Kalousek: Nic než neochota a nechuť uspořit jedinou korunu

8. 7. 2020

Sněmovna ve středu rozhoduje o rozpočtu na příští rok s rekordním schodkem půl bilionu korun. Zatímco Miroslav Kalousek (TOP 09) pochybuje o účelnosti vynaložení takové částky, Kateřina Valachová (ČSSD) obhajuje rozpočet jako investici do budoucnosti Česka.

„Ve třetím čtení tento schodek podpořím, byť nejsem šťastná se všemi parametry. Ale je to potřebný krok pro zemi,“ vysvětluje v pořadu Pro a proti na Plusu místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Miroslav Kalousek a s ním poslanecký klub TOP 09 ale návrh rozpočtu nepodpoří. „Nemůžeme se smířit s tím, že se zvyšují výdaje o desítky miliard, pod kterými si neumíme nic představit a neumí to ani vláda,“ říká.

A pokračuje: „Navíc je z posledních čísel zřejmé, že 500 miliard není konečné číslo a propad příjmů bude mnohem větší, než je dubnová predikce ministerstva financí.“

Valachová ale namítá, že téměř polovina z deficitní částky tvoří výpadek příjmů státu v důsledku koronavirové pandemie, jde o 213 miliard korun. „A ten balík peněz, o kterých bude vláda rozhodovat až v rámci svého vládního hlasování, je rezerva 36 miliard,“ vysvětluje.

Kalousek považuje tak vysokou rezervu za bianco šek. „Rozuměl bych vládní rozpočtové rezervě 5 miliard, ale 36? Co s tím vláda bude dělat a na co to použije? Nebo co těch 10 miliard na podporu podnikání, když vláda není schopna říci, podle jakých kriterií a na co tyto peníze půjdou?“ ptá se bývalý ministr financí a dnes předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Valachová: Škrtat budeme příští rok

Sociální demokratka věří, že krize žádají rychlou reakci: „A nyní máme skutečně mimořádnou situaci, takže musíme jednat rychle. Většina onoho deficitu jde na to, aby pokračovaly programy na udržení míst, našich českých firem. Okolní země jsou ještě štědřejší. Nebavme se tedy o tom, že to jsou peníze vyhozené do kanálu.“

Podle Kalouska je však nemravné, že stát nespoří. „Zatímco všechny firmy musí šetřit provozní výdaje až na dřeň, aby přežily, tak vládní úřady se chovají, jako by žádná krize nebyla a utrácejí svůj rozpočet z roku 2019. Mělo by se spořit v běžných provozních výdajích, jako to dnes dělá každá firma,“ naléhá.

Poslankyně slibuje, že v rozpočtu na rok 2021 už systémové škrty ve státní správě budou. „Nechceme jít cestou zkratkovitých řešení nebo tupých škrtů. Připravujeme úsporu minimálně ve výši 10 procent provozních výdajů,“ ujišťuje Kateřina Valachová (ČSSD).

To ale podle Miroslava Kalouska (TOP 09) nestačí: „Naprosto nechápu, proč nešlo těch 10 procent uspořit už v březnu. Firmy také nemohou říci, že musí šetřit provozní výdaje, ale udělají to až příští rok. Musely to udělat ze dne na den, jinak by nepřežily. To je jen nechuť a neochota uspořit jednu jedinou korunu.“

Poslechněte si celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

 

Zdroj: Český rozhlas Plus, Pro a Proti, 8.7.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme