Kalousek: Paroubek chce měnit sport jako Putin. Bůh nás ochraňuj

5. 3. 2010
Miroslav Kalousek se v on-line rozhovoru pro ParlamentniListy.cz a Lide.cz podivoval nad tím, že si Jiří Paroubek chce vzít na starost sport. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se žoviálně vyjádřil o plánu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka převést sport z ministerstva školství pod Úřad vlády.

"Všiml jsem si, že základní změny ve sportu chtějí udělat Putin a Paroubek. Tak to už jsou dva. Bůh nás ochraňuj," prohlásil Kalousek v  on-line rozhovoru serveru ParlamentniListy.cz ve spolupráci se serverem Lide.cz.

Kolem vztahu Kalouska s Paroubkem se točilo více dotazů. Jeden z  čtenářů například chtěl vědět, jak se Kalousek dívá na Paroubkovu kritiku za to, že v době jeho úřadování na ministerstvu financí připravil výrazně schodkový rozpočet na rok 2009.

Kalousek litoval, že jako ministr nemohl v rozpočtu snížit výdaje. Odmítl však osobní odpovědnost, kterou mu Paroubek předkládá.

"ČSSD mi vyčítá propad příjmů. Ten je způsoben hospodářskou krizí. Jakkoli tomu pan Paroubek nevěří, já jsem světovou hospodářskou krizi nezpůsobil. Kdybych mohl, snížil bych na rok 2009 plánované výdaje, aby byl deficit o něco nižší. Byl jsem však přesně v opačné situaci. Čelil jsem tlakům na zvýšení výdajů - šrotovné a podobné nesmysly. Takže maximum, které se dalo udělat, bylo udržet plánované výdaje a neutrácet víc," uvedl místopředseda TOP 09.

Schwarzenberg má před sebou ještě mnoho tvůrčích let

Co se jeho strany týče, nemá prý obavy o dostatek schopných lídrů. A ve výborné kondici je podle něho i ve svých dvaasedmdesáti letech Karel Schwarzenberg. "Je v dokonalé kondici a nepochybuji, že má před sebou ještě mnoho tvůrčích let," prohlásil Kalousek.

Ke směřování TOP 09 Kalousek několikrát zdůraznil, že jde o  konzervativní stranu. To se projevuje například v jejím postoji k  tradičnímu modelu rodiny.

"Při vší úctě k homosexualům - mám mezi nimi řadu přátel - pro tuhle změnu já nikdy hlasovat nebudu. Zastávám tradiční model rodiny, tedy muž, žena a děti. Soužití homosexuálů samozřejmě respektuji, ale nemohu je pokládat za rodinu."

Kalousek dostal dotaz i k tomu, zda s jeho stranou stále spolupracuje zdravotnický odborník Rudolf Zajac. "Je naším poradcem v expertní zdravotnické skupině. To neznamená, že bychom opisovali jeho reformu, kterou realizoval na Slovensku. Ale jeho zkušenosti a znalosti jsou pro nás nesmírně cenné," dodal Kalousek.
Hans Štembera
parlamentnilisty.cz, 5. 3. 2010, Rubrika: Politika
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme