Kalousek: Lidé by si měli na důchod povinně spořit

23. 2. 2010

TOP 09 bude prosazovat, aby se průběžný důchodový systém doplnil o větší individuální spoluúčast občanů. Lidé by si měli povinně odkládat přitom více než čtyři procenta ze státního systému. Uvedl to v rozhovoru pro ČT místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek.

Opt-out, tedy vyvedení peněz ze stávajíícího důchodového systému do soukromých účtů penzijních fondů, jako hlavní součást důchodové reformy dlouhodobě prosazují ODS a TOP 09. Podle propočtů týmu kolem Vladimíra Bezděka totiž hrozí, že v roce 2050 bude mít důchodový účet v dnešních cenách schodek kolem 120 miliard korun ročně.

"Mají-li být penze důstojné, pak je nezbytné tento průběžný systém doplnit větší individuální spoluúčastí během celého ekonomicky aktivního života," zdůraznil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Bez radikální reformy se podle něj státu nepodaří zbavit rostoucích schodků.

Podle Kalouska krátkodobé snížení penzí, aby to důchodového systému „nateklo" více peněz, není to, co by TOP 09 navrhovala. „Nechceme generační systém, ale individuální spoluúčast během aktivního života. Občané by měli odkládat část svých příjmů, to je princip penzijní reformy," podotkl dále Kalousek. Upozornil, že lidé by měli povinně odvádět nejenom čtyři procenta ze státního systému, o nichž se hovoří, ale i víc, což je švédský model. Ten ale prý TOP 09 prosazovala už dříve.

„Bohužel bez ohledu na to, jestli budeme mít krizi, nebo hospodářský růst, deficit na důchodovém účtu se vzhledem k demografické křivce bude stále rozšiřovat, nůžky mezi příjmy a výdaji průběžného systému se budou otvírat," upozornil Kalousek.

Kritizoval také předsedu ČSSD Jiřího Paroubka za to, co řekl během úterý na semináři „Penzijní reforma v ČR: evoluce nebo revoluce ". „Z toho, co Jiří Paroubek na semináři říkal, jsme neslyšeli žádná konkrétní řešení," dodal Kalousek.

olb
parlamentnilisty.cz, 23. 2. 2010, rubrika: Zprávy