Kalousek: Národní program reforem znamená destabilizaci veřejných rozpočtů

19. 4. 2014

Koaliční vláda během středečního jednání schválila Národní program reforem, ten má podle premiéra Sobotky (ČSSD) pomoci oživit hospodářský růst Česka. Miroslav Kalousek (TOP 09) ale tento plán považuje spíše za antireformy a obává se destabilizace veřejných rozpočtů. Server Lidovky.cz se zeptal zástupců opozice, zda si myslí, že Národní program reforem, který vláda schválila, může pomoci hospodářskému růstu Česka.

Miroslav Kalousek (TOP 09)
Myslím, že to je spíš Národní program antireforem a výsledek tohoto uvažování vidíme snadno v programu, který předložil pan ministr Babiš, kde po několika letech úspěšného snižování strukturálního deficitu, předkládá postupné zhoršování tohoto deficitu. Jinými slovy řečeno, došlo k otočení trendu opět směrem k destabilizaci veřejných rozpočtů. Pan ministr Babiš říká skrze čísla, která sám předkládá, že nechce šetřit a chce zemi zadlužovat rychleji a nehodlá se řídit mezinárodními závazky České republiky. To je jednoduchá interpretace.

Petr Gazdík (TOP 09 a STAN)
Tahounem hospodářství nejsou vládní investice, ale soukromé investice, nicméně vláda se má snažit vytvářet podmínky pro růst ekonomiky a takový plán je sám o sobě bohulibý. Co je však jeho konkrétním obsahem v případě Sobotkovy vlády, netuším. Jen je škoda, že kroky, které vláda dělá, nebo plánuje, jdou přesně proti tomuto. Chce například zvyšovat mandatorní výdaje, než by konkrétně podporovala hospodářský růst. Není vůbec jasné, jak bude vypadat rozpočet na příští rok třeba pro kapitolu dopravy. Vláda pracuje víceméně na dluh, protože nechce žádným způsobem snižovat deficit veřejných financí, i když to zejména strana ANO před volbami slibovala.

Toto je zkrácená verze článku. Celý text si můžete přečíst ZDE.

Matěj Ludvík

lidovky.cz, 18. 4. 2014, rubrika: Domov