Kalousek: korupci lze odstranit rozbitím bratrstev

9. 4. 2010
Následně se pak musí posílit veřejná kontrola nad státními zakázkami."Vy mluvíte o množství peněz, které někde zmizí, ale kdyby zmizelo, bylo by to ještě dobré. Jenže ty peníze nemizí, naopak bývají často využívány k další korupci," popsal Kalousek to, v čem spatřuje jedno z největších nebezpečí korupce.

"To je určitá spirála. Jestliže někdo celkem snadno korupčním způsobem získá větší objem peněz, poskytuje mu to obrovské prostředky, aby korumpoval dál. Tím nastává něco, čemu občas říkám 'plíživá privatizace veřejné moci'," dodal Kalousek. "Je to neskonale nebezpečnější než nějaká nárazová korupce, protože se to chová jako prorůstající rakovina," doplnil exministr financí.

V  otázce možných řešení má místopředseda TOP 09 jasno. "V prvé řadě je nutné stávající bratrstva rozbít politickou silou. To má v ruce volič, nikdo jiný to udělat nemůže," řekl Kalousek a dodal, že v dalším postupu příliš nevěří na vznik nových kontrolních úřadů. "Jsem spíše skeptický, co se týče vzniku nějakých nových kontrolních institucí, protože vždycky přijde na řadu otázka, kdo hlídá hlídače. Také je problém, že čím větší pravomoci kontrolorům dáte, tím větší korupční prostor jim otevíráte," dodal Kalousek.

"Spíše věřím tomu, že proces veřejných zakázek a dotací nejlépe prosvítíte veřejnou kontrolou," navrhl svůj postup pro řešení přebujelé korupce v  ČR Kalousek. "Když budete opravdu chtít, můžete 99 procent případů vést v přímém přenosu. Internet k tomu dává obrovské možnosti. Samo o sobě se nic nezmění, ale věřím tomu, že veřejná kontrola zachytí daleko víc než všichni policajti dohromady," dodal Kalousek.

V souhrnu TOP 09 navrhuje dvě hlavní opatření, nejprve tvrdé restrikce proti již existujícímu korupčnímu prostředí a následně v oblasti veřejných zakázek docílit co možná největší transparentnosti. "Je to známé pravidlo: ve vodách kalných se loví dobře, ve vodách čirých se toho moc chytit nedá," uzavřel téma místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
aj, med
www.prvnizpravy.cz, 9. 4. 2010, Rubrika: Domácí