Kalousek: Kvůli vládě naše země stagnuje

29. 8. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Schodek 40 miliard je lepší než rozpočtové provizorium. Je to podle Vás tak nebo není? 

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Rozpočtové provizorium, které trvá dlouho, samozřejmě zemi strašně poškodí. Ale špatná rozpočtová politika ji poškodí ještě více. Víte, není tak podstatné, jestli je deficit 30 nebo 40 miliard. On po 6 letech růstu nemá být žádný. Podstatné je, jestli ta struktura rozpočtu a jeho dlouhodobé trendy myslí dostatečně na budoucnost jak v oblasti investic, tak především nezbytných změn udržitelnosti sociální a zdravotní péče – to znamená sociálního a zdravotního pojištění. A tam se třeba vláda chová tak, že ji vůbec nezajímá, co bude za 5 nebo za 10 let, i když dobře ví, že ty problémy se blíží. Navíc evidentně dochází k ochlazování ekonomiky a že se ten šestiletý trend, se kterým tento rozpočet pokračuje, výrazně snížil a zároveň odolnost rozpočtu proti budoucím ochlazením, nedej bože krizi. Rozpočet, který je v téhle podobě, nelze podpořit a to proto, že je mu budoucnost úplně ukradená. 

Moderátorka

Vy byste byl schopný tento rozpočet tolerovat, pokud by v něm bylo obsaženo všechno, co jste teď vyjmenoval?

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Rozpočet má být už 3 roky vyrovnaný, takže mi pochopitelně jeho schodek vadí. Struktura mi vadí ještě víc. My jsme řekli a to stanovisko zopakuji, že jakkoliv se nám rozpočet nelíbí, máme k němu tisíc výhrad, tak kdyby se podařilo vyčlenit investice do budoucnosti - alespoň 10 % výdajů, tak jsme připraveni jednat o jeho podpoře. Ale ono to tak není. Ono je to jen něco málo přes 8 %, což je opravdu trestuhodné vzhledem k tomu, jak tahle země potřebuje modernizovat a jak stagnuje.

Moderátorka

Především mandatorní výdaje? S tím přeci musí počítat každá vláda.

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

S tím počítá pochopitelně každá vláda, ale to zdaleka nejsou všechny výdaje, které vláda zvyšuje, například neustále bobtnající státní výdaje. Když jsme u té demografické situace, tak vláda dobře ví, a dokonce to má ve svých materiálech, že bez zásadních systémových změn, je penzijní systém udržitelný do roku 2030 a pak se začne řítit do velkých problémů a do vzrůstajících a narůstajících deficitů. Máme už jenom 10 let na nějakou reformu – to znamená, že už včera bylo pozdě. Vláda, byť to slíbila ve svém programovém prohlášení, tak neudělala vůbec nic a také vůbec nic neudělá, protože úplně nebolestivé kroky ve veřejných reformách nejsou možné. 

Moderátorka

Jak chcete přispět ke zlepšení této situace?

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak především tím, že to nejdřív musí někdo položit na stůl, a to nemůže nikdo jiný než vláda. My jsme řekli: „dobře, vy jste zrušili naše kroky, nás to sice mrzí, je to velká chyba, ale netvrdíme, že jsme nositelé jediné pravdy, předložte svoji alternativu a my o ní budeme diskutovat.“ Vláda ji má ve svém programovém prohlášení jako první prioritu, máme za sebou polovinu volebního období a nepředložila nic a ani nic zásadního nepředloží, protože na to nemá odbornou kompetenci, ale hlavně na to nemá politickou odvahu. Ať už zvolíme jakýkoliv přístup, tak v sobě obsahuje jednu větu – více osobní spoluúčasti a více osobní odpovědnosti. A to je věta, které se každý populista bojí jako čert kříže.

Moderátorka

Jenom připomenu, že máme komisi pro spravedlivé důchody.

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já vím, jak to tam probíhá a vím, jak tam probíhají diskuze a to jsou diskuze o parametrických úpravách. Věnují se hlavně vyrovnání důchodů žen a mužů. Nic proti tomu, ale zjevně se tam nerodí nic, co by se dalo označit za penzijní reformu. 

Moderátorka

A prostor jako opozice využijete jak?

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Rozpočet má své první, druhé a třetí čtení. V prvním čtení se diskutují jenom základní parametry a tam zcela určitě navrhneme ve smyslu jednacího řádu vrátit přepracování s doporučením, jak by měl být přepracován. Pravděpodobně budeme přehlasováni, rozpočet projde do druhého čtení a pak se diskutují jednotlivé položky a kapitoly a tam budeme mít celou řadu pozměňujících návrhů směřujících právě k tomu, co nám velmi vadí – to znamená, že se strašně málo myslí na budoucnost. Nemyslí se ani na naše spojenecké závazky v NATO, protože tak jak se plánují výdaje na obranu, tak opravdu nekopírují náš závazek, že v roce 2022 se dostaneme na 2 % HDP - to ani omylem. 

Zdroj: ČT24, 28.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme