Kalousek: Nebojujeme proti zvýšení zdanění hazardu, vadí nám porušování pravidel

8. 10. 2015

Přepis vystoupení 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji za slovo, pane předsedající.

Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych vám předložil svůj procedurální návrh, ve kterém chci poprosit, abychom zmobilizovali zbytky rozumu. Jakkoliv nám některé účelové argumenty přisuzují opak, my opravdu nebojujeme proti zvýšení zdanění hazardu. Nám obsah té novely nevadí. Alespoň nám nevadí tolik, abychom kvůli němu blokovali schůzi Sněmovny. Jenom jsme prostě přesvědčeni, že návrhy takovéhoto typu, zejména návrhy na změnu daňových sazeb, mají být předloženy řádným návrhem - řádně projednaným, a nemají být schvalovány záplatovaným poslaneckým podvozkem, u nějž do této chvíle stále ještě nevíme, jak dopadne.

Není pravda, že jsme pod výjimečným časovým tlakem. Prosím, počítejte se mnou. Pokud odejde schválený návrh z Poslanecké sněmovny, ať už vládní nebo tří koaličních poslanců, který bude řádně projednaný (myslím si, že by měl být vládní) do konce listopadu - a máme dnes 8. října - pak ty nové sazby budou účinné od 1.1. 2016.

Nám opravdu záleží jenom na tom, abychom pracovali tak, jak se pracovat má. Velmi prosím o zvážení tohoto návrhu, a proto navrhuji naši mimořádnou schůzi přerušit nikoliv krátce, ale prostě přerušit. A jsem pevně přesvědčen, že předsedové poslaneckých klubů se velmi brzy dohodnou. Já jsem přesvědčen, že jsme schopni nalézt dohodu. Jestli se rozhodnete jít na sílu, jsme připraveni, ale většinou se nejedná o efektivní postup.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme