Kalousek: Koalice s agentem StB by byla výsměchem 17. listopadu

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

21. 10. 2013

V kampani jste vyrazili i s tím, že když se nepodařilo Karla Schwarzenberga zvolit prezidentem, zvolte si ho za premiéra. Fajn, ale s kým byste ho udělali premiérem, když se podíváte, jak se to rýsuje?

To jsme nevyrazili v kampani, pokud si dobře vzpomínám, řekl jsem to už v neděli po prezidentských volbách. To už je déle než půl roku.

Ano, ale teď v kampani se to objevuje znovu...

Tak samozřejmě a logicky se to nabízí. Koalice se skládají po volbách. Ale chci být poctivý, ale vymezím to spíše negativně.

Není možné uvažovat o spolupráci s kýmkoliv z dnes spojeného levicového bloku ČSSD-KSČM, protože faktickým lídrem tohoto bloku je Miloš Zeman, o tom snad dneska nikdo nepochybuje. Pan předseda Sobotka je sice předseda, ale co ČSSD doopravdy udělá, to rozhodne Miloš Zeman. Takže koaliční spolupráce s tímto blokem, se kterým pan prezident počítá, že mu dopomůže k autokratičtějšímu poloprezidentskému vládnutí, možná není.

Co hnutí Ano 2011?

V případě hnutí ANO máme dva důvody, pro které to také není možné. Zaprvé jsme udělali velmi špatnou zkušenost s politickou divizí firmy ABL, a tak nechceme udělat podobnou zkušenost s politickou divizí Agrofertu.

A zadruhé nikdo z nás z TOP 09 nešel do politiky proto, aby uzavřel koaliční spolupráci s bývalým agentem Státní bezpečnosti. Takovým krokem bychom se vysmáli sedmnáctému listopadu. To bychom rovnou mohli říct: Cvičení skončilo, soudruzi, vraťte se na svá místa.

No, teď jste vyjmenoval, s kým ne, takže se vrátím k původní otázce...

S kým ano, o tom rozhodnou voliči.

Moc vám toho nezbývá...

Podívejte se: pokud vám voliči neumožní být ve vládě, zbývá vám odejít do opozice, což není žádná tragédie, protože kvalifikovanou a silnou opozici potřebuje demokracie stejně jako kvalifikovanou a silnou vládu. Takže tím se netrápíme.

I když bereme průzkumy s rezervou, jak si vysvětlujete vzestup Babišova hnutí ANO 2011?

Snad je to pocit naprostého zklamání se standardními politickými stranami, se kterými už nějakou zkušenost volič udělal, a touží po něčem, co mu naplní jeho představy. A protože tam žádnou zkušenost nemá, může si myslet, že jeho naděje bude naplněna. Logicky bude prašeredně zklamán, nemůže to skončit jinak než u Věcí veřejných. Ale říkejte to sázkaři, když jde sázet: stokrát prohrál a po sto první si bude myslet, že tentokrát to snad bude bingo.

Vidíte ale vinu těch standardních stran, včetně TOP 09?

Pochopitelně. Na té náladě neseme obrovskou společnou zodpovědnost. Jak všechny politické subjekty, tak česká žurnalistika, ruku v ruce. Má oblíbená věta: Bída české politiky kráčí ruku v ruce s bídou české žurnalistiky.

A dokázal byste pojmenovat tu největší chybu klasicky postavených stran? Žurnalistiku nechme teď stranou...

Byly to evidentně pochybení v komunikaci. Nemůžeme říct, že za to neneseme odpovědnost společnou, tu komunikaci děláme společně.

Pochybení v komunikaci - myslíte třeba neschopnost domluvit se v parlamentu?

Ne, spíš neschopnost vysvětlit i nepopulární kroky, za kterými si dodnes stojíme, aspoň my tedy, které přinesly této zemi stabilitu a naději na prosperitu na zdravých základech a vybudovaly jí mimořádné postavení na finančních trzích - tedy obrovské úspory. Ale nedokázali jsme tomu dát jasnou naději na konci. Spíš se to utopilo v koaličních hádkách.

Vy říkáte: S Babišem nikdy, totéž říká i Bohuslav Sobotka. Nebojíte se, že na tom odmítání ze všech stran ANO jen vydělá, i třeba lacinou popularitu, a bude posilovat i do dalších voleb?

Když to říká Karel Schwarzenberg nebo Miroslav Kalousek, tak se na to můžete spolehnout. Minimálně pro to následující období po volbách, že to tak bude. Říká-li to pan předseda Sobotka, tak se k tomu ještě musíte zeptat Miloše Zemana, jak to bude.

A druhá věc: já nevím, jestli ho to bude, nebo nebude posilovat.

Nebude prostě hrát roli takového otloukánka, ke kterému pak více lidí cítí sympatie?

To nevím. Já prostě beru na vědomí, že agent Státní bezpečnosti v čele parlamentní strany řadě lidí nemusí vadit. Respektuji to, my zastupujeme ty, kterým to vadí.

Jan Němec

aktualne.cz, 21. 10. 2013, rubrika: Volby 2013