl. Podobně se vyjádřil i Gazdík.

„Chápu snahu poslanců účastnit se takového turnaje, ale nemohou v době, kdy se všude škrtá, počítat s tím, že jim na to přispěje státní rozpočet,“ řekl.

Naďa Adamičková Marie Königová

Právo, 19. 4. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2