Kalousek: Ministr zahraničí bez autority sníží respekt ČR

25. 9. 2018

Václav MORAVEC, moderátor
Z asistenta europoslance, ministrem zahraničí České republiky. Sociální demokraté našli náhradu za Miroslava Pocheho. Europoslance, kterého prezident republiky Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí. ČSSD sáhla po jeho bývalém asistentovi, nově náměstku ministra zahraničí Tomáši Petříčkovi. Ústupek prezidentu republiky, nebo racionální řešení platové situace? Miloš Zeman ve středu při odchodu ze zasedání vlády, řekl, že se s Tomášem Petříčkem sejde. Pokud mu ho premiér Andrej Babiš přivede. Bývalý ministr zahraničí, Karel Schwarzenberg, označil nominaci Petříčka za ponížení české zahraniční politiky, když budu citovat. Podívejme se na to, kdo všechno zastával post ministra zahraničí od vzniku samostatné České republiky. Ministry zahraničí většinou bývaly výrazné osobnosti politických stran. Jan Kavan za ČSSD, Cyril Svoboda z KDU-ČSL, Alexandr Vondra, Občanská demokratická strana, Karel Schwarzenberg TOP 09. Mezi významné politiky nesporně patřil i Lubomír Zaorálek z minulé Sobotkovy vlády. V úřednických vládách post ministra zahraničí zastávala diplomat Jan Kohout. Právě až na diplomata Jana Kohouta šlo o výrazné politiky. Co krom kritiky vlastně hodláte s tím jako opozice dělat?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Obecně platí, že jsou dva typy autorit. Ta jedna je formální, tu získáváte z funkcí, ta druhá je neformální. Jste významná osobnost, nebo těžká politická váha. Takže každý vážně poslouchá, co říkáte. Vždycky je zvykem, a nejen v České republice, že do pozice ministra zahraničí, se dává někdo s tou neformální autoritou, která je pak jen potvrzena tou funkcí. Tady je to obráceně. Kdyby byl pan Petříček geniální, já o něm nechci říct nic špatného já ho neznám. Ale kdyby byl pan Petříček geniální, tak tou neformální autoritou vybavený není a je příliš velký luxus na to zkoušet ve funkci ministra zahraničí, jestli jí získá nebo ne. To znamená, že to samozřejmě bude limitovat váhu české diplomacie, to bude limitovat mezinárodní váhu a respekt České republiky. Já si myslím, že i těžký hřích Sociální demokracie, že na to, aby si vyřešila nějaký svůj vnitrostranický problém, tak že poškodila Českou republiku tím, že navrhla člověka bez neformální autority.

Václav MORAVEC, moderátor
Otázka zněla, co s tím budete dělat jako opozice?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Jako opozice nemůžete dělat vůbec nic, protože tahle vláda nemá naši důvěru, nemůže jí mít. Z důvodu mnohem vážnějších, než je ministr zahraničí bez neformální autority. No a tohle je jenom takový kamínek do mozaiky, že obě dvě ty koaliční strany nemyslí na zájem České republiky, ale myslí jen na své úzké vnitrostranické partikulární zájmy. A tím pochopitelně trpí Česká republika.

Jan CHVOJKA, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/
Já dám příklad z Rakouska. Tam možná taky kdysi nějaký tamní předseda Kalousek říkal, že Sebastian Kurz, když se stával ministrem zahraničí, a je to dnešní rakouský kancléř, nemá autoritu a ono je vidět, že jí nabyl a že jí má.

Václav MORAVEC, moderátor
Jinými slovy Tomáš Petříček je pro Sociální demokracii novým Sebastianem Kurzem?

Jan CHVOJKA, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/
To nikdy nevíte.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
To je naprosto nevhodné přirovnání. Sebastiana Kurze předtím někdo zvolil. On prošel nějakou soutěží. Pan Petříček neprošel vůbec žádnou soutěží. Znovu opakuji, nic proti němu, neznám ho, může být geniální, ale nikdy ho nikdo nikam nezvolil, nemá absolutně žádnou autoritu, nemá žádnou váhu, a to bude limitovat váhu české diplomacie v zahraničí. To je ten problém. Ne, že nám bude ve Sněmovně něco říkat nějaký Petříček. To já přežiji, ale ta váha České republiky v zahraničí bude o to snížena.

Jan CHVOJKA, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/
Zahraniční politiku vykonává vláda, jejíž součástí je ministr zahraničí, který je za ČSSD. To uvidíme v čase, jestli pan Petříček bude submisivní. Já si myslím, že nebude. A co se týče těch námitek, že nemá zkušenosti, tak podívejte se, Sebastian Kurz je taky neměl. Jestli byl zvolen, nebo nebyl, to je věc jiná, ale my se bavíme o personě, která je na ministerstvu a ta persona zvolena být nemusí. To zaprvé. Zadruhé dám příklad paní Maláčové. Znám ji dlouhá léta, a říkal jsem si toho 5., nebo 8. července, kdy s ní pan Hamáček přišel, a došlo k té výměně za pana Krčála, jestli bude ona tou fundovanou, zdatnou osobou. Fundovaná je, já jí znám a já myslím, že za ty dva měsíce a půl, udělala spoustu práce, že je vidět, že bojuje za program ČSSD, že bojuje za to, aby lidi žili důstojně a já očekávám prostě to stejné u Tomáše Petříčka. Proč by ministrem zahraničí, tedy takový ten úzus, že milujeme všechny prezidenty bez ohledu na to, jestli to byl Gustav Husák, nebo někdo jiný, proč by ministrem zahraničí musel být, a to nemyslím nějak zle, zrovna šedesátiletý zasloužený politik. Proč to nemůže být mladý člověk? Dejme mu šanci.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Nejde vůbec o věk. Jde o tu politickou váhu, kterou třeba ten Sebastian Kurz měl ve svém velmi mladém věku. Já vůbec nepochybuji o tom, že pan Petříček je slušný člověk. Ale toho slušného, odborně zdatného člověka, také musí někdo poslouchat. Musí ho někdo brát vážně, a tohle je problém člověka, který tu neformální autoritu nemá. Vy jste řekl, že se to ukáže časem. Ale Česká republika si nemůže dovolit ten luxus, mít pozici ministra zahraničních věcí, jako školné na to, že se tu ukáže. Prostě tam musí jít hotová osobnost, která má respekt i za hranicemi naší země, protože to je potřeba, aby takový ministr zahraničí byl. A to prostě pan Petříček není. Já mu strašně přeju, aby se do téhle pozice jednou dostal a byl třeba premiérem, nebo prezidentem, ale k tomu se musí dospět nějakým procesem. To nemůže být tak, že si tři sociální demokrati řeknou, že když to nemůže být Poche, tak musíme uspokojit pražskou Sociální demokracii, tak tam prostě prskneme někoho, kdo se Pochemu líbí.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, Vy máte nějaké podrobné informace ze Sociální demokracie, že to popisujete?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Ta Praha je strašně malá, takže takovéto věci se vždycky dozvíte, jak se docházelo k výběru ministra zahraničních věcí. A možná to vyřešilo problém Sociální demokracie, ale poškodilo to Českou republiku. A to já vyčítám samozřejmě Sociální demokracii, ale taky premiérovi, kterému je úplně jedno, jak bude někdo brát vážně jeho ministra zahraničí.

Václav MORAVEC, moderátor
Vám si hromadně stěžovali v neformálních rozhovorech čeští velvyslanci? Že nevědí, jakou zahraniční politiku zastupovat?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já Vám zkusím odpovědět Vaší připomínkou, pane redaktore, Vy jste řekl vždyť přece velvyslanci se pravidelně setkávají s premiérem. Schválně jste neřekl ani toho ministra zahraniční, protože jsme dlouho žádného neměli. Tak si zkuste představit, že jste velvyslanec, já si Vás jako kompetentního velvyslance představit umím a sedíte v tom Černínu a slyšíte projev předsedy vlády k těm velvyslancům. Schválně si ten projev přehrajte, je v otevřených zdrojích a pak si odpovězte, jestli byste věděl, co jako velvyslanec máte dělat. Vždyť tam plácal páté přes deváté. Co si z toho ti chudáci mají vzít. A tohle je bohužel problém české zahraniční politiky v téhle chvíli. Něco jiného říká prezident, něco jiného říká premiér, něco jiného pravděpodobně říká ministr zahraničí. Ale ono je to i v těch vládních stranách, tam také v té zahraniční politice říká každý něco jiného.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale tady koordinují, nejvyšší ústavní činitelé zahraniční politiku České republiky. Jejich setkání, zdají se býti harmonickými. A teď mi uveďte konkrétní příklady, kdybyste řekl, že česká zahraniční politika není jednotnou zahraniční politikou.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Dobře. Setkali se tři ústavní činitelé. Ten čtvrtý tam nesměl. A řekli si, že důvody k trvání ruských sankcí platí. S těmi souhlasíme, byť si nemyslíme, že by v tom měla být Česká republika pasivní, ale že by naopak jako kdysi okupovaný stát měla zdůrazňovat, jak jsou důležité. Ale prosím, to je stanovisko těch, kteří v tuhle chvíli vládnou. A vystoupí pan prezident a řekne, že by nejradši ty sankce zrušil. Samozřejmě výrok, který řekne, ať už je to kdekoliv, tak znejistí všechny naše spojence a co mají ty chudáci velvyslanci dělat. Úplně stejné to bylo s případem kauzy novičok. Kde prostě něco říkají naši spojenci, jsou to naši spojenci, potvrzují to všechny zpravodajské služby, ale prezident republiky říká něco úplně jiného.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale on je v menšině, on neprosadil to, aby se Česká republika, přidala na stranu zemí, které by byly v rámci Evropské unie proti sankcím. Neukazuje se, že prezident je v té menšinové pozici a nic neprosazuje?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Tak samozřejmě, ale ten velvyslanec v té zemi se s tím musí nějakým způsobem vypořádat. Prostě znovu říkám, ta politika je diskoordinovaná, nemá své priority, tak jako kdysi česká zahraniční politika měla své priority. No a problémem pochopitelně je, že i v těch vládních stranách na důležitá témata, jsou diametrálně odlišná stanoviska. Takže ani vláda není schopna zaujmout jednotné stanovisko.

Václav MORAVEC, moderátor
Miroslave Kalousku, už Vás oslovil kvůli návrhu rozpočtu Andrej Babiš?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Ne a oba vedeme parlamentní debatu, takže je jedno jestli osloví, nebo neosloví. Ale asi je potřeba říct o čem se bude jednat nejdřív. Rozpočet má specifický způsob projednávání, tak nás teď čeká první čtení. Kde se schvalují jen základní parametry, ne ty vnitřní priority, to znamená příjmy, výdaje, vztahy, místní rozpočty, deficit. Takže nás čeká diskuze v prvním čtení. My jasně říkáme, že tak jak je rozpočet navržený, je neodpovědný, je plýtvavý, je přerozdělující, nemyslí na budoucnost. Jsou dvě možnosti. Buď Sněmovna ty parametry schválí, nebo je vládě vrátí s doporučením, jak rozpočet přepracovat. A my navrhneme, jak rozpočet přepracovat, abychom mohli podpořit jeho propuštění do druhého čtení. Něco se spravit nedá, protože to by znamenalo změnu zákonů, takže ideální už být nemůže. Ale něco se spravit dá. Takže my navrhneme snížit celkové výdaje o 40 miliard, tak aby deficit byl nula a ne mínus 40 a navrhneme, aby celková výše investic v porovnání k celkovým výdajům, tedy ten poměr investice a celkové výdaje, se zvýšil alespoň na úroveň, kterou jsme byli schopni držet v době krize v roce 2012.

Václav MORAVEC, moderátor
Vy tedy navrhnete jako poslanecký klub TOP 09 vrátit vládní rozpočet.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Vrátit ho k přepracování, dát jí 20 dní na přepracování, to je zákonná lhůta. Snížit výdaje o 40 miliard a zvýšit investice, aby ten poměr investice k celkovým výdajům, odpovídal alespoň tomu, co jsme investovali v krizových dobách. Protože to bylo 9,9 procenta celkových výdajů. Teď je to jen 8,1. Chcete-li to v konkrétních číslech, z navržených 122 miliard, zvýšit investice alespoň na 150. Pokud by vláda tenhle náš návrh akceptovala a přepracovala to do těchto parametrů, tak jsme samozřejmě připraveni pustit to do druhého čtení a tam potom diskutovat ty konkrétní priority, kde pro nás samozřejmě to vzdělání, bezpečnost, ale to už je věcí politické diskuze. Ale to základní jsou ty parametry. Příjmy, výdaje, výše investic. Pokud vláda tenhle náš návrh nebude akceptovat, tak samozřejmě můžeme dál diskutovat a zápasit o změny uvnitř těch mantinelů. Ale ty mantinely už jsou v tu chvíli natolik špatné, že ten rozpočet nemůžeme podpořit, ať by došlo k vnitřnímu přesunům, jakýmkoliv.

Václav MORAVEC, moderátor
Pane předsedo Chvojko, tady jste slyšel s jakým návrhem přijde TOP 09. Dát vládě 20 dnů na přepracování státního rozpočtu, aby byl státní rozpočet vyrovnaný a větší procento šlo do výdajů na investice.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Alespoň na tu úroveň roku 2012. Znovu opakuji.

Jan CHVOJKA, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/
No, tak je to odvážná myšlenka, odvážný návrh. My se určitě nebráníme diskuzi, ale předpokládám, že to nepodpoříme. V návrhu státního rozpočtu na příští rok jsou zakotveny priority ČSSD a samozřejmě hnutí ANO, jako je zvýšení investic. To tam je oproti předchozím rokům, platy veřejných zaměstnanců mají narůst v průměru o osm procent. U učitelů je to o patnáct procent, v průměru pět tisíc. Takže tam dojde k velkému zvýšení. A samozřejmě jsme rádi za to, že od toho příštího roku se zvednou důchody v průměru o 900 korun. Takže naše priority tam jsou a my jsme se nebránili jednání, rádi budeme jednat. Návrh předsedy Kalouska nebude podpořen.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Několik let veřejnost slyší vášnivou kritiku vládních stran, obou dvou, že my jsme v době krize málo investovali. A my nechceme tímhle návrhem nic jiného, než aby vláda investovala aspoň tolik, nikoliv v absolutním čísle, ona má o 353 miliard víc, než jsme měli my tenkrát. Ale aby ten poměr investic k celkovým výdajům, byl alespoň takový jako ten, který oni kritizovali. Protože my jsme dokázali udržet alespoň ten desetiprocentní podíl investice vůči celkovým výdajům, kdežto oni ten podíl mají výrazně nižší. Je to tak nepatřičná prosba?

Václav MORAVEC, moderátor
Sociální demokracie se střílí do vlastní nohy, v čele s prvním místopředsedou ČSSD, Jiřím Zimolou, který za to nese zodpovědnost. Proč toho nevyužít. Byť Jan Chvojka tvrdí, že poslanecký klub je jednotný. Mají tam Milana Chovance, který nesouhlasí s tím, kam se vyvíjí Sociální demokracie. Proč si neotestovat sílu vlády a možná na podzim nevyvolat hlasování o nedůvěře.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já nepokládám za fér, abych v přímém přenosu říkal, co má dělat jiná strana.

Václav MORAVEC, moderátor
Otázka zněla, jestli toho z opozičních lavic míníte využít.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Z opozičních lavic bych si naopak přál, kdyby byla Sociální demokracie čitelná. Samozřejmě od toho lze využít při hlasování o nedůvěře vládě v okamžiku kdy je to vhodné, ale čitelnou Sociální demokracii, kupodivu že to říká pravicový politik, tak čitelnou Sociální demokracii Česká republika potřebuje. A ona pro mě, jako pro diváka, čitelná není. Netýká se to jenom prvního místopředsedy. Vezměte si, že místopředseda strany pan Jaroslav Foldyna, vyjadřuje veřejně a rád jednoznačně protiunijní a proruská stanoviska, spolu s Václavem Klausem z ODS a s pány Doubravou a Kohlíčkem. Což jsou opravdu certifikovaní bolševici, demonstrují spolu před Maďarskou ambasádou. A pak opravdu člověk neví, jakou politiku Sociální demokracie opravdu dělá.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, možná to je cílem ČSSD.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
U místopředsedy opravdu nemůžou říct, že je to exces. Pochopitelně, že každá strana má nějaký exces, ale pokud jsou to už významní funkcionáři, ať už je to místopředseda strany, nebo předseda výboru v Poslanecké sněmovně, tak to jsou lidé, kteří v té straně mají politickou váhu a mají za sebou poměrně velkou část síly té strany. A pak nikdy nevíte, co vám ta strana udělá. A to mně nedělá vůbec žádnou radost, já bych byl mnohem radši, kdybych mohl předpokládat co Sociální demokracie udělá. Já to v tuhle chvíli nevím.

Václav MORAVEC, moderátor
Podle nejnovějších informací, kupříkladu Média politique, to byl francouzský prezident Emanuel Macron, který prohlásil že je dál neudržitelná situace s potížisty v rámci Evropské unie. A že ti, kteří nechtějí sdílet evropskou solidaritu, že by například měli být vyloučeni ze Schengenského prostoru. Debata podle Andreje Babiše by měla být o tom, že se smíříme s ilegálními migranty a že ti ilegální migranti se mají redistribuovat. Jak vážná je to hrozba?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já si myslím, že se tím jen snaží, abychom všichni viděli ten pohled jeho očima.

Václav MORAVEC, moderátor
Myslíte, že to není reálná hrozba.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Pevně doufám, že nikoliv. Nicméně, měli bychom brát vážně také pohled našich partnerů. Zkuste se na to podívat očima pana prezidenta Macrona. Francie je čistý plátce, nese velké náklady společného evropského projektu, teď tam přijede pan premiér Babiš na summity, který neumí říct nic jiného než, já chci jenom vaše trhy, za vaše dotace a z těch dotací jsem ještě vyšetřován, že je rozkrádám. No to je opravdu parťák jako hrom. Tak si logicky položíte otázku, jestli bez takových partnerů by ta společná Evropa nebyla silnější. Z tohohle hlediska ten pohled chápu a docela mě mrzí, že naše reprezentace vystupuje, tak jak vystupuje na evropské úrovni.

Václav MORAVEC, moderátor
Nemyslíte si, že to je reálná hrozba?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
Já pevně doufám, že ne. Nicméně bych velmi prosil českou diplomacii, aby tak jako my bychom si měli uvědomit své priority a někdy se obávám že toho současná vláda vůbec není schopna, že jezdí na summity s tím čemu chce za každou cenu zabránit, ale vůbec si neujasnila co chce za každou cenu prosadit. Že to neumí definovat ten český národní zájem, tak abychom se také uměli podívat na ty zájmy svých partnerů, protože jen tak může vzniknout nějaká společná dohoda, že si uvědomujeme nejen svoje vlastní priority a vnitrostátní problémy, ale že si také snažíme uvědomit priority těch partnerů a hledat nějaký průnik, jak najít společnou dohodu. A myslím si, že Česká diplomacie v tom naprosto trapně selhává.

Jan CHVOJKA, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/
Já bych neřekl, že Česká republika, nebo její představitelé mají nějaký problém s Evropskou unií. Je jediný problém, a to je problém migrační politiky. Já si myslím, že náš postoj, který například v té bývalé vládě prezentoval ministr vnitra Chovanec, že se ukázalo ve finále, že byl správný. Jak řekl správně kolega Farský, opravdu migrační vlna spadla za ty tři roky o 90 % a my stále odmítáme kvóty, my jsme pro to, abychom se o tom mohli rozhodovat sami a to je vlastně to jádro pudla a vlastně jediná věc, kdy máme nějaký problém s Evropskou unií. Ale žádný jiný, kdybysme chtěli snad z té Evropské unie vystoupit.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
To přece není pravda. My jsme za vámi vždycky stáli v těch základních parametrech, že jsme proti kvótám, že si rozhodujeme suverénně sami a že ta pomoc musí být dobrovolná. Ale pod slovem dobrovolná pomoc, si nikdo nepředstavoval idiotské výroky, my sem nevezmeme jednoho jediného sirotka, i kdyby to potřeboval. To jsou totiž výroky, díky kterým nás svět vidí jako bandu sobců a česká veřejnost taková není.

Zdroj: ČT, Otázky Václava Moravce, 23. 9. 2018

Štítky
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme