Kalousek: Musíme uhlídat, jak si české banky a jejich matky mění aktiva

Pokud vznikne bankovní unie, jíž by se účastnily jen některé státy Evropské unie, mohlo by to znamenat konec jednotného vnitřního trhu Unie, řekl ministr financí Miroslav Kalousek před jednáním evropských špiček v Bruselu. Důležité podle něj je, aby Česko dokázalo ohlídat vztah domácích bank a jejich zahraničních vlastníků.

26. 6. 2012

"Je důležité, aby si nemohly měnit aktiva jinak, než za tržních podmínek. Protože by to mohlo znamenat, že bez možnosti zásahu domácího regulátora se výrazně zhorší bilance dcer, které jsou našimi stěžejními bankami," zdůraznil ministr financí a první místopředseda TOP 09 Kalousek.

Jinými slovy jde o to, aby si zahraniční vlastníci českých bank neřešili své problémy na úkor dceřiných společností. Čeští politici dlouhodobě opakují, že domácí banky jsou v dobré kondici na rozdíl od řady evropských.

Vláda se v úterý zabývala mandátem, s nímž se premiér Petr Nečas zúčastní jednání summitu Evropské unie 28. a 29. června v Bruselu.

"Je zřejmé, že to, co se projednává zatím na expertní úrovni, v tom je řada citlivých věcí. Jednání bereme nesmírně věcně a jdeme do toho bez ideologické předpojatosti," prohlásil Kalousek. Nečas se tiskové konference po jednání vlády neúčastnil.

Vicepremiérka Karolína Peake ze strany LIDEM uvedla, že by byl na místě apel v Bruselu, aby klíčové materiály se zásadními návrhy česká vláda dostávala nikoli hodiny, ale dny či týdny předem.

Kalousek také uvedl, že pokud se na evropském summitu bude mluvit o navýšení kapitálu Evropské investiční banky o 10 miliard eur, týkalo by se to České republiky částkou 76 milionů eur, kterou by měla přispět. Cílem návrhu, podle nějž by byl navýšen kapitál Evropské investiční banky, je podle českého ministra financí to, aby mohla EU rozšířit svou úvěrovou angažovanost.

Jednou z věcí, které budou špičky států Evropské unie ve čtvrtek a v pátek řešit, budou totiž prorůstová opatření, která se pokusí prosadit velké evropské země Německo, Francie, Španělsko a Itálie.

Josef Kopecký

iDNES.cz, 26. 6. 2012

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme