Kalousek: Nechci rozhodovat o svém platu

5. 11. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pane Kalousku, o snaze svých kolegů jste už od pátku mluvil jako o populismu a ten návrh jste aktivně nepodpořil.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ten návrh se netýká jenom poslanců a senátorů, ten se týká představitelů státní moci, což je zhruba 3000 soudců, zhruba 1500 státních zástupců a 281 poslanců a senátorů. A byl jsem to já, kdo před osmi lety, když byla krize, tak snížil nebo prosadil snížení platů všech představitelů státní moci o 20 % a zamražení těchto platů. To jsme udělali před osmi lety. Soudci si potom vysoudili u Ústavního soudu, že je to vůči nim nefér a ty platy jim byly rozmraženy, nám ne. A politická dohoda byla, že k tomu rozmražení postupně dojde do osmi let, takže k tomu plnému rozmražení má dojít až k 1. 1. 2019. Nejde o žádné zvýšení platů, nejde ani o snížení platů, jde o jenom o rozmražení toho automatu, který jsem tenkrát snížil a zamrazil. A já jsem zásadně proti tomu, abychom si dál určovali svoje platy, ať už jakýmkoli směrem. Nechme běžet ten automat. Kdybych tenkrát o 20 % nesnížil ty platy, tak dnes by razantně nenarostly. Udělal jsem to jenom pro poslance a senátory, protože soudy si to vysoudily. A já nechci, abychom si rozhodovali o svých platech a jestli se ten návrh paní ministryni líbí, tak bych se jí zeptal, jestli by mohla zdůvodnit, proč v resortu spravedlnosti má mít ministr spravedlnosti koeficient 2,50 zatímco státní zástupci 2,75. To nedává absolutně žádný smysl. Znovu říkám, kdybych tenkrát nesnížil platy razantně o těch 20 %, tak dnes by se razantně nezvyšovaly a nikomu by to nevadilo. Leč lidská paměť je krátká a populismus ala Okamura, ala Babiš je věčný. Na to demokratické hlasování si vezmu lístek do první řady, až na ten váš klub přijde pan předseda Babiš, paní ministryně. Nepochybuji o tom, jak bude klub hlasovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Paní ministryně, pojďte prosím reagovat. Jednak na slova o populismu a jednak potom na ty výtky, že se to netýká pouze poslanců a senátorů, ale i zaměstnanců justice.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Ano. Netýká se to pouze poslanců a senátorů, týká se to například i mě. Pan předseda uvedl jako příklad ministerstvo spravedlnosti, ale klidně může uvést ministra financí. On to dal do srovnání se státními zástupci. Já osobně se domnívám, že sahat na platy státním zástupcům, soudcům, prostě by nás dostalo do problému s tím, že chceme sahat na určitou míru nezávislosti jejich činnosti. A snížení, ten automatismus není zrušen, ten automatismus, o kterém mluví pan předseda Kalousek, ten tam prostě nastaven je. Pouze my chceme, aby zůstal ten násobek na úrovni prvního ledna 2018, je to prostě fér. Je to fér vůči občanům, to navýšení je prostě nehorázné, je to zhruba 20 %. Těžko se můžeme podívat občanům do očí, když si navýšíme takto platy. To není žádný populismus, to je prostě reálná pravda, že lidem se navyšují platy zhruba v průměru o 8 % a tam o 20%. V tuto chvíli mě to dává úplný smysl, já myslím, že tomu každý rozumí.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já nebudu v té diskuzi s paní ministryní pokračovat, nepřijde mi důstojná bavit se o vlastním platu. Nechci se bavit o vlastním platu, ale prosím pěkně, navrženo není zvýšení, navrženo je snížení. Snížení proti automatu, který tady běží řadu let, jenom jsme ho v krizi zamrazili. A já nechci, abychom si rozhodovali o svých platech, protože je to nedůstojné, ať už si je z populistických důvodů chceme snižovat nebo ať už si je budeme zvyšovat. Ale není pravda, že je tady návrh na zvýšení platů. Je tady návrh na snížení platů a kdybych já tenkrát to o těch 20 % nesnížil, tak by teď o tolik zvyšovány nebyly. Tečka. Dál o tom nemá cenu mluvit. Rozhodne sněmovna.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Promiňte. Já to chápu, stejně u té diskuze chci zůstat, ještě mě zajímá jedna věc. Mluví se o populismu, premiér mluví o nehoráznosti, ostudě, prezident použil slova, odpusťte mi to jako nenažranost. Nebojíte se Vy, pane předsedo Kalousku, jak to voliči pochopí? Co je to vzkaz pro ně, jak to budou vnímat?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já mám jediný vzkaz. My si nechceme rozhodovat o svých platech. Tady byl dávno domluvený automat, my si nechceme v normálních časech rozhodovat o svých platech, ani si je nechceme zvyšovat, v žádném případě, ani si je nechceme snižovat, nechť tady běží ten automat a my si nerozhodujme o svých platech. Ten automat tady je a jediné, co se stalo, že před osmi lety byla krize a bylo fér si ty platy o 20 % snížit. Po osmi letech ta krize zaprvé odezněla a zadruhé to rozmražení bylo naplánováno až za osm let, abychom tenkrát nerozhodovali o sobě, někteří jsme tam dodnes, ale většina sněmovny je dnes někdo jiný. To znamená, jim platy nebudou zvýšeny, jim budou prostě upraveny do normálního automatu tak, jak byl rozhodnut před 15 lety. Tečka. To je můj vzkaz voličům. Ti, kteří křičí a chtějí si snižovat platy, tak to dělají z důvodu populismu a já o svém platu nechci rozhodovat a vadí mi ten příklad, že ministr spravedlnosti má být v resortu spravedlnosti ten s tím nejnižším koeficientem, ten bude mít 2,50, státní zástupce bude mít 2,75 a soudce bude mít 3,06. Ministr spravedlnosti, který za to za celý zodpovídá, tak bude mít nejméně a to je prostě laciný populismus.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Pane předsedo, já to vysvětlím občanům jednodušeji na svém platě. Taky si o něm nechci rozhodovat. Ten automatismus tam zůstává, my pouze říkáme, zachovejte násobek stejně jako k prvnímu lednu 18. Takže já dám občanům příklad na svém platě. Můj plat za předpokladu, že to zůstane tak, jak je to vlastně v zákoně teď, to znamená, že se snížení toho násobku prostě nezmenší nebo nezůstane na úrovni roku 18, tak můj plat vzroste zhruba asi o 20 000. Od prvního ledna 2019. Pokud se sníží a prosadí se to, co navrhla vláda České republiky, tak se zvýší jenom asi o 5 000 korun. To je můj jasný vzkaz. Takže my říkáme, stačí těch 5000 korun, není potřeba zvyšovat o 20 000, teď dávám příklad na svém platu. Samozřejmě to je plus mínus podobné u těch dalších ústavních činitelů. Říkám stačí to, když občanům také ty mzdy takto nerostou, to je jasný vzkaz. Já na tom nevidím populistického vůbec nic.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Mě můj plat stačí takový, jaký mám, já ho nepotřebuji zvýšit. Ale nechci si o něm rozhodovat a vy jste tu Pandořinu skříňku otevřeli tím, že zase chcete politicky rozhodovat o našich platech a to nikdy nebude brát konce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Ještě jedna věc, bude se možná o tom konat mimořádná schůze, navrhli to Piráti a SPD. Jak budou hlasovat vaše kluby, pane předsedo?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

My to opravdu nepodporujeme, protože znovu opakuji. Mě můj plat stačí, jaký mám a není pro mě důstojné bavit se o mém platu. A právě proto, že nechci, abychom se o něm bavili, tak nechceme žádné politické rozhodování o našich platech. Běží tady automat a nechte ho běžet. Já mám jedinou prosbu, abychom neopakovali veřejně tu lež, že si někdo chce zvýšit platy. My si platy tímto návrhem nezvyšujeme ani o korunu, ten návrh chce ty platy již poněkolikáté snížit a já jenom opakuji, přestaňme si rozhodovat o našich platech.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Jaký očekáváte výsledek pane předsedo Kalousku? Poté, co říká premiér i tady paní ministryně financí.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Abych se Vám přiznal, je mi to úplně jedno. Znovu opakuji, můj plat stačí, já nepotřebuji korunu navíc, k mému životu mi stačí a to jediné, co hájím, je systémový přístup a ten systémový přístup je tady nabouráván obrovským populismem, já ho chápu, má určitě své posluchače a ta debata o tom je trapná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pane předsedo Kalousku, Vy jste navrhoval, aby byl rozpočet vyrovnaný. Lze to?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Samozřejmě, že to lze. Ty zásadní věci opravit nejdou, protože by se musely změnit zákony, ty souvisí zejména s reformami penzijního a zdravotního systému. To sice vláda 4 roky nebo 5 let slibuje, ale zatím dokázala jenom rušit naše kroky, nedokázala sama nic předložit, ale něco opravit jde, minimálně to obrovské plýtvání. Rozpočet tak, jak je postaven, v podstatě pokračuje v politice Sobotkovy vlády, to znamená myslí na dnešek a naprosto nemyslí na zítřek. A je to zejména tím, že narůstají takzvané mandatorní ze zákona povinné výdaje, které budeme muset platit, i když se nám nebude dobře dařit. Obrovsky narůstá armáda státních zaměstnanců, já jsem vládu žádal, aby alespoň na příští rok nenavyšovala státní zaměstnance o těch šílených 16 000. Za necelé 4 roky narostou tedy státní zaměstnanci skoro o 40 000. Narůstají mandatorní výdaje a není pravda, že investujeme do budoucnosti. Ještě v letošním roce investujeme mnohem méně, než jsme investovali v době krize. V loňském roce jsme investovali nejméně za 12 let. V příštím roce chce vláda investovat jenom o 8,5 miliardy víc, než se investovalo v krizovém roce 2012, i když bude mít k dispozici o 353 miliard víc. Je to skutečně rozpočet, který je zaměřen na přerozdělování pro dnešek, nemyslí na budoucnost. Paní ministryně řekla věda a výzkum. V roce 2012 jsme dosahovali aspoň toho jednoho procenta, byť nedostatečného HDP výdajů na vědu a výzkum. Na příští rok vláda předpokládá 0,75 % výdajů na vědu a výzkum. To znamená v rámci těch výdajů, které si můžeme dovolit dát, klesá poměr výdajů na vědu a výzkum, na investice vůči výdajům, které projídáme každodenně. Naše veřejné finance jsou zdravé, když se podíváte teď na ty letošní statická čísla, tak je to velmi hezký pohled. Ale ty dlouhodobé trendy díky této politice jsou neudržitelné a neříkám to jenom já, řekli to i experti. Národní rozpočtová rada řekla, že z dlouhodobého pohledu při téhle politice bez reforem jsou české veřejné finance neudržitelné, proto je ten rozpočet neodpovědný. Samozřejmě, když z mandatorních výdajů vyndáme státní zaměstnance, tak to opticky klesá. Ale když státní zaměstnance do toho zahrnete, protože ty smlouvy budete muset platit, i když se ekonomice dařit nebude, tak to samozřejmě stoupá, protože 16000 jsou jenom učitelé, to je sice hezké, ale za ty 4 roky jsme nabrali téměř o 40000 státních zaměstnanců víc. Tam samozřejmě nejsou jenom učitelé, tam je taky spousta úředníků. Já neberu státu a vládě právo říct, teď mám větší prioritu v policistech, v hasičích, v učitelích. Ale to pak musí vyřešit tak, že v té armádě zhruba 450 000 státních zaměstnanců někde dokáže ušetřit, aby někde jinde mohla posílit. Nám prostě ta armáda státních zaměstnanců neustále roste, přes veškerou digitalizaci jich máme každý rok víc a všichni to budeme muset platit, až už se ekonomice tak dařit nebude, to je ta neodpovědná politika, včetně vědy, výzkumu, včetně investic, kde prostě to v poměru k HDP, ať se nehádáme o jednotlivé roky je prostě méně, než to bývalo i v dobách krize, protože se to denodenně projídá. A to, že paní ministryně říká, že je stabilizátorem ekonomiky, no my schvalujeme nejenom rozpočet, ale i střednědobý výhled na léta 20 a 21. V letech 20 a 21 je předpokládána stejně neodpovědná politika a není ani myšlenka na to, že by došlo k prudkému ochlazení ekonomiky, nedej Bože, ke krizi, byť ty signály existují. Tohle, co dělá vláda v rozpočtové politice je prostě politika „po nás potopa“. Dneska to projíme a když zítra přijde problém, no tak ať si to odskáče někdo jiný.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pane Kalousku, na svém Twitteru jste napsal: „Janeček se v té funkci nikdy neměl objevit, dramaticky zvýšil nedůvěru veřejnosti v korektní a nestranný postup finanční správy.“ Jak konkrétně?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Finanční správa nebude nikdy oblíbená, to má paní ministryně pravdu, nikde na světě. Ale mohla by mít nějakou elementární míru důvěry a éra pana ředitele Janečka je spojená s tím, že se prudce zvýšila míra nedůvěry veřejnosti v korektní a nestranný postup státní správy, to jsou všechny ty nezákonné zajišťovací příkazy a likvidační pokuty za marginální problémy u EET a celá řada dalších věcí. On se stal symbolem té arogance moci, tak mu pravděpodobně už někdo vysvětlil, že už je to neúnosné a že už to nechce dělat a on udělal to rozhodnutí sám, ale co je důležité k tomu říct. Že pan ředitel Janeček byl jenom poslušný nástroj, že ta téměř likvidační politika vůči malým a středním podnikatelům, že to bylo jednoznačně politické zadání a poslušní úředníci vykonávali. Tohle politické zadání bylo promítnuto i do zásadní systémové změny v odměňování. Za pana ministra Babiše a paní ministryně v tom pokračuje, byl zaveden systém, že finanční úřady jsou odměňovány podle počtu podle objemu domněnek a pokut. To je něco, čemu jsem se vždycky bránil. Protože když byste odměňovala trestní soudce podle počtu let, které dají natvrdo, tak nestačíme stavět kriminály. To je opravdu neférový parametr a pak se těm lidem nemůžete divit, že chtějí odměnu a pak se nemůžete divit, že za špatně vyúčtovanou pětikorunu o EET dostanou 30 000 pokutu. Protože je k tomu ten systém, za který odpovídají politici, motivuje. To je politické zadání a je to vyhlášená válka malým a středním podnikatelům, kde bohužel pan ředitel Janeček byl poslušným nástrojem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Jsou finanční úředníci motivováni finančně?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Kdyby pan předseda nebyl šest let ministrem financí, tak bych si řekla - hovoří z neznalosti věci. Takže já se Vás ptám, Vy jste někdy prostě motivoval a Vy jste prostě ukládal finanční správě, jak má postupovat, to byste porušil zákon. Je jasně dán kompetenční zákon a já jsem byla interpelována minulý týden a zopakuji, co jsem řekla na interpelacích. Jednou je mi podsouváno, že snad řídím finanční správu, řídím nějaké kauzy, ukládám, vyvíjím tlak. Podruhé je na mě voláno z poslaneckých řad: konejte, zastavte to, dělejte, proč jste támhle neřešila ty kauzy. A já se chovám pořád stejně. Já celý život sloužím tomuto státu, celý život dělám pro tento stát, celý život se řídím zákony této země a neuhnu z toho ani o krok. To znamená, že já nemohu zasahovat z pozice ministryně financí do činnosti finanční správy a je to tak dobře a věřím, že pan předseda snad taky nezasahoval. Protože by porušoval zákon. Zákon mi jasně říká mantinely, kdy mohu vstoupit do toho, když jsou to opravné prostředky, pokud rozhodnu na posledním stupni. Generální finanční ředitelství, když je to dohlídková činnost a tak dále. To znamená, ta finanční správa hlavně v oblasti kontrol, ať už jsou to zajišťovací příkazy, ať už jsou to ty svatby, výzvy, ať už je to cokoliv, tak je autonomní, a tak je to prostě v pořádku. Toto přece není pravda, co říká pan předseda Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já jsem nikdy samozřejmě nevstupoval do živých kauz a nemyslím si, že tak paní ministryně koná. Ale také jsem nikdy nedovolil systém odměňování podle vybraných odměrek a pokut. To jsem nikdy nedovolil, to bylo zavedeno až za ministrů Babiše a Schillerové a pak nemusíte vstupovat do živých kauz, pak ti lidé vědí, že podle toho, jak velké doměrky a pokuty vyberou, tak podle toho budou odměňováni. Takže není potřeba vstupovat do živých kauz, stačí říct trhej, kousej, zabíjej, dostaneš odměnu. Tam je to politické zadání, to je ten systém, kterému já jsem se vždycky bránil a dnes tak dokonale funguje. A paní ministryně jako demokratická politička je tam od toho, aby něco takového nedovolila, ale ona to podporuje.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Já málokdy používám expresivní výrazy, zakládám si na tom, že jsem věcná. Je to lež, co jste tady řekl, to je prostě lež. Systém odměňování je zase věcí finanční správy. Ona má určitý objem peněz, dokonce nedostává žádné speciální peníze, oni si je našetří z nemocnosti. To znamená, že systém odměňování je věc finanční správy a já se tehdy, když v médiích zarezonovalo, že snad existuje nějaký takovýto systém, jsem si nechala vypracovat od generálního ředitele Janečka vyjádření a zjistila jsem, že takový systém neexistuje. Není žádný systém doměrků a těchto věcí, takto mě ubezpečil. Byl jeden případ na jednom úřadě, kde motivovali v určitém specifickém okruhu kontrol, nechci tady říkat, co to bylo za úřad, jaké specifické kontroly a k tomu jsem se vyjádřila velmi negativně, že toto nelze. To znamená nemohou být a nejsou motivováni finanční úředníci tím, aby byli dostávali odměny za doměrky, prostě není to pravda, je to prostě lež. Je to lež a Vy jste taky neřídil odměňování finančních úředníků.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Paní ministryně, neřídil, nevstupoval jsem do živých kauz, ale prováděl jsem něco, čemu se říká politická kontrola. Nedovolil jsem, aby se finanční správa chovala tak, že všichni jsou sprostí podezřelí a někdo náhodou uklouzne. Nedovolil jsem, aby dostávali odměny podle toho, kolik vybrali doměrek a pokut. Já vím, že to není na papíře, ale zrovna tak dobře vím, že to existuje a vím, že to ministři financí podporují.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Kde berete tu jistotu, pane předsedo?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Víte, za ta léta v politice, za těch 6 let na ministerstvu financí člověk má přece jenom hodně kontaktů a neformálních známostí. To znamená, ty informace jsou 100 %, jsou ověřené a koneckonců kdyby si někdo chtěl udělat tu analýzu, skutečně, kde dostávali ty největší odměny a kde byly ty největší doměrky a největší štvanice na malé a střední podnikatele, no tak to z té statistiky vyjde velmi snadno. Já, paní ministryně, pokud se tahle neúnosná už několik let likvidační praxe vůči malým a středním podnikatelům změní, tak docela rád řeknu: „ano, já jsem se pravděpodobně mýlil a já se hluboce omlouvám,“ ale zatím bohužel nemám jediný důvod si to myslet. Od nástupu hnutí ANO na ministerstvu financí, se vede likvidační guerillová válka proti malým a středním podnikatelům, finanční správa v tom hraje nesmírně negativní roli a nelze si přát nic jiného, než aby se to změnilo. Buď to změníte Vy, což bych si velmi přál a prosím Vás o to tady za všechny malé a střední podnikatele, a nebo to, pevně doufám, změní voliči. Ale to bude několik let trvat, a to už tady taky žádné malé podnikatele mít nemusíme.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/

Já jsem si přeložila jeho slova jednoduše, má informace z drbů, nic jiného. Žádná fakta nepředložil, má drby, prostě není to pravda. A co se týče toho, že řekl, že vytvářel politickou kontrolu. To je přece špatně. Finanční správa nemůže být pod politickou kontrolou, to je prostě špatně. Ona musí být nezávislá. Typický příklad byly dluhopisy. Vytvořil se obrovský tlak, problematika dluhopisů, já je tady nechci otevírat, to by bylo téma na hodinu a vyvolalo to, že generální ředitel nařídil kontrolu u všech firem, to je přece špatně. Finanční správa má dělat důslednou analytickou činnost, má si stanovit kritéria a ta kritéria jsou jasná. Stejně jste sledovali jenom určité firmy, ty firmy by stejně do toho hledáčku spadly, protože by ta kritéria prostě splnili.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Obecnou poznámku ke všemu. Paní ministryně, jedním ze základních rysů demokratického systému je, že represivní exekutivní složky, policie, zpravodajské služby, státní zastupitelství, finanční správa a celní správa, jsou pod politickou kontrolou a ta politická kontrola zaručuje občanům jejich nestranný výkon působnosti. Jestli Vy odmítáte svoji odpovědnost politické kontroly nad finanční správou, tak to prostě přestaňte dělat. Nezávislé rozhodování mají u nás pouze soudy, v žádném případě ne finanční správa.

 

Zdroj: Partie, TV Prima, 4. 11. 2018

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme