Kalousek: Neexistuje země, která by chtěla referendum o půjčce MMF

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

24. 1. 2012

Evropská smlouva o šetrném hospodaření či rozpočtové odpovědnosti nabývá konkrétnějších obrysů, na začátku příštího týdne ji budou probírat šéfové států a vlád zemí Evropské unie. Její cíl je od začátku stejný - omezit možnost příliš vysokých rozpočtových schodků a celkového zadlužení země. Evropské státy doufají, že i tím se podaří obnovit důvěru investorů v Unii jako celek. Nejsilnější vládní strana ODS oznámila, že trvá na tom, aby o připojení Česka k této dohodě rozhodli občané v referendu nejpozději před přijetím eura. I o této smlouvě jednal v Bruselu s resortními kolegy ministr financí Miroslav Kalousek, který je teď naším hostem. Dobrý den.

Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Vy jste, pane ministře, řekl, že snaze české vlády prosadit ratifikaci referendem nikdo z ministrů jiných evropských zemí neporozuměl. Proč ne, jak vaši kolegové reagovali?

Tak oni reagovali naprosto vytřeštěnými pohledy, žádná země, jsou země, nebo je jedna země, která jasně řekla, ano, my tuhle smlouvu nepodepíšeme. To je Spojené království. Ostatní země říkají, my se k té smlouvě připojíme za nějakých podmínek, něco sami pro sebe si chtějí vydobýt. Ale neexistuje země, která by řekla, že o tom chce uspořádat referendum a protože to, upřímně řečeno, není zcela na místě. Upřímně řečeno, jediný důvod, proč ODS chce referendum, je, že chce říct své principiální nekompromisní a jednoznačné možná, kde se..

Na to jsem se taky chtěl zeptat, to je, je to tedy jistá věc, v Česku určitě bude referendum o připojení se k této smlouvě?

Já si myslím, že je to vyloučeno. A že to ví i ODS. A právě proto říká, že chce referendum, protože aby mohlo být uspořádáno referendum, musel by být schválen ústavní zákon o referendu, o přistoupení k této smlouvě. ODS od samého začátku ví, že toto referendum nemůže být většina, a to jí vyhovuje, protože pan premiér Nečas a předseda ODS na březnovém summitu usměje, podepíše se a bude říkat - dokud nebude dohoda o referendu, do té doby není možné ratifikovat.

My se samozřejmě na reakci ODS zeptáme v našich dalších relacích, ale, pane ministře, jak jste jednal s kolegy v Bruselu, opravdu nikdo, neobjevuje se tam to, že by někdo nahlížel na to, jako na věc, kvůli které se přesunou významné pravomoci do Bruselu a lidé by měli mít právo vyjádřit svůj názor.

To je jiná věc. O tom, že, o tom článku 8, což jsou kompetence evropského soudního dvora, že jsou skutečně vážné pochybnosti o jeho legislativní relevanci a souvislosti s evropským právem takové, takové výhrady tam padaly a i já sám jsem některou z nich vznesl, ale měl jsem v úmyslu uvést to do pořádku s evropským právem, nikoliv vzít to jako záminku pro to, abychom to nemohli ratifikovat, dokonce i Irsko, které má obecný zákon o referendu a má velmi přísná pravidla o tom, kdy má být uvedeno referendum, říkalo, prosím, opravme to tak a tak, abychom nemuseli vyhlašovat referendum, to  se zcela liší od přístupu české vlády, které říká, ať to bude jak to bude, my stejně chceme vyhlásit referendum, protože nechceme vzít odpovědnost na svá bedra. To je bohužel přístup ODS.

Pane ministře, prosím ještě krátce k jedné věci, půjčka České republiky Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny, je pravdivá ta informace, která probleskla, že navrhnete, aby Česko dalo k dispozici 1,5 miliardy euro?

Já skutečně zítra předkládám na vládu materiál, který teď, nezlobte se, nebudu komentovat, protože nejdřív s tím musím seznámit své kolegy, byť jsem si všiml, že nějakým způsobem pronikl, a není to moje věc, já byl v Bruselu na internetové stránky, já v tuhle chvíli se omezím na jednu jedinou větu - od roku 2004, co jsme v Evropské unii, jsme dostali, nikdo nám nepůjčil, kromě těch výhod svobodného trhu a společných hodnot jsme dostali 176 miliard korun z peněz daňových poplatníků našich sousedů, jestli pod tímhle světlem 176 darovaných miliard, teď říkáme, my nechceme nikomu pomoci ani jednou korunou, to jsou ony výkřiky, které se dějí před úřadem vlády, ani korunu Bruselu, no, tak to je projev ryzího křupanství, za který já se hluboce stydím a který je morálně neobhajitelný. Proč tyhle lidé, proč tihle lidé v okamžiku, kdy jsme vstupovali do Unie, nedělali demonstrace a nekřičeli ani korunu z Bruselu, proč se nebránili tomu ...

Rozumím ...

... že jsme dostali těch 176 miliard, když teď jsem ...

Dobře.

... že by Česká republika měla pomoci svým sousedům, to je, nezlobte se, to je fujtajbl.

Ministr financí Miroslav Kalousek. Děkujeme, na shledanou.

Na shledanou.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 24. 1. 2012

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme