Kalousek: Populistům nahrála krize, příště už bude líp

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

"Témata populistů budou oslabovat, jak se zvedá ekonomika," hodnotí úspěch euroskeptiků a populistů v evropských volbách místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ. Kalouskova TOP 09 se staví za evropskou integraci, ve Štrasburku její europoslanci patří do frakce Evropské lidové strany (EPP). Ta obhájila své dominantní postavení, nicméně místo 275 europoslanců bude mít 218 z celkových 751. I tak jí náleží právo nominovat předsedu Evropské komise.

27. 5. 2014

EPP s náskokem vyhrála, ale přišla o dost hlasů. Jak tento výsledek hodnotíte vy?
Evropská lidová strana zůstala nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, na druhou stranu ten nástup nacionalistických a izolacionistických sil v Evropě nelze přehlédnout a tam utrpěly ztráty nejen ELP, ale i socialistická frakce. Je to nástup euroskeptiků, který zesílil oproti minulým evropským volbám. Přisuzuji to hluboké hospodářské krizi, kterou procházíme.

Jak tomu může pravice čelit? A má?
Vzhledem k tomu, že se zdá, že se ekonomika zdvihá, tak si myslím, že ta témata budou oslabovat. Bohužel objektivních potíží vždycky zneužívají separatisté a izolacionisté, kteří začnou vysvětlovat veřejnosti, že když zavřeme své hranice a budeme si chránit svůj trh, bude nám líp. To samozřejmě není pravda, protože to, co je pro Evropany největší hodnotou, největší ekonomickou hodnotou, je společný trh 500 milionů lidí. Ne vždycky v čase, kdy se nedaří, tomu každý rozumí a každý to chce slyšet.

Kandidátem na předsedu Evropské komise za vítězné lidovce je Jean-Claude Juncker, jako někdejší ministr financí jej ze zasedání Rady Evropské unie dobře znáte. Jaký bude v této roli? Co můžeme čekat?
Měl jsem tu čest s ním sedávat řadu let u jednoho stolu, jako člen Evropské lidové strany jsem ho doporučoval pro tuto pozici, je to jedna z evropských legend a jeden z nejzkušenějších evropských lídrů.

Pochází z malého Lucemburska, bude silnou protiváhou velkým státům?
On jako předseda eurozóny dokázal, že jeho úkolem nebude být silným oponentem vůči velkým státům, jeho úkolem bude být velmi zdatným moderátorem jednotlivých stanovisek tak, aby z nich bylo společné evropské stanovisko, a jestli tuhle schopnost někdo prokázal, tak Jean-Claude Juncker jako dlouholetý předseda eurozóny.

V Británii zvítězila Strana nezávislosti Spojeného království, bude teď skutečně hrozit odtržení nebo nějaké větší tlaky?
Necítím se být takový znalec na problematiku politiky Velké Británie, abych na to měl jednoznačný názor. Ale pochopitelně to proevropským náladám na Britských ostrovech neprospěje.

O obsazení postu v Evropské komisi se přou ANO a ČSSD, navrhují Pavla Teličku, respektive Pavla Mertlíka. Máte na to názor? Který vám přijde přijatelnější?
My respektujeme skutečnost, že nominaci za Českou republiku koná vláda České republiky, my jsme také tu odpovědnost měli. Je-li vláda dostatečně příčetná, tak předpokládám a doufám, že se bude snažit vyjednat podporu jiných europoslanců než těch z koaličních stran. Nebylo by v zájmu České republiky, kdyby někteří čeští europoslanci přesvědčovali své kolegy v té či oné frakci Evropského parlamentu, že ten kandidát je zcela nepřijatelný a vysvětlovali by proč. Já bych si přál konsensus a nabízím jednání za účelem jeho dosažení (každý kandidát do Evropské komise prochází "grilováním" v europarlamentu a ne vždycky uspěje - pozn. red.).

Nicméně má TOP 09 nebo vy nějakou preferenci?
Já se teď nechci dopouštět osobního hodnocení, přál bych si, aby rozhodující politické síly, které za Českou republiku budou v Evropském parlamentu, nalezly konsensus. Nabízím jednání a nechci ho ztěžovat tím, že dopředu říkám, kdo přijatelný je a kdo přijatelný není.

První sice skončilo hnutí ANO, nicméně TOP 09 zaostala jen nepatrně a také KDU-ČSL a ODS dopadly docela dobře, naznačuje to nárůst pravice?
Je velmi brzy na to, aby se udělaly jednoznačné závěry na základě toho, že přišlo k volbám 18 procent voličů. Mohu jenom v pokoře poděkovat voličům TOP 09, protože ti již tradičně patří k tomu inteligentnímu publiku ve veřejné diskusi, které ví, o co jde.

Piráti a zelení napadají hranici pěti procent nutnou pro získání evropského mandátu, jaký je váš názor?
To má dvě stanoviska, věcné a ústavně konformní. Po věcné stránce si myslím, že ta pětiprocentní klauzule má svůj hluboký smysl a brání nefunkční fragmentaci politické scény. Do jaké míry to je, nebo není v souladu s ústavním pořádkem, o tom může rozhodnout jenom Ústavní soud a můj názor není vůbec důležitý.

MAV

Tyden.cz, 26. 5. 2014, rubrika: Domácí 

Štítky
Volby: 2014 evropský parlament
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme