Kalousek: O Bátorovi jednat nepůjdu

19. 8. 2011

Vláda řeší krizi, kterou způsobily výroky Ladislava Bátory na adresu Karla Schwarzenberga. Jeden subalterní úředník zaměstnává celou vládu.

Výroky Ladislava Bátory, ředitele personálního odboru na ministerstvu školství, na adresu vicepremiéra Karla Schwarzenberga (TOP 09) vládu částečně paralyzovaly. TOP 09 se odmítá vrátit k jednacímu stolu, dokud ministr školství Josef Dobeš (VV) Bátoru neodvolá, případně nerezignuje sám. Premiér Petr Nečas (ODS) chce celou záležitost řešit s Karlem Schwarzenbergem osobně. A Věci veřejné volají po urychleném jednání lídrů koalice. Považují totiž kauzu „starého chudáčka“, jak Bátora nazval Schwarzenberga v diskusi na Facebooku, za zástupný problém. „Určitě by se to mělo vyřešit, a to nejlépe začátkem týdne,“ řekl včera LN předseda Věcí veřejných Radek John. „Je to absolutně nutné. Příští týden vládu čeká zásadní jednání o zdanění hazardu. Pokud se to nestihne projednat příští týden, zákon nevejde v platnost, občané přijdou o sedm miliard, Kalousek bude moci navrhovat další škrty a provozovatelé heren budou nadšeni. Komu to slouží?“ zopakoval včera John své dřívější stanovisko, ve kterém viní Kalouska a ostatní ministry za TOP 09, že použili Bátoru jako záminku, aby mohli jednání o zdanění hazardu odložit.

Špičky TOP 09 nicméně dávají najevo, že o koaliční jednání ohledně Bátory nestojí. Rezolutně to včera vyjádřil místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. „Já na žádné jednání o panu Bátorovi nepůjdu. Nepovedu diskuse o tom, jestli je přípustné zneužívat státní správu k pronikání extrémních názorů,“ řekl včera Kalousek, který už dříve na jednání vlády nazval Ladislava Bátoru „starým fašounem“. Ministr financí rovněž odmítá Johnovu tezi, že by TOP 09 záměrně blokovala jednání vlády a používala k tomu Bátoru jako kouřovou clonu. "Je to absurdní nesmysl. Pan John si plete pojmy s dojmy a jako vždy si nevidí do úst. Zatímco Věci veřejné vždy o loterijní dani jen mluvily, já ji předložil a rád ji ve středu na vládě obhájím. Ale jen za předpokladu, že v té vládě budou sedět ministři, a ne aktivisté pohrobků Národní strany,“ rýpl si Kalousek do kolegy Dobeše, který už dříve prohlásil, že Bátoru neodvolá, a Schwarzenbergovi poslal omluvnou SMS.

S Kalouskovou podmínkou souhlasí i ostatní ministři za TOP 09. „Je to pro nás principiální záležitost nastavení laťky pro úroveň státní správy. Státní úředník rozhodně má právo na svobodu vyjádření, ale zároveň by měl ctít povinnost loajality k zaměstnavateli, v tomto případě k vládě,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek.

I další schůze vlády, která je naplánovaná na příští středu, se tak zřejmě odehraje bez účasti TOP 09. Koaliční lídři se do příštího týdne nesejdou už proto, že předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je do 28. srpna na dovolené. Ten včera plánovanou schůzku s premiérem nepotvrdil. „Mám tu málo informací. Až se vrátím, budu zase v plné práci,“ sdělil z dovolené Schwarzenberg.

Jan Martinek

Lidové noviny, 19. 8. 2011, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme