Kalousek: Otevřeme fondy lidem do 40 let

Dosavadní průběh penzijní reformy dává za pravdu skeptikům. Odstupující ministr financí Miroslav Kalousek proto představil plán, který má neúspěšný projekt alespoň trochu zatraktivnit.

4. 7. 2013

Poslanecký návrh místopředsedy TOP 09 počítá s tím, že by mohli do konce příštího roku do druhého pilíře vstupovat lidé do 40 let (dosud byla hranice 35 let a termín skončil na začátku července). Další významnou změnou je možnost pilíř po pěti letech opustit. Snáze dostupné má být také dědictví, výplata důchodu by nebyla vázána na nutnost platit sociální pojištění 35 let jako u prvního, státního pilíře.

Špatná kampaň

„Novela reaguje na to, že zájem je mnohem menší, než jsme doufali,“ přiznal Kalousek. Do 1. července totiž vstoupilo do druhého pilíře necelých 75 tisíc lidí, daleko méně než půl milionu, kolik odhadovaly penzijní společnosti.

Jestli návrh TOP 09 na uvolnění podmínek najde podporu v parlamentu, je otázka - opozice je proti a nejasná je i pevnost koalice.

Podle šéfa Asociace penzijních fondů Karla Svobody má malý zájem o pilíř tři příčiny. Především chybí širší politická shoda, opozice podle něj navíc vedla negativní kampaň, aniž by nabídla reálnou alternativu, jak řešit situaci s důchody. A vysvětlovací kampaň vlády přišla pozdě. Lidem vadily také některé aspekty reformy, hlavně fakt, že musí po vstupu do druhého pilíře přidat ke třem procentům z 28 procent sociálního pojištění ještě dvě ze svého.

„Když už se Česká republika konečně rozhoupala a pustila se do reformy důchodového systému, byla by obrovská škoda celý proces zastavit a vrátit zpět do bodu nula,“ dodal Svoboda.

ČSSD nesouhlasí

Všech šest penzijních společností, které se zapojily do reformy, se hodlá dál starat o své klienty. Žádná tedy neuvažuje, že je předá jiné penzijní společnosti nebo že ukončí účast ve druhém pilíři. Pokud by se tedy podařilo Kalouskovi během léta a podzimu novelu protlačit, fondy by byly spokojené.

Stínový ministr financí za sociální demokracii Jan Mládek ale zůstává skeptický. „Měli by delší dobu přemýšlet, než něco udělají,“ zkritizoval Kalouska, že přichází s úpravami na poslední chvíli.

ČSSD je dlouhodobě proti druhému pilíři. Původně tvrdila, že jej zruší, teď říká, že lidem zůstane možnost rozhodnout se, zda v něm zůstanou, nebo se vrátí do prvního. Prioritou má být podpora dobrovolného připojištění. „Můžeme být zlomyslní a nechat penzijní společnosti, ať si problém vyřeší samy,“ dodal pro HN Mládek.

František Mašek

Hospodářské noviny, 4. 7. 2013, rubrika: Česko, str. 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme