Kalousek: Nemyslím, že policejní sbor je špatný

13. 7. 2012

Ministr Miroslav Kalousek v pátek v poslanecké sněmovně vystoupil na výboru pro bezpečnost. Tam podrobně popisoval svůj postoj k informaci policejního prezidenta Lessyho, který prohlásil, že mu ministr volal a že „to opravdu nevnímal  jako nátlak“ a označil to za „nevhodnou komunikaci“. Také poslancům vysvětlil své výroky na adresu policie.

Co přesně poslancům ke své kritice práce policie v kauze vydání exministryně Vlasty Parkanové řekl? Připravili jsme pro vás dva záznamy jeho projevů.

A jaký je názor ministra financí Miroslava Kalouska na práci české policie?

Já jsem opravdu nechtěl a nikdy jsem nemluvil o policejním sboru. Já si nemyslím, že policejní sbor je špatný, všichni policisté nejsou špatní, tak jako všichni politici nejsou špatní. Všichni policisté nejsou fajn, zrovna tak jako všichni politici nejsou fajn. Myslím, že poměr těch rovných křivých poctivých a nepoctivých je ve všech profesních skupinách stejný.

Představa, že jsou tady jenom poctiví policisté a jenom čestní politici nebo naopak, je asi směšná. Já jsem vždy mluvil o tomto konkrétním případě. V tomto konkrétním případě, což chápu, že může někoho velmi iritovat, dokážu pojmenovat a ukázat celou řadu objektivních nepravd, které v tomto obvinění jsou. To jsou objektivní nepravdy, na které nám stačí je porovnat s otevřenými zdroji, nemusí rozhodovat nezávislý soud. Jsem této členem poslanecké sněmovny, kdyby vydávání poslance nebylo parlamentní diskusí, tak můžeme diskutovat o tom, jestli jsou nebo nejsou mé výroky nevhodné. Ale jako člen této poslanecké sněmovny si ve veřejné parlamentní debatě opravdu vyhrazuji právo vyjadřovat se svobodně, nazývat věci pravými jmény a nenechat se ani ukřičet, ani zastrašit. To je mé svaté právo z Ústavy České republiky.

Martina Macková
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme