Kalousek: Naším největším sokem je Zemanův sjednocený levicový blok

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

12. 9. 2013

Jaké má TOP 09 tři hlavní programové priority?

Je to svoboda, demokracie a právní stát na místě prvním, odpovědnost individuální, rozpočtová, jakákoliv, na místě druhém a vzdělání jako východisko pro budoucnost na místě třetím.

Vy i předseda strany Karel Schwarzenberg zdůrazňujete obranu svobody a práva. Jak to bude v kampani konkrétně prezentováno? Objeví se například nějaké plakáty proti prezidentovi, jehož kritizujete?

Nebudeme se zaměřovat na negativní kampaň. Neberte to jako kritiku. My tady upozorňujeme na riziko, které je ve společnosti zjevné. Uvědomujeme si, že je ve společnosti velká poptávka po vládě silné ruky, ale chceme upozorňovat na to, že taková vláda vždy povede k oklešťování individuálních lidských práv a svobod, za které chceme ten zápas podstoupit. Upozorňujeme také na to, že dnes levicová scéna je kolem pana prezidenta v podstatě sjednocená, protože faktickým lídrem sociální demokracie je Miloš Zeman.

Jak se zapojíte do kampaně?

Kromě mediální komunikace to bude komunikace na Facebooku, internetu a především každodenní výjezdy do terénu. Jak do mého volebního kraje, což jsou střední Čechy, tak se počítá s tím, že budu zajíždět i do jiných regionů, neboť jsem místopředseda strany a předseda programové rady.

Koho považujete ve Středočeském kraji za největší soupeře?

Největší soupeř v každém kraji je sjednocený levicový blok. Ve všech krajích bude základní střet mezi TOP 09 a sociální demokracií, jejíž síly chce Miloš Zeman jednoznačně využít k tomu, aby změnil systém na autoritářský.

Jakou tomuto souboji dáváte šanci?

Kdybychom tomu nedávali šanci, tak nejdeme zápasit. Uděláme všechno pro to, abychom zvítězili.

Co říkáte na výběr Miroslava Šloufa do čela kandidátky SPOZ v Praze?

Myslím si, že je to zcela typické, že to jen dokresluje celkovou atmosféru. Panu prezidentovi může být jako lídrovi toho sjednoceného bloku jedno, jestli bude úspěšnější pan Zavadil ( odborový předák a lídr pražské kandidátky ČSSD - pozn. red. ) nebo pan Šlouf. On bude mít stejně své jisté. Své jisté nebude mít volič.

Jan Jiřička

iDNES.cz, 12. 9. 2013, rubrika: Domácí