Kalousek: Je to Zemanův populistický výkřik do tmy

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

1. 9. 2013

Prezident Zeman se ale opřel i do církevních restitucí. Podle něj by je měla nová sněmovna změnit. Především část o finančním vyrovnání, kde jde o desítky miliard korun a s inflací pak o sto miliard. A podle Zemana není u veškerého majetku jasné, zda byl církvím zabaven až za komunistického režimu. Na telefonu teď bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, pod jehož patronátem zákon vznikl. Dobrý večer.

Dobrý večer. On vznikl pod patronátem ministerstva kultury, nikoliv ministerstva financí, ale pravda je, že já jsem se mnoho, mnoho let snažil o to, aby vyrovnání s církvemi bylo vyjednáno a ukončeno.

Dobře, tak se omlouvám. Pane Kalousku, jsou podle vás obavy prezidenta oprávněné?

Rozhodně nikoliv, ne naopak je ostudou, že jsme byli tou poslední zemí postsovětského bloku, která dokázala to vyrovnání dojednat a ukončit. Ten zákon je demokraticky schválen, je konformní s ústavou a na základě tohoto zákona byly uzavřeny dvojstranné smlouvy a dvoustrannou smlouvu nelze jednostranně upravit, byť to uděláte zákonem, pokud žijeme v právním státě, takže to je takový populistický výkřik do tmy. Kdybychom jakýmkoliv způsobem ten zákon změnili, tak ty uzavřené smlouvy platí a církve by musely s nějakou změnou souhlasit, což nepokládám za pravděpodobné.

Pane Kalousku, děkujeme za rozhovor.

Olga Šípková

TV Barrandov, 1. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme