Kalousek: Je to reakce odpovědného politika

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

2. 10. 2012

Vedení koaliční TOP 09 dostalo včera překvapivé a ne právě příjemné téma k dnešnímu jednání. Policie odvedla přímo z úřadu náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku a ředitele oddělení informatiky Milana Hoyera. Obvinila je z podplácení. Ministr Jaromír Drábek se tak dostal do složité pozice. Opoziční ČSSD chce, aby odstoupil nebo, aby ho premiér odvolal. Ministr Drábek dnes, po tom jednání TOP 09 řekl, že cítí plnou odpovědnost za to, že na ministerstvo pana Šišku přivedl. Řekl také, že pokud se prokáže Šiškova vina, tak rezignuje. V našem přenosovém voze je nyní první místopředseda TOP 09 ministr financí Miroslav Kalousek. Dobrý den.

Dobrý den, děkuji za pozvání.

Je to pane ministře z vašeho osobního pohledu zcela adekvátní reakce vašeho kolegy Jaromíra Drábka, na vývoj událostí.

Je to odpovědná reakce, odpovědného politika, který ctí jisté zásady politické kultury. Nikdo z nás ani pan ministr neví z čeho je jeho náměstek obviněn. Nikdo z nás si ani neumí představit, proč by měl náměstek ministra někoho uplácet. Protože z toho je obviněn. Respektive nemáme vůbec žádné informace. Nicméně prostě pan Šiška byl blízký spolupracovník pana ministra Drábka. Pan ministr Drábek za své nejbližší spolupracovníky cítí odpovědnost a říká bude-li jasně, jednoznačně prokázána vina pana Šišky z trestného činu, které já si vůbec neumím představit, ale prostě pokud se to stalo a bude mu ta vina prokázána, tak já přijmu politickou odpovědnost a odstoupím. Je to dost dospělé, je to důstojné stanovisko. Já bych k tomu rád dodal, že předsednictvo dnes jeho informaci vzalo na vědomí, že plně podporujeme v jeho postoji, a že mu vyjadřujeme plnou důvěru. Ta včerejší hysterie, kdy nikdo netušil co se stalo, ale všichni věděli, že okamžitě má odstoupit ministr Drábek, to už nebylo řešení tohoto problému, ale to byl styl předvolební kampaně Sociální demokracie a některých médií.

Na vašem dnešním jednání, tedy jednání TOP 09 vůbec nepadla, nepadla ta otázka jestli by neměl ministr Drábek rezignovat v této situaci?

Proboha a proč? Vždyť nikdo z nás neví, co se stalo. Vy myslíte, že prostě proto, že policie zatkla jeho náměstka a obvinila ho z toho, že někoho podplácel, že on by měl okamžitě reagovat, rezignovat. On jednoznačně řekl, že je odpovědný za, za své nejbližší spolupracovníky, že si prostě ten trestný čin vůbec neumí představit, zdůrazňuji, že policie, je to jedna z mála informací, které máme, policie řekla, že to nesouviselo s informačními systémy na ministerstvu práce a sociálních věcí. Je to tedy něco jiného, my nevíme co. A taky nevíme jestli se to stalo, jestli je to pravda. A bude-li ta vina prokázána pan ministr Drábek přijme tu politickou odpovědnost, ale za co by teď měl přijímat politickou odpovědnost, to skutečně nevim.

Bude-li ta vina prokázána, říkáte, znamená to tedy až proběhne nějaký soudní proces s pane Šiškou?

To nemusí být jenom soudní proces. To může být situace, kdy bude prostě nad slunce jasné, že to udělal a pak pochopitelně se také čeká na soud a na výši trestu. To myslím, že odpovědný politik jako pan ministr tudle situaci dokáže posoudit a předsednictvo TOP 09 také. Kdy lze říct, že byla vina jednoznačně prokázána.

A ještě prosím jedna věc. Ministr Drábek včera řekl, že postup policie 10 dní před volbami, je skandální. Strana TOP 09 spojuje ten policejní zásah s volbami?

Protože o tom vůbec nic nevíme, tak nemůžeme říct ani tohle. Samozřejmě ministr Drábek řekl, že skandální je, že i novináři měli informace dříve než on. To pokládá za skandální. On neřekl, že postup.

Vy také pane ministře?

Já pokládám skutečně za velmi, minimálně za velmi podivné, že když se zatýká na nějakém ministerstvu, tak že novináři mají tu informaci dříve než ten ministr. To si myslím, že je minimálně neslušné. Nevím odkud ta informace utekla, tím ať se zabývají pánové od policie. Ale co se týče souvislosti s volbami, protože o tom nic nevíme, tak se nemůžeme dopustit ani žádného tvrzení. Můžeme si samozřejmě mnoho věcí myslet. Ale v zásadě nesmíme ani pomyslet na to, co si myslíme.

Ministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, děkujeme. Na shledanou.

Na shledanou.

Jan Bumba