Kalousek: Mohlo jít o útok na Vojenskou zpravodajskou službu

Policie viní bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy, které si údajně objednala šéfka kabinetu Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová. Agentuře ČTK to řekl obhájce Páleníka Tomáš Sokol. Podle Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se však mohlo jednat o útok Vojenskou zpravodajskou službu.

14. 6. 2013

"Nedovedu si představit, že by se generálové Páleník a Kovanda nechali něčím takovým úkolovat," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Kalousek. Pokud nebudou šéfové Vojenské zpravodajské služby obviněni i z jiných, závažnějších trestných činů, mohly podle něj za zásahem být i jiné důvody.

"Je naprosto absurdní kvůli takovémuto pavlačovému trapasu - a nikoliv kvůli závažné trestné činnosti - zostudit a znehybnit, v podstatě imobilizovat Vojenskou zpravodajskou službu," řekl Kalousek. Zpravodajské služby malého státu jsou podle něj klíčově závislé na mezinárodní spolupráci a důvěře. Pokud stát zatkne a uvězní vlastního šéfa zpravodajské služby, tak to znamená, že ta služba ztrácí ve světě důvěru. "To jsou ty obrovské škody. Ta důvěra se obnovuje jenom velmi pomalu," dodal Kalousek.

"A tady se musím ptát, co vlastně bylo tím záměrem, zvlášť k tomu rozsahu té akce. Jestli skutečně záměrem bylo stíhat bagatelní trapas, nebo imobilizovat vojenskou zpravodajskou službu a poškodit Česku republiku," míní Kalousek. "To jsou otázky, které si nutně budeme muset klást, pokud je ta informace pravdivá, pokud tam není něco jiného. Pokud je tam závažnější trestná činnost, prosím," konstatoval. "A proto doufám, že to není pravda, že toto není jediná věc, ze které jsou ti generálové obviněni," dodal Kalousek.

pcl

tyden.cz, 14. 6. 2013, rubrika: Domácí