Kalousek: Navýšení minimální mzdy je nešťastný krok

Zaměstnanci s nejnižšími platy mohou počítat se zvýšením minimální mzdy od ledna příštího roku o pětistovku. Na růstu minimální mzdy z 8 500 korun měsíčně na 9 000 korun se dohodla vláda s odboráři a zaměstnavateli při jednání tripartity. Zvýšení navrhovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

3. 6. 2014

Dohodu o navýšení minimální mzdy uvítal šéf ČMKOS Josef Středula. „Mohla by jít nahoru ještě dynamičtěji. Stále ještě je nižší než sociální dávky, které člověk může dostat,“ řekl šéf odborové centrály.

Minimální mzda se zvedla loni v srpnu, a to o 500 korun na 8 500 korun. Předtím se zvýšila naposledy v roce 2007. V koaliční dohodě se vládní strany zavázaly, že po projednání v tripartitě bude vláda postupně minimální mzdu zvyšovat, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy ve státě. Ta loni činila 25 128 korun.

S navýšením minimální mzdy souhlasili i zástupci zaměstnavatelů. „Upozornili jsme ale, že v některých odvětvích s tím mohou být problémy,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 vládu za její dohodu s tripartitou o navýšení minimální mzdy kritizuje. „Je to nešťastný krok. V některých odvětvích, kde se pracuje tradičně a často na úrovni minimální mzdy, jako je textilní průmysl, to může způsobit velké problémy. Povede to k velkým potížím jak zaměstnavatelů, tak těch nejslabších zaměstnanců, kteří přijdou o zaměstnání,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Josef Kopecký

Právo, 3. 6. 2014, rubrika: Ekonomika, str. 7

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme